Hatip Dicle: Ben Siyasetçi Olarak Gördüğüm Tehlikeleri Söyledim

Bir süre önce KCK davasından hapisten çıkan Kürt siyasetçi Hatip Dicle, Diyarbakır'da gerçekleşen "Sınırlar, Rejimler, Kürdistan ve Gelecek Tahayülleri" adlı konferansın onur konuğuydu

Hatip Dicle: Ben Siyasetçi Olarak Gördüğüm Tehlikeleri Söyledim
 Konferansta " Em nêzîkê berbanga azadiyê ne" diyen siyasetçi, bir gün önce Güney Kürdistan Hükümeti'nin bağımsızlık söylemleri üzerine sarfettiği  "Kürtler parayı bulunca ya adam öldürür ya da üçüncü evlilik yapar" şeklindeki açıklamaları ve devamında söyledikleri tepki çekmişti.

Konferans arasında, Hatip Dicle'yi arkadaşları ile konuşurken görünce, yaptığı bu değerlendirmeyi kendisine sordum. Basına demeç vermek istemese de bu örneğe ilişkin şöyle konuştu: " Kürtlerde böyle bir şey var. Bizim zengin Kürtlerde biraz para bulunca ya adam vuruyor ya da ikinci üçüncü evlilik yapıyor. Biz biraz rahata kavuşunca, kendimizi abartmamalıyız. Gerçekçi olmamız lazım." diye konuştu. Bu açıklamayı, güney hükümeti üzerinden yorumlandığını söyleyince de şu konuşmasını şu sözlerle detaylandırdı: "Bir şey söyleyeyim, 10 tane uçak güney Kürdistan'ı bombalamaya gitsin, yüz binlerce insanı burada misafir etmek durumunda kalacağız. Gerçekçi olmamız lazım. Biz onlara karşı değiliz, tedbirli olmamız gerektiğini söylüyorum, gücümüz nispetinde hareket edelim. Güney'in hava savunma sistemi var mı, bunun tedbirini almış mıdır? Bunlar önemli detaylar" diyerek, buna karşın halkın destek vereceği bir karara kendilerinin de saygı duyacağı sözlerini ekledi.

" Halk karar verirse biz yine onları destekleyeceğiz. Ama ben siyasetçi olarak gördüğüm tehlikeleri söyledim. Söylediklerimin tepki çekeceğini biliyordum ama bana göre eğer bir insanın düşüncesi varsa, söyler, tepki de çekmeyi göze almalı. Bir tehlike görüyorsan, söyleyeceksin. Ama gördüğün tehlike gerçekleşmeyebilir, yanılabilirsin de, İlerde yanıldığımı görebilirim de" dedi.

Hatip Dicle, hareket olarak kendilerini ikna ettiklerini, olgunlaştıklarını ifade ederek "Kürdistan'daki diğer çizgilere, partilere bakalım, Güney Kürdistan'da bütün partiler devlet olma konusunda görüş birliğinde mi? Gidin araştırın, eğer hepsi görüş birliğindeyse, ben halkıma karşı özeleştirimi vermeye hazırım" dedi.

Kürtlerin güçleri oranında hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Dicle, başka ülkelerin gazına gelmemek ve tedbiri elden bırakmamak gerektiğine vurgu yaparak şöyle devam etti:  "İsrail'in gazına, ABD ve ya İngiltere'nin gazına gelmemeliyiz. Kendi halkımızı savunacak öz gücümüz varsa, tamam,  sorun yok ama eğer bu kadar gücünüz yoksa, ne yapacaksınız? Şiiler ilan etmiş, 'size karşı savaşırız' diyorlar. Türkler bile bugün bildiri yayınlamışlar, 'bu bir maceradır, yüz yıl sürecek bir savaşın tetiğini çekmektir' diyorlar. Şimdi bütün bunları yabana atıp, hiç görmezden gelemeyiz. Kimin elinde ne varsa, taksir etmesin, diyemeyiz."

Şu  aşamada en akıllıca şeyin Kürtlerin temkinli olması gerektiğini belirten Dicle " Ama eğer güney Kürdistan yönetiminin o kadar gücü varsa, yapsınlar, ilan etsinler. Yine vurgulamak istiyorum, onların hava savunma kuvvetleri var mı, füzeleri ve roketleri durdurabilecek güçleri var mı, eğer varsa, yapsınlar. Yapmasınlar demiyorum. Ama gelecek saldırıları durduracak güçleri yoksa, biz yüz binlerce halkımızı, yine perişan bir şekilde burada görmek istemiyoruz. Ben bunu demek istiyorum. Söylediklerime kızanlara da saygı duyuyorum." dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2014, 17:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER