KARACADAĞ’IN BEREKETİ İSTİHDAM GETİRECEK

Çınar Kaymakamlığı, ilçeye bağlı Bellitaş (Xırbê Sıtil) köyünde tarihi Karacadağ bazalt taşları arasından çıkan suyu,yatırım ve istihdama dönüştürmek için çalışma başlattı.

KARACADAĞ’IN BEREKETİ İSTİHDAM GETİRECEK
 Saffet Azbay/özel haber

 

Tarihi Bazalt Taşlarının Arasından Çıkıyor

Karacadağ’ın bereketi yatırım ve istihdama dönüştürülecek. Diyarbakır’da Çınar Kaymakamlığı, ilçeye bağlı Bellitaş (Xırbê Sıtil) köyünde tarihi Karacadağ bazalt taşları arasından çıkan suyu,yatırım ve istihdama dönüştürmek için harekete geçti.Mineral değeri yüksek olan suyu değerlendirmek  için çeşitli projeler üzerinde durulurken,projelerin hayata geçirilmesi halinde bunun yatırım ve istihdama önemli katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

 

On Binlerce Yıl Önce Volkan Patlaması Sonucu Ortaya Çıktı

Sönmüş bir yanardağ olan Karacadağ’ın eteklerinde yer alan Bellitaş Köyü’nde yine sönmüş volkanların sonucunda oluşan  tarihi,estetik değeri yüksek olan bazalt taşlarının arasından çıkan suyun, bölgedeki bunaltıcı sıcaklarda bile soğuk olması dikkat çekiyor. Çevredeki hayvanlara ve canlılara can veren suyun yapılan bilimsel araştırmalarda minerel değerinin yüksek olduğu belirlenmiş. Köy sakinleri,suyun hem kendi köylerine hem Çınar’a hayat verdiğine dikkat çekerek bunun yatırım dönüştürülmesinden memnun kalacaklarını dile getirdiler.

Kaymakam Kaya Yakından İlgileniyor

Aynı zamanda Çınar ilçesinin içme suyu ihtiyacını da karşılayan Bellitaş Köyü’ndeki tarihi suyun yatırım ve istihdama dönüştürülmesi için çalışma başlatan Çınar Kaymakamlığı, uzman kişiler aracılığıyla incelemeler yaptırarak çeşitli projeler üzerinde duruluyor.

 

Suyun bulunduğu köye gelerek incelemelerde bulunan Kaymakam Selami Kaya,uzman ekiplerin yapacağı incelemeler sonunda uygun bir karar vererek daha sonra bölge için faydalı olacak yatırım ve istihdam projesini başlatacaklarını söyledi.

Sudan Beslenen Hayvanlar Sağlıklı Oluyor

Hem mineral hem besin değeri yüksek olan sudan beslenen kümes hayvanları ve küçükbaş hayvanlarının sağlıklı olduğu da dile getiriliyor. Bu yüzden oluşacak projede tabiat parkı gibi alanlara yer verilmesi de tartışılıyor. Projede,doğal alanın bozulmamasına ve hayvanların buradan beslenmeye devam etmesine dikkat edilecek.

Ayrıca bölgedeki bazalt taşlarının değerlendirilmesi için de çalışma düşünülüyor.

 

Kaynak: TİGRİS HABER / SAFFET AZBAY

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2018, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER