Diyarbakır'daki Kck Davasında 48 Sanığın Tahliyesi

PKK'nın şehir yapılanması KCK ana davasında tutuklu 91 sanıktan tahliye edilen 48'i ortak basın açıklaması yaptı Tahliye edilen sanıklardan Şimşek: "Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk süresini en az 3 yıl ve en fazla 5 yılla sınırlandırmıştır ancak 3 yılı aşkındır tutuklu olan dosya arkadaşlarımız, hala tahliye edilmemiştir.

Diyarbakır'daki Kck Davasında 48 Sanığın Tahliyesi
 PKK'nın şehir yapılanması KCK ana davasında tutuklu 91 sanıktan tahliye edilen 48'i  "KCK Ana Dava Bileşenleri" adıyla ortak basın açıklaması yaptı.
Barış Ve Demokrasi Partisi (BDP) İl Başkanlığının konferans salonunda basın açıklamasını okuyan sanıklardan Gülcihan Şimşek, 14 Nisan 2009'da başlayan, dalga dalga gerçekleştirilen "KCK operasyonları" adı altında, binlerce siyasetçinin siyasi soykırımla rehin alındığını öne sürdü.

Süreci "siyasal darbe ve soykırım" olarak adlandıran Şimşek, şöyle dedi:

"5 yıllık yargılama sürecinin her aşamasında bunu net şekilde gördük. Ana dilimizde savunma yapmamız engellendi. Hukuki hiçbir talebimiz olumlu şekilde karşılık bulmadı. Duruşmalarımız göstermelik tiyatro oyununun ötesine geçemedi. En somut örneği 5 yıldır tutuklu olup hala ifade vermeyen arkadaşlarımızın varlığıdır. Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk süresini en az 3 yıl ve en fazla 5 yılla sınırlandırmıştır ancak 3 yılı aşkındır tutuklu olan dosya arkadaşlarımız, hala tahliye edilmemiştir. Bizlerin tahliyesi de 5 yıl dolduğu için gerçekleşmiştir. 

Nihayetinde bir ay önce aynı mahkeme, 'dağa çıkabilirler' gibi skandal karar olarak nitelendirilebilecek tutumla tahliye talebimizi reddetmiş. 5 yılın günü gününe dolmasını beklemiştir."

Çözüm süreci

Geçen yılki nevruzda Abdullah Öcalan'ın verdiği mesaj doğrultusunda, çözüm ve barış sürecinin gelişimi için önemli adımlar atıldığını anımsatan Şimşek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Çözüm ve barış süreci, Türkiye için de önemli bir demokrasi ve barış geleneğinin teminatı özelliği taşıyor. Çözüm sürecine karşı yapılan uzatma politikaları hükumete güç değil, kan kaybı yaşatmaktadır. Bu süreç uzadıkça provokasyonlara açık hale geldiğini geçen zaman bize açıkça göstermiştir. Paris'te 3 kadının öldürülmesi, Lice ve Gever katliamları, hükumeti devirme amaçlı darbe girişimleri bunların başında gelmektedir."

Açıklamanın ardından tahliye edilen sanıklar, Yeniköy Mezarlığı'na geçti. - Diyarbakır
Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2014, 23:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER