Diyarbakır'ın Yerli Kavunları Pazara Girdi

Diyarbakır yerli kavunları pazara girdi. Yerli kavunlar kokusuyla tüketiciyi cezp ederken, pazara girmesiyle kiloyla satış yerine taneyle satışa bıraktı.

Diyarbakır'ın Yerli Kavunları Pazara Girdi
 Diyarbakır kavun yetiştiricileri tarafından yetiştirilen kavunlar pazara girdi. Kavunların pazara girmesiyle, daha önce kilogram hebasıyla satışı yapılan kavunlar artık tane olarak satılıyor. Büyüklüğüne göre, 2–3–4 TL'ye kadar çıkan yerli kavunların kokusu ise metrelerce mesafeden bile alınabiliyor.


Diyarbakır'ın BismilÇermik, Eğil ve Silvan ilçelerinde kavun üreticileri tarafından yetiştirilen kavunlar olgunlaşıp kıvama geldi. Yetiştiriciler tarafından semt pazarlarına getirilen yerli kavunlar, ithal ve sera kavunlarının pabucunu dama attı. Kokusu, tadı ve ekonomikliğiyle fark yaratan yerli kavunlar hem pazarcıyı hem de vatandaşı sevindirdi.


Yetiştiriciler Kavunları Direk Pazara Getirecek


Kavun yetiştiricileri, özellikle yetiştirdikleri kavunlarını Diyarbakır Meyve/Sebze Hali'ndeki komisyonculara satmama kararı aldı. Komisyoncuların düşük fiyat ile satın aldığı kavunları piyasaya ise pahalı sattıklarını anlatan yetiştiriciler, "Komisyoncular oturdukları yerde bizden düşük rakama aldıkları bir traktör kavunu anında pazarcıya yüksek bir fiyata satıyor ve oturdukları yerde para kazanıyorlar. Bunun üstüne hale giriş çıkış için da para ödüyoruz. Birde araç kiralıyoruz. Hiç kazanamıyoruz. Ancak pazarcıya verdiğimizde bu kadar masrafımız olmadığı gibi vatandaşlarda daha ucuza yiyebiliyor" dedi.


Yerli kavun hem satıcıyı hem tüketiciyi sevindirdi


Diyarbakır Bağlar'daki sabit semt pazarında tezgâh açan 22 yıllık pazarcı esnafı Kamil Tuğrul (46) yıllardır kavun-karpuz satıcılığı yaptığını belirterek, "Benim pazardaki ihtisasın karpuz ve kavun üzerinedir. Bizim kavunlarımız ve karpuzlarımız yeryüzündeki en iyilerdir. Ramazan ayının başında yerli kavunlarımızın çıkması bizleri ve vatandaşı da sevindirmiştir. Yerli kavun o kadar lezzetlidir ki ve kokusunu çok uzaktan bile alabilirsiniz. Zaten müşterilerimizi çeken kavunun bu eşsiz kokusudur. Biz direk ya tarladan ya da tarla sahibinden alıyoruz ve ucuza alıyoruz. Tabii ki vatandaşta ucuza yiyor. Pazarda artık yerli kavun çıktığı zaman kavunlar kiloyla değil, tane ile satılıyor. Biz sürümden kazanırken, vatandaşta ucuza lezzetli kavun yemenin keyfini çıkarıyor. Karpuzlarımızda Ramazan ayı bitmeden çıkmasını bekliyoruz. Ancak Ramazan ayına yetişmese bile Ramazan ayından hemen sonra çıkacaktır. Serinlik verdiği için sıcak yaz günlerinin en çok tüketilen meyvesi olacaktır" diye konuştu.


Diyarbakır meşhur karpuzunun olgunlaşmasını bekliyor


Diyarbakır Bağlar'daki semt pazarlarında yerli kavun tanesi büyüklüğüne göre, 1–5 liradan başlayarak 3-4 liraya kadar satılıyor. Yerli kavun pazara iner inmez kısa süre içerisinde vatandaşlar tarafından tüketiliyor. Yerli kavuna kavuşan Diyarbakırlılar, yaklaşık bir buçuk iki ay boyunca yerli kavun tüketebilecek. Şu sıralar tarlada 4-5 kilo civarında çeken meşhur Diyarbakır karpuzunun ise olgunlaşmasını bekliyor.


KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2015, 16:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER