Diyarbakır'da 'Yeşil' Seferberliği

Diyarbakır Büyükşehir belediyesi tarafından kentin yeşile ve ağaca kavuşturulması için adeta seferberlik ilan edildi.

Diyarbakır'da 'Yeşil' Seferberliği
 Diyarbakır Büyükşehir belediyesi tarafından kentin yeşile ve ağaca kavuşturulması için adeta seferberlik ilan edildi. Kentin park ve yeşil alanlarındaki mevsimlik çiçek ve ağaç ihtiyacını Fidanlık Alanı'nda yapılan üretimle sağlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 952 bin 500 adet çiçek, ağaç, bitki ve çalı üreterek, kentin muhtelif alanlarına dikti.Diyarbakır menekşesini üreten, gül fideleri yetiştiren, tıbbi bitkilerle ilgili araştırma yapmaya ve üretime devam eden belediye, yaptığı çalışmalarla çiçek ve ağaç ithalinin önüne geçti.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Fidanlık Şube Müdürlüğü'nün çalışmalarını yürüttüğü Seyrantepe'deki Fidanlık Alanı'nda bu yıl 45 bin adet lale, 520 bin adet yazlık mevsimlik, 320 bin adet kışlık mevsimlik, 20 bin adet gül fidesi, 20 bin adet çalı, 25 bin adet ağaç ve 2 bin 500 hiro bitkisi üretti.


Üretilen 952 bin 500 adet çiçek, ağaç, çalı ve bitkiler deneme aşamalarından geçirildikten sonra kentteki kavşak ve refüjlerde kullanıldı. Diyarbakır ve bölgeye özgü çiçek, bitki ve ağaçların tohumları doğal ortamlarından alınıp, bu alanda kurutma, poşetleme aşamalarından geçirildi, üretim tavalarına konularak kullanıma hazır hale getirildi. Seralara yazlık kışlık mevsimlik çiçekler ekildi, çiçekler yeşerdikten sonra poşetlenerek sahada kullanıldı. Böylece mevsimlik çiçeklerin ve ağaçların dışarıdan ithal edilmesinin önüne geçildi. Hevsel Bahçeleri'nde yetişen ve tükenmek üzere olan Diyarbakırmenekşesi üretildi, üretim aşamalarının tamamlanmasıyla menekşeleri kentteki farklı noktalarda kullanılmaya başlanacak.

Uçaman: Fidanlık Alanı kentin mutfağı

30 dönümlük Fidanlık Alanı'nı kentin mutfağı olarak değerlendiren Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Samed Uçaman, alanın bir kısmının sera bir kısmının da üretim tavaları olarak kullanıldığını söyledi. Farklı bitkilerin getirilip alanda adaptasyon denemesi yapıldığını, olumlu sonuç alınması halinde kentte kullandığını belirten Uçaman, "Bu yıl özellikle üzerinde durduğumuz kentin endemik bitkisi olan hiroları değerlendirdik. Sahada denemelerimiz olumlu geçti. Bundan sonra yazlık mevsimlik çiçek olarak hiroları da değerlendireceğiz." dedi.

İlkbaharda 45 bin adet ters lale diktiklerini kaydeden Uçaman, Fidanlık Alanı'ndaki seralarda 520 bin adet yazlık mevsimlik çiçek, 320 bin adet kışlık mevsimlik çiçek ürettiklerini, bunun 170 bin adedini dikmek için hazırladıklarını, geri kalanların ise tavalarda ve poşete alınma aşamasında olduğunu, adaptasyon ve dinlenme süreleri tamamladıktan sonra dikildiğini vurguladı.

Üretim doğal tohumlarla yapılıyor

Peyzaj bitkileri olarak çınar, dişbudak, teşbih ağacı, mavi servi, İran çamı vb. bitkilerini Fidanlık Alanı'nda tohumdan üretimle sağladıklarının altını çizen Uçaman, tüm bu çalışmaları sadece Diyarbakır için yapmadıklarını, ilçe belediyeler ve bölgedeki diğer belediyelere de bu hizmetleri sağladıklarına dikkat çekti. "Fıstık, badem, ceviz fidelerini de burada üretmeye başladık. Tabi eğer ilerde sahayı genişletirsek meyve fidelerini burada üretmeye çalışacağız." diyen Uçaman, kentin park ve yeşil alanlarındaki mevsimlik çiçek, ağaç, çalı ve bitki ihtiyacının Fidanlık Alanı'nda üretilen ürünlerle karşılandığını, böylece belediye bütçesinden tasarruf ettiklerini kaydetti. Park ve bahçelerdeki ağaçların tohumlarını kurutup, poşetleyip fidan haline getirdiklerini, daha sonra tavalarda büyüttüklerini veya çelikleme usulüyle ürettiklerini söyleyen Uçaman, Diyarbakırmenekşesini üretmeye başladıklarını, yakında kentin parklarına ve kavşaklarına ekeceklerini bildirdi.

Tıbbi bitkilerle ilgili araştırma ve üretim sürüyor

Bölge belediyelerini sera kurarak kendi çiçek, ağaç ve bitkisini üretmeye çağıran Uçaman, tıbbi bitkilerle ilgili araştırmalarının sürdüğünü, tıbbi bitkileri üretmeye başladıklarını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2015, 19:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER