Kanaat Önderlerinden Sağduyu Çağrısı

Güneydoğu'daki kanaat önderleri, Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde IŞİD'in saldırıları bahane edilerek çıkarılan olaylar nedeniyle sağduyu çağrısında bulundu.

Kanaat Önderlerinden Sağduyu Çağrısı
 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kanaat önderleri, IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırısı bahane edilerek düzenlenen gösterilerin ardından yaşanan gerginlik nedeniyle sağduyu çağrısı yaptı.

Diyarbakır'ın kanaat önderlerinden emekli imam hatip Feyzi Güzelsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin devam ettiği bir dönemde yaşanan üzücü olayların bölgede hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Güzelsoy, "Memleketimiz için hiç hayır olmadı. Kürt'üyle Türk'üyle huzur beklerken adeta hayal kırıklığına uğrandı. İnşallah bu mesele bir daha tekrarlanmaz" dedi. 

Güzelsoy, HÜDA PAR ve HDP'liler arasındaki gerginliğin barışla sonuçlanacağına inandığını belirtti.

"Başka intikamların peşinde koşmak Kürtler içinde bir felakettir"

İntikam peşinde koşmanın doğru olmadığını anlatan Güzelsoy, şöyle devam etti:

"Başka intikamların peşinde koşmak Kürtler içinde bir felakettir. HDP'nin,PKK'nın başındaki kişiler derhal akıllarını başlarına alsınlar. Memleketimiz için hayırlı olmadığını anlasınlar ve derhal bunu bertaraf etsinler. Eğer iki kişi vasıtası ile gerçekleştirilemiyorsa, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yapılsın. Hatta gerekirse devletin bunları barıştırmak için elinden geleni yapması gerekir."

Diyarbakır Aydınlık Yarınlar İçin Hak ve Özgürlükler Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AYDER) Başkanı İsmail Kaya da küresel bazı aktörlerin, kuklalar aracılığıyla bölgede oyun oynamak istediğine dikkati çekti.

Bölgenin 1990'lı yıllara dönmesini istemediklerini belirten Kaya, şöyle dedi:

"Özellikle bölgedeki Müslümanları düşman ilan ederek yapılan saldırılar var. Bu saldırıları asla ve asla tasvip etmiyoruz. Çünkü bölge halkı 1993'ten bu yana çok acılar çekti. Bunlar özellikle bilinçli bir şekilde yapılmış bir senaryodur. Bu senaryolar oyuna çevriliyor biz özellikle tarafların bu noktada ellerinden gelen sağduyuyu göstermelerini istiyoruz." 

"HÜDA PAR'ın, öldürülen insanlar gerekçe gösterilerek bölgede tekrar bir kaos ortamı oluşmaması için bu oyuna gelmemesini istiyoruz" diyen Kaya, HDP kanadından olayların müsebbiplerini ortaya çıkarması için ellerinden geleni yapmasını istedi.

"Herkes üzerine düşeni yapsın"

Tarafları dikkatli olmaya çağıran Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü olaylar ilerlerse bölge halkı kendi elleriyle bir kardeş kavgasına sürüklenir. Biz, bunun en acı faturalarını 1990'lı yıllarda gördük. Tekrar bu olayların yaşanmasını istemiyoruz. Her iki kanadın ve bölgedeki halkın bu oyuna dikkat çekmesini istiyoruz. Çünkü yaşanacak olan olaylar bu bölge halkını yok edecek. Bu noktada herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım."

Kobani için yardım kampanyası başlatan HÜDA PAR'ın IŞİD'i kınayan bir açıklaması bulunduğunu aktaran Kaya, söz konusu partinin bazı odaklar tarafından oyuna çekildiğine inandığını kaydetti.

Kaya, çözüm sürecinden bazı çevrelerin rahatsız olduğunu dile getirerek, "Çünkü Müslümanların artık bölgede huzurlu olmasının, kanlarının akmamasının, cenaze haberlerinin gelmemesinin bazı çevreleri rahatsız ettiğini düşüyoruz. Onun için bölgedeki bütün aktörlerin çözüm sürecinin başarıya ulaşması için ellerinden gelen bütün çabayı göstermeleri lazım" dedi. 

Kanaat önderi Selim Sevgili de sağduyu çağrısı yaparak, "Geçmişte Türkiye'ye karşı olan cephelerin, yıkıcı hareketlerin yaptıklarından ibret ve ders almamız gerekir. Türkiye'yi hizmet aşkıyla dik tutalım. müslüman kardeşlerimizin hepsini sevelim ve sayalım" diye konuştu. - Diyarbakır

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2014, 19:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER