Diyarbakır'da Zararsız Böceklerle Mücadele Yürütülmüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, hastalık taşıyıcısı vektörlere yönelik yapılan ilaçlamanın, zararsız böceklere yönelik yapılmadığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır'da Zararsız Böceklerle Mücadele Yürütülmüyor
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, hastalık taşıyıcısı vektörlere yönelik yapılan ilaçlamanın, zararsız böceklere yönelik yapılmadığına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından böceklerle mücadele ilaçlama faaliyetine ilişkin yapılan açıklamada zararsız böceklerle mücadele edilmediği belirtildi. Sağlık Daire Başkanlığı'na bağlı Veteriner ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından hastalık taşıyıcısına karşı ilaçlama hizmetini 18 Mart 2014 tarihi itibarı ile başlattığı ve bu alandaki hizmetini aralıksız olarak devam edildiği belirtilen açıklamada, "Mart ve Nisan aylarında yoğunluklu olarak yürütülen çalışmalarla mücadelesi şeklinde, Mayıs ayı itibarı ile ergin mücadelesi ile desteklenmiş çalışmalarımız Aralık ayına kadar devam edecektir. Yürüttüğümüz mücadele güvenilir, bilimsel ve sistemli bir şekilde olacaktır. Temel amacımız hastalık etkenini taşıyan sivrisinek, tatarcık ve karasinekler ile mücadele etmek ve yaydıkları sıtma, şark çıbanı gibi hastalıkları kontrol altında tutmaktır. Mevsimsel olarak ortaya çıkan iki gündür kentimiz ve bölgedeki diğer illerde artış gösteren aphitler halk arasında kabuklu böcek olarak anılan kın kanatlılar ve bir süre sonra ortaya çıkacak hortumlu hububat böcekleri vektör gurubuna girmeyen hastalık taşımayan canlılardır. Hastalık etkeni taşımayan ve bedensel rahatsızlık vermeyen canlılara karşı kimyasal ilaçlama ile mücadele etmek, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır. Çevremizde faydasının ne olduğunu bilmediğimiz ve istemediğimiz birçok canlı doğada sayısızca fayda sağlamaktadır. Tüm böcekler besin zincirinde önemli bir halkadır. Organik maddelerin ayrışımında önemli katkıya sahiptir. Bitki tozlaşmasında döllenmesinde oldukça faydalıdır. Bu ve buna benzer birçok neden bu canlılara karşı kimyasal mücadele yürütmemiz için önemli nedenlerdir. Söz konusu canlıların yoğunluğu bir hafta on günlük gibi sürelerle sınırlıdır. Yaşamları ve üremeleri için gerekli sıcaklık ve nem ilimizde sınırlı sürededir. Bu duruma rağmen rahatsızlık duyan vatandaşlarımızın olması gereken mekanik önlemler kapsamında aşırı rahatsızlık hisseden vatandaşlarımızın pencerelerine sineklik takmaları, ışığa duyarlılık gösteren ve ışık etrafında kümelendikleri için ışığı yanan odanın pencere ve kapısını açmamak, evde aşırı miktarda birikme varsa balkon ışığını açık tutup diğer ışıkları bir süreliğine kapalı tutmak gerekir" denildi.

Açıklamada ayrıca, vektör mücadelesinde ortaya konulan başarı sayesinde, sıtma ve şark çıbanı vakalarında binlerce vakanın sıfıra inmesi sonucunu ortaya çıktığı ifade edilerek, "Uzun yıllardır aynı başarı ile devam etmesi, kurumumuzun ortaya koymuş olduğu başarılı çalışmaların sonucudur. Ancak ulaşılan standart, vatandaşlarımızı zararsız böcekler ve canlılar konusunda hassaslaştırmamalı ekolojik bir çevre ve dünya için yaşama bakış açımız pozitif olmalıdır" ifadelerine yer verildi. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2014, 20:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER