Diyarbakır’daki Temizöz Davası

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Şırnak'ta 1993-1995 yılları arasında işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan ve aralarında eski Kayseri İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ile eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ ve itirafçıların...

Diyarbakır’daki Temizöz Davası
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Şırnak'ta 1993-1995 yılları arasında işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan ve aralarında eski Kayseri İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ile eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ ve itirafçıların da bulunduğu 7 sanıklı davaya devam edildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Cemal Temizöz, Hıdır Altuğ, Abdulhakim Güven, Adem Yakın, Burhanettin Kıyak ile tutuksuz sanıklar Kamil Atağ ve Temel Atağ katıldı. Önceki duruşmada tahliye edilen sanık Kamil Atağ, 3 sivil polis koruma eşliğinde duruşmaya geldi. Kamil Atağ ve oğlu Temel Atağ, sanıkların oturduğu bölüme geçerek Cemal Temizöz ile kucaklaştı.

Duruşmada ilk olarak dosyaya giren evraklar okundu. İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan Cizre'de 1994 yılında JİTEM elemanları tarafından öldürüldüğü iddia edilen ancak kayıtlarda “kalp krizi geçirerek öldüğü” belirtilen Ramazan Elçi’nin ölüm nedeni belirten rapor gönderildi. Kimsesizler mezarlığından çıkarılan kemiklerin, Ramazan Elçi'nin çocuklarıyla yapılan DNA karşılaştırmasında yüzde 99.99 uyuşma olduğu belirtildi. Raporda, Ramazan Elçi'nin ateşli silah yaralanması sonucu kafatasında meydana gelen çatlak nedeniyle öldüğü belirtildi. Arif Doğan'ın ifadesinin alınması için İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen talimat yazısının kaybolduğunu belirten mahkeme, buna ilişkin İstanbul'dan gönderilen yazının da kendilerine ulaştığını ifade etti.

Gelen belgelere ilişkin konuşan müdahil avukatlardan Tahir Elçi, "Ramazan Elçi'nin işyeri MİT binasının hemen karşısında bulunuyor. Bir gün beyaz bir Renault gelip alıp götürüyor. Bölgede 90'lı yıllarda jandarma içinde hukuk dışı bir yapı vardı. Ramazan Elçi bu yapının işlediği yüzlerce faili meçhul cinayetlerden biridir. Yüzlerce insan gün içerisinde resmi görevliler tarafından götürülüyor ve cesetleri bulunuyordu. İnsanlığa karşı işlenen bu suçlar zaman aşımına uğramadan ele alınmalıdır” dedi. Duruşmaya gelen ailelerin adalet aradıklarını belirten Elçi, “Ne yazık ki hala adeleti göremediler. Bizzat Temizöz tarafından verilen emirler verilmiş, Burhanettin Kıyak tarafından ölüm mangası tarafından emirler uygulanmıştır. Temizöz hakkındaki iddialar Adli Tıp raporu ile kesinleşmiştir” dedi.

Müdahil avukatlardan Mehmet Emin Aktar da, "Burada bir çete var. Bunun ismi JİTEM'dir. JİTEM o dönemlerde bu coğrafyada dehşet saçtı. Temizöz’ün asayişi nasıl sağladığı da dosyaya yansıyor. Bugün buraya bazı tanıklar gelmiyorsa korkunun devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

Sanıklardan Burhanettin Kıyak ise infaz yaptığı şeklindeki iddialara değinerek uzman çavuş olarak böyle bir yetkisinin olmadığını bildirdi. Kıyak, “Komando bölüğünde uçaksavar nişancısı olarak görev yaptım. Görevim bölgenin kritik ve terör bölgesi olmasından dolayı güvenliği sağlamaktı” şeklinde konuştu.

Sanıklardan Adem Yakin ise aile olarak mağdur olduklarını belirterek çözüm sürecine ilişkin “Süreç iyi gidiyor. İnşallah akan kanlar durur. Göz yaşları durur temennisi ile tahliye talebinde bulunuyorum” dedi. Sanıklardan Cemal Temizöz’e savunma sırası geldiğinde davaya müdahil olan faili meçhul yakınları ellerini havaya kaldırıp beddua etti. Temizöz, müdahil avukatların basına yaptığı açıklamalarla kamuoyunu etkilemeye çalıştıklarını iddia ederken, Ramazan Elçi’nin ölüm olayı ve öncesinde yurt dışında görevde olduğunu öne sürdü.

Duruşma, Temizöz’ün savunması ile devam ediyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 14:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER