Diyarbakır'da Romanlara Toplu Nikah ve Sünnet Töreni

Diyarbakır'da resmi nikahsız 50 Roman çifte törenle resmi nikah kıyılırken, 50 çocuk sünnet ettirildi.

Diyarbakır'da Romanlara Toplu Nikah ve Sünnet Töreni
 

Diyarbakır'da resmi nikahsız 50 Roman çifte törenle resmi nikah kıyılırken, 50 çocuk sünnet ettirildi.

Diyarbakır ValiliğiEmniyet Müdürlüğü ile Diyarbakır Domlar ve Romanlar Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ortaklaşa yaptığı çalışmada kentteki Romanlar için toplu nikah ve düğün töreni düzenlendi. Bir düğün salonunda düzenlenen 50 çifte resmi nikah kıyılırken, 50 çocuğunda sünnet ettirildiği törene Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin ArzuAK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Vali Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, evlenecek çiftler, sünnet olacak çocuklar ve yakınları katıldı. Diyarbakır Domlar ve Romanlar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Demir, nikah ve sünnet düğününe katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Demir, şöyle dedi:

"Amacımız; insan gibi yaşamak. Amacımız para pul değil; ikinci sınıf gibi bakılmaması. Biz de bu memleketin çocuğuyuz. Biz de vatandaşız. Herkes bize elini uzatsın. 15 Bin nüfus olamak az değil. Bize ikinci sınıf gözüyle bakıyorlar. Sizlerden ricam devlet bize sahip çıksın."

Vali Hüseyin Aksoy, projeye İçişleri Bankalığının da destek verdiğini belirterek çeşitli nedenlerle evlenememiş olan çiftlerin resmi nikahları yapılarak kayıt dışı çocukların da kayıt altına alınacağını söyledi. Vali Aksoy, şöyle dedi:

"Roman vatandaşlarımız Türkiye'nin önemli bir kesimini oluşturuyor. Diyarbakırımız'da da yaşamlarını sürdürüyorlar. Çeşitli nedenlerle birlikte olup çocuk sahibi olmalarına rağmen resmi nikahını yapamamış olan çiftlerimizi resmen evlendirmiş olacağız. Bugün nikahlarını kıyacağımız 50 çift içerisin de 25 yıldır birlikte olup resmi nikahı yapılmamış olan çiftlerimiz de var. Daha da önemlisi bunların çocuklarının nüfus kayıtları olmayanlar var. Bana verilen bilgiye göre 17 tane çocuğumuz nüfusa hiç kayıt edilmemiş. Bazıları anne, bazıları da baba üzerine kayıtlı. Bazılarının kaydı bulunmuyor. Kaydı bulunmayan çocuğun okula devam etmesi bir takım sosyal haklardan yararlanması mümkün değil. Kayıt dışı sahte nüfus olarak kalmakta bu projemizdeki temel amaçlardan biri de bu çocuklarımızı kayıt altına almak onların okul çapında olanları varsa okula kazandırılmalarını sağlamak. Özellikle erken yaşta evliliklerin önüne geçilmesi, çocukların kayıt altına alınması ve en temel haklardan olan eğitim hakkından yoksun kalmaları bu proje kapsamında üzerinde hassasiyetle durduğumuz çalışmaların başında gelmektedir."

4 ÇOCUK 1 Torun SAHİBİ ÇİFTİN DE NİKAHI KIYILDI

Törende 50 çiftin nikahı kıyılırken salonda bulunan protokoldaki isimler çiftlere şahitlik yaptı. Kucaklarında çocuklarıyla bile nikaha gelen çiftlere protokol üyeleri çeyrek altın ve çeşitli hediyeler takarken, gelinlere gül verildi. 50 çocuğun da sünnet edildiği toplu düğün töreninde ise en ilgi çeken çift 25 yıldır birlikte olan 4 çocukları bir de torunları olan Gezen çifti oldu. Hazal ve Mehmet Gezen yapılan törende resmi nikah kıyıldı. Tören daha sonra Roman kızların Roman havası oyunuyla sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2014, 23:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER