Diyarbakır'daki Okullarda Bit Paniği

Diyarbakır'daki okullarda bit salgını bilgisi okul yönetimleri tarafından öğrencilere verilen not ile velilere iletildi.

Diyarbakır'daki Okullarda Bit Paniği
 Diyarbakır'daki bazı okullarda bit salgını yaşandı. Okul yönetimleri, öğrencilere verdikleri ve velilerine vermelerini istedikleri yazılı pusulalarda, bit salgınının başladığı ailelere bildirildi. Ancak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bit salgınındanhaberi dahi bulunmuyor.

Edinilen bilgiye göre Diyarbakır'da eğitim veren bazı okulların özellikle okul öncesi eğitim veren bölümlerinde bit salgını baş gösterdi. Bit salgını öyle bir yayıldı ki okul yöneticileri, öğrencilerin aileler ve velilerini bu konuda uyarma ihtiyacı duydu. Bazı okullardan, okul öncesi eğitim gören çocuklara, ailelerine iletmeleri için 'bilgi notları' dağıtıldı. Çocuklarının okuldan getirdikleri bilgi notunu okuyan aileler, gözlerine inanamadı.

ELİNE MESAJ ULAŞAN AİLELER PANİKTE

Aileleri paniğe sokan bu bilgi notlarında, aynen şöyle yazdığı belirlendi: "Diyarbakır il genelinde bazı okullarda bite rastlanmıştır. Buna istinaden okulumuzda yapılan taramada da bite rastlanmıştır. Tüm velilerimizin bu konuda bilgilendirmesi ve gerekli önlemlerin alınması rica olunur"

İL MİLLİ EĞİTİM'İN HABERİ DAHİ YOK

Okul idareleri, yaşanan bit salgınında aileleri uyarma ihtiyacı duyarak, durumu bilgi notuyla onlara iletmesi ve önlem almalarını istemesine karşın, tüm bu yaşananlardan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bilgisinin olmadığı ortaya çıktı.Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Şeyhmus Ayan, okullardan kendilerine bit salgını ile ilgili herhangi bir bilgi gelmediğini belirtti. Ayan, dönem dönem Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü ile okullarda sağlık taramaları yaptıklarını 2013 yılında bit taramasıyla ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını da sözlerine ekledi. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü yetkilileri de, dönem dönem Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak sağlık taraması çalışmalarının olduğunu belirtti. Yetkililer, okullardan veya Milli Eğitim Müdürlüğü'nden kendilerine bit salgını ile ilgili herhangi bir notun gelmediğini ifade ettiler.

UZMANLARDAN BİT UYARISI

Yaşanan durum karşısında görüştüğümüz uzmanlar, kişinin başı devamlı kaşınıyorsa bitten kuşkulanmak yerinde olacağını belirterek, "Bitlenen kişinin başını koyup yattığı yastığın üzerinde görülen siyahlı beyazlı tozlar bitlerin dışkısı ve kaşınan deriden dökülen tozlar olabilir. Koyu renk saçlar arasında bitlerin sirkelerini görmek daha kolaydır. Sirkeleri bulmanın yollarından biri saçları iyice tarayarak lastik bant ve tokayla dörde ayırıp bağlamaktır. Dörde ayırdığınız saçın bir bölümü elinize alarak parmaklarınızla ve sık ve ince dişli bir tarakla tarayın ve saçta ve saç diplerinde sirke olup olmadığını kontrol edin. Sirkeler genellikle, kulakların üst ve arka tarafındaki saçlar ve kahküller arasında bulunurlar." dediler.

BİT SALGINI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bitlenmenin tedavisi hakkında da bilgi veren uzmanlar, "Eczaneden bit öldürücü bir şampuan satın alın. Bitleri öldürmek için kesinlikle gazyağı sinek öldürücü spreyle kullanmayın. Özel şampuanı kullanırken kullanma talimatını dikkatle okuyun. Şampuanı kullandığınız banyonun havalanmasının iyi olması gereklidir" diye uyarıda bulundular. 

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 16:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER