Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Annelerin çığlığı, feryadı kulak tıkanacak bir feryat değildir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Annelerin çığlığı, feryadı kulak tıkanacak bir feryat değildir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Annelerin çığlığı, feryadı kulak tıkanacak bir feryat değildir.
 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Annelerin çığlığı, feryadı kulak tıkanacak bir feryat değildir. 15 yaşındaki bir çocuğu ya kandırarak veya zorlayarak dağa götürmenin hiçbir insani değerle bağdaşır tarafı yoktur. O yürekli anneleri buradan selamlıyorum" dedi.
GAP Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen 'Sürü Yöneticisi Elemanı Benim Projesi' sertifika dağıtım törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Ak Parti Diyarbakır milletvekilleri M. Süleyman Hamzaoğulları ile Oya Eronat, kurum müdürleri, davetliler ve sertifika almaya hak kazanan sürü yöneticileri katıldı. Törende konuşan Bakan Eker, PKK tarafından kaçırıldığı iddia edilen çocukların ailelerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde başlattığı eylemle ilgili olarak annelerin feryadının kulak tıkanacak bir feryat olmadığını söyledi. Çocukların ya kandırılmak suretiyle veya zorla dağa götürülmesini istemediklerini kaydeden Bakan Eker, annelerin yürek yangınlarının söndürülmesi gerektiğini ifade etti. Herkesin bu uğurda çaba sarf etmesi gerektiğini ifade eden Bakan Eker, annelerin sesinin duyulması gerektiğini vurguladı. Zorla dağa götürülmenin bir zulüm olduğunu dile getiren Bakan Eker, "Annelerin çığlığı, feryadı kulak tıkanacak bir feryat değildir. 15 yaşındaki bir çocuğu ya kandırarak veya zorlayarak dağa götürmenin hiçbir insani değerle bağdaşır tarafı yoktur. O yürekli anneleri buradan selamlıyorum. Biz bu topraklarda çok annenin ağlamasına şahit olduk. Çok yürek yangınları, sönmüş ocak gördük. Ama bunlara yenilerinin eklenmesini istemiyoruz. Bunun da en kestirme yolu, bugün yavrularına kavuşmak isteyen annelerin sesine kulak vermektir ve o yavruları geri getirmek veya serbest bırakmaktır. Yol keserek, insanlara zarar vererek, insanların seyahatlerini engelleme teşebbüsünde bulunarak 15 yaşındaki çocukları kaçırarak veya zorlayarak dağa götürmenin barış söylemiyle bir ilişkisi olmasa gerek. Annelerin bu barış feryadı, en katı yürekleri bile etkileyecek ve inşallah Diyarbakır'a da, bölgemize de Türkiye'ye de barışın gelmesine vesile olacaktır" diye konuştu.

SÜRÜ YÖNETİCİSİNİ ÇALIŞTIRANA YILDA 5 BİN LİRA HİBE

Sürü yöneticiliği programı ile ilgili de bilgi veren Bakan Eker, 1984'te sayım yapıldığında Türkiye'de 53 milyon koyun-keçinin var olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Bu sayının destek görmediği için 2002 yılında yüzde 40 oranında düşerek 31 milyona gerilediğini bildiren Bakan Eker, "Biz destekleme kapsamına aldık düşüş durdu, yükselmeye başladı ve son 10 yılda yüzde 20, devraldığımız noktaya göre sayı arttı. Koyun ve keçi bakımında, beslenmesinde, yetiştiriciliğinde sevk ve idaresinde hangi temel bilgiler lazımsa bu sürü eğiticiliği programında bunların hepsi var. Onun için adına biz sürü yöneticisi diyoruz. Sertifika alan bu kardeşlerimizden birini çalıştırırsa ona da yılda 5 bin lira destek vereceğiz. Önümüzdeki günlerde hayvancılıkla ilgili yeni destekleme projeleri hayata geçiriyoruz. Bunlar gibi Türkiye genelinde 5 bin civarında eğitimi tamamlanmış, 2014 yılı için hedefimiz 10 bin, şu ana kadar beş ayda 5 bin kişi tamamlandı. Yılsonuna kadar bu 10 bin 800 hedefini bulacak. Bu kardeşlerimizi kim çalıştırırsa, iş sahibi veya kendisi olursa 5 bin lirada para vereceğiz" şeklinde konuştu.

Bakan Eker, konuşmasının ardından kursu tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını verdi. Bakan Eker, daha sonra çobanların giydiği kepeneki sırtına geçirerek bir kuzuyu kucağına aldı. Çalınan kaval eşliğinde koyun sürüsünün önüne geçen Bakan Eker, kucağındaki kuzuyu öperek basın mensuplarına poz verdi. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2014, 20:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER