Kaçak Elektrikte Bismil Gerçeği

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde DEDAŞ’ı kendilerini ‘bitirmek’ ile suçlayan çiftçilerin, sadece 2013 yılında 90 milyon TL tutarında elektrik enerjisi harcadıkları, buna karşılık bu bedelin yüzde 3’lük kısmını oluşturan 1.8 milyon lira elektrik bedeli ödedikleri ortaya çıktı.

Kaçak Elektrikte Bismil Gerçeği
 Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde DEDAŞ'ı kendilerini 'bitirmek' ile suçlayan çiftçilerin, sadece 2013 yılında 90 milyon TL tutarında elektrik enerjisi harcadıkları, buna karşılık bu bedelin yüzde 3'lük kısmını oluşturan 1.8 milyon lira elektrik bedeli ödedikleri ortaya çıktı.
Bismil'de Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, bir gurup çiftçi ile birlikte düzenlediği basın açıklamasında, 'DEDAŞ, çiftçiyi bitirmeye çalışıyor' dedi. DEDAŞ'ın çiftçileri 'hırsız' ilan ettiğini de savunan Vural, açıklamasında "Böyle bir şey yok. Eğer kaçak kullanan çiftçi varsa tespit edilsin, cezasını çeksin" ifadelerine de yer verdi.

Diyarbakır'ın en büyük ilçelerinden olan Bismil'de çiftçiler adına yapılan bu açıklama üzerine, ilçede tarımsal alanda kullanılan elektrik ve kaçak oranı mercek altına alındı. DEDAŞ'ın 2013 yılı kayıtlarına göre Bismil'de 2013 yılında yaklaşık 800 milyon kilowat saat enerji tüketildi. Tüketilen toplam enerjinin yaklaşık yüzde 45 kadarı ise tarımsal sulamada kullanıldı. İlçede ÇKS verilerine göre sadece pamuk ve Mısır üreten 2 bin 300 dolayında çiftçi bulunuyor. Sadece bu çiftçilerin tarımsal sulamada tükettiği elektrik enerjisi miktarı 300 milyon kilowat saati buluyor. Bu enerjinin fatura bedeli ise 90 milyon lira. Ancak 90 milyon liralık elektrik kullanan Bismilli çiftçilerin DEDAŞ'a ödediği elektrik parası sadece bir milyon 800 bin lira. Bu da, kullandıkları elektrik parasının sadece yüzde 3 gibi çok küçük bir kısmını karşılıyor.

TARIMSAL SULAMA YAPAN TÜKETİCİLERİN YÜZDE 70-80'İ ELEKTRİK ABONESİ DEĞİL

ÇKS kayıtları, uydu görüntüleri ve diğer tüm verilerden yola çıkılarak yapılan araştırmaların ortaya çıkardığı bir diğer çarpıcı gerçek ise ilçedeki tarımsal sulama tüketicilerinin yüzde 70-80'inin abone olmadığı. Yine DEDAŞ kayıtlarına göre, abone olanlara tahakkuk eden enerji miktarı sadece 7.5 milyon TL tutarındaki 24 milyon kilowat saat elektrik enerjisi. DEDAŞ'a bir milyon 800 bin liralık ödemeyi yapanlar da bu aboneliği olan gurupta yer alan çiftçilerden oluşuyor. Bu rakamlar, Bismil'de sayıları sadece bir kaç bini bulan çiftçilerin ilçe nüfusunun çok az bir kısmını temsil ettikleri halde, toplam enerjinin yarısını tükettikleri, buna karşın tükettikleri enerjinin sadece yüzde 3 gibi küçük bir kısmını ödediklerini tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor.

DEDAŞ'ın Bakanlar Kurulu kararına istinaden düzenlediği kampanya ile yapmak istediği ise, ilçede 2013 yılında çoğunluğu tarımsal sulamacılar tarafından kayıt dışı olarak kullanılan, ancak ödenmeyen 88 milyon 200 bin liralık enerji bedelinin hiç olmazsa üçte birinin tahsil edilmesi. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2014, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER