Diyarbakır'daki Jitem Davası

Aralarında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın da bulunduğu 16 sanıklı JİTEM davasının görülmesine devam edildi Duruşmada, Mehmet Kılıç'ın öldürülmesine ilişkin Irak'tan gelen 4 tanığın dinlenilmesi talebini mahkeme heyeti reddetti.

Diyarbakır'daki Jitem Davası
 Diyarbakır'da aralarında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın da bulunduğu 16 sanıklı JİTEM davasının görülmesine devam edildi. Mahkeme heyeti, Mehmet Kılıç'ın öldürülmesine ilişkin Irak'tan gelen 4 tanığın dinlenilmesi yönündeki talebi reddetti.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya,  tutuksuz yargılanan 16 sanık katılmadı. Mağdur avukatlarından Tahir Elçi söz alarak, celse arasında maktul Mehmet Kılıç'ın öldürülmesi olayı ile ilgili olarak tanık dinletme dilekçesini mahkemeye sunduğunu bildirerek, Irak'tan gelen 4 tanığın olaya ilişkin beyanlarının alınmasını istedi.

Mahkeme başkanı söz konusu talebe ilişkin dosyanın 16 klasörden oluştuğunu belirterek, "Dosya kapsamı itibariyle kısa sürede incelenmesi mümkün olmadığı anlaşıldığından müdahil vekilinin mahkemeye sunmuş olduğu tanık dinleme talebinin bu aşamada reddine ve dosyanın incelendikten sonra talep ile ilgili olarak kararın tekrardan verilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi. 

Avukat Elçi, katılanlardan Safiye Kılıç'ın eşi maktul Mehmet Kılıç'ın Antalya'da askerlik görevini yaparken alınarak, Irak devleti yetkililerine teslimi ve öldürülmesi olayıyla ilgili olarak ailenin 20 yıldır delil arama peşinde koştuğunu savunarak, "Maktulün öldürülmesi olayına tanık olan kişileri zor bulmuşlardır. Bu tanıkları bir daha hazır bulmayabiliriz. Maktul Kılınç'ın askerlik görevini yaparken kendisinin kandırılarak öldürülmesi olayıyla ilgili olarak bu tanıkların bilgi ve görgüleri bulunuyor. Bugün delil olarak ayağımıza kadar gelen tanıkları mahkeme dinlemek gerekirken, elinin tersiyle itiyor. Mahkemenin belirtmiş olduğu gerekçeyi yerinde bulmuyoruz. Bu karara bir anlam vermiş değilim" dedi.

Mahkeme heyeti yaptığı değerlendirme sonrasında Bingöl'ün Solhan İlçe Jandarma Komutanlığına sanık Mahmut Yıldırım'ın tespit edilen Ankara'daki adresinin "neye istinaden tespit edildiğinin" sorulması için yazılan müzekkereye cevap beklenmesine karar verdi. 

Mahkeme, Solhan Jandarma Komutanlığından gelecek cevabın ardından, Ceza Muhakemeleri Kanunu 247/2 a-b maddelerine göre işlem yapılmasını kararlaştırdı. Buna göre, Mahmut Yıldırım ile ilgili gazete ilanı verilerek, bu ilan Yıldırım'a ait olduğu tespit edilen konutun kapısına asılacak. Gazete ilanına rağmen 15 gün içinde gelmemesi durumunda, olay tutanak altına alınarak Yıldırım'ın başta kırmızı bülten olmak üzere aranmasına karar verilecek.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak'ta, "birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi gerçekleştirdikleri" iddiasıyla yargılanan ve aralarında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın da bulunduğu 16 sanık hakkında, "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Birden fazla kişiyi öldürmek" suçlarından 15 yıl hapis ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları verilmesi isteniyor.
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER