DTSİAD Başkanı Mehmet Atik’ten çiftçilere çağrı

Bankaların yapmış olduğu kesintiler hukuksuzdur, geri alabilirsiniz

DTSİAD Başkanı Mehmet Atik’ten çiftçilere çağrı
 Hayvancılıkla uğraşan çiftçilerden yüzde 2 ve bitkisel tarım yapanlardan yüzde 4 oranında tevkifat (stopaj) yapılarak ilgili banka şubesi tarafından vergi dairesi hesaplarına yatırılmasına ilişkin alınan ücretin, Şanlıurfa Vergi Mahkemesine başvuran bir çiftçinin, haklı bulunarak, yapılan kesintinin hukuksuz olduğu yönünde karar verildi. DTSİAD Başkanı Mehmet Atik, “Verilen karar bir emsal niteliği taşıyor. Bankaların yapmış olduğu kesintiler hukuksuzdur, geri alabilirsiniz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından çiftçilere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme yapan ilgili banka şubeleri kanalıyla ödenirken, hayvancılıkla uğraşanlardan yüzde 2 ve bitkisel tarım yapanlardan yüzde 4 oranında tevkifat (stopaj) yapılarak ilgili banka şubesi tarafından vergi dairesi hesaplarına yatırılmaktaydı.


Şanlıurfa’lı bir çiftçinin Şanlıurfa Vergi Mahkemesine yapmış olduğu başvuru sonucundan yapılan bu kesintiler tamamen hukuka aykırı olduğuna karar verildi.
“Karar emsaldir”

Verilen kararla ilgili olarak açıklamada bulunan Diyarbakır Tarımsal Sanayi İş Adamları Derneği (DTSİAD) Başkanı Mehmet Atik, “Bölgemizde çiftçilere devletin vermiş olduğu bir destek var. Bu çiftçilere verilen destekten banka tarafından yüzde 4 civarında bir kesinti yapılıyor. Yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde, biz çiftçilerimizden alınan bu yüzde 4 civarında bir kesintinin haksızlık olduğunu ve bankanın yapmış olduğu bu kesintiler yıllık olması gerekirken, her şeyden böyle kesintiler yapılarak çiftçilerimizden haksız yere kazanç sağlanıyordu. Tabi biz bunların yıllar önceden bir araştırmasını yaptık. Yapmış olduğumuz araştırmalarda zaten çiftçilerimizden Odalar ve Borsalar kanalıyla vergi dairesi yüzde 2 civarında bir stopaj ücreti kesiliyordu. Bunun kesilmesine ilişkin bizler ilgili bankaya gittik ve kendilerine çiftçilerimizden yüzde 4 gibi bir mablak kesinti yapıyorsunuz diye ilgili banka yetkililerine söyledik. Araştırmalarımızın devamında Şanlıurfa ilimizde bir çiftçimizin Şanlıurfa İdare Mahkemesinde ilgili kesintilere ilişkin bir dava açıyor ve ilgili mahkeme davayı davayı reddediyor. Çiftçimiz bu kez Şanlıurfa Vergi Mahkemesine başvuruda bulunuyor. Başvuru sonrası yapılan kesintilerin haksızlığına kanaat getiren mahkeme heyeti çiftçiyi haklı bulup yapılan kesintilerin çiftçiye ödenmesine hüküm ederek emsal bir karar vermiştir. Çiftçimiz bu davayı kazanınca bir emsal değer teşkil etti” dedi.

“Kesintilerin önüne geçmek için kollarımızı sıvadık”

DTSİAD Başkanı Atik, “Verilen kararın emsal olmasından ötürü bizler Tarımsal Sanayiciler İş Adamları Derneği olarak bunu kendimize sorumluluk olarak his ettik. Tabi bu sorumluluk öncelikle ziraat odalarının görevidir. Ama bizimde sorunumuz olduğundan ötürü çiftçilerimizden yapılan kesintilerin önüne geçmek için kollarımızı sıvadık ve ilgili mahkemelere başvuruda bulunarak ilgili kararı emsal olarak göstereceğiz. Biz Diyarbakırlılar olarak yüzde 80 çiftçilikle uğraşıyoruz. Bir çiftçi hemşerimizden yüzde 4 gibi bir kesinti yapılınca büyük bir yük getiriyor kendilerine. Tabi bu konuda her çiftçimizin haberdar olması mümkün değildir. Basın aracılığıyla sesimizi duyurmak istiyoruz. Yapılan bir yanlışlık var. Normal işleyiş şeklinde ilgili ödeme yapan banka yanlış yapmıştır. Bu yanlışın düzeltilmesi için tüm çiftçilere çağrımız hakkınızı almak için gidip dava açabilirsiniz. Sizden kesilen ücretleri geri iade edebilirler. Bu konuyla ilgili sürecin nasıl işlediğine ilişkin biz yardımcı ve yol gösterici olmaya hazırız. Amacımız çiftçilerimizin olan haklarını almasıdır. Bu haklarını talep etmek isteyen çiftçilerimiz 5 yıl içerisinde yapılan kesintileri geriye dönük tek alabilirler. Çiftçilere çağrımız biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız geriye kalan çiftçilerimizin işlerinin takipçisi olmasını bekliyoruz. Sizin aracılığınız ile soruları olan ve bunu nasıl geri alabiliriz endişesine düşen çiftçilerimiz 0533 150 76 00 nolu telefonu arayarak hukuki bilgi alabilirler” diye konuştu.


KAYNAK: TİGRİS HABER
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2018, 16:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER