Kayıp Yakınları 301. Eylemini Gerçekleştirdi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 301'incisi gerçekleştirildi.

Kayıp Yakınları 301. Eylemini Gerçekleştirdi
 

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 301'incisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Eyleme İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, Hollanda Sosyalist Parti Milletvekilleri, Mezopotamyada Yakınlarını kaybedenler Derneği (MEYA-DER) yöneticileri, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (Diyar TUHAD-DER) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı.


Eylem öncesi kısa bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, burada bulunan kayıp yakınlarının ve insan hakları savunucularının adaletin sağlanması için mücadele ettiklerine vurgu yaparak, sonuç alıncaya kadarda bu mücadelenin devam edeceğinin altını çizdi. Burada bulunan insanların kayıplarının akıbetini ortaya çıkarmak konusunda kararlı olduklarını, faillerinin bu coğrafyanın dışına çıksalar bile ve nereye giderlerse gitsinler peşlerinde olduklarını ve verdikleri mücadele ile bir gün devletin içinde kümelenmiş bu karanlık yapıları ortaya çıkaracaklarını söyledi.

İnceören konuşmasında, her hafta andıkları kayıpların faillerinin meçhul olmadığını ve devletin arşivlerinde mevcut olduğunu ifade etti. İnceören "Devlet, hükümet isterse rahatlıkla failleri açığa çıkarabilir ve yargılayabilir. Ancak arşivleri açmadıkları için, kayıpların akıbeti bir şekilde gizleniyor, failleri de meçhul'Muş gibi gösteriliyor. Ama aslında failler belli"diye konuştu. Kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması ile ilgili yargı organlarına yapılan başvurular ile ilgili etkin soruşturma ya da davaların yapılmaması nedeniyle zamanaşımı tehlikesinin bulunduğuna işaret eden İnceören "Biz bir gün o raflarda tozlanan dosyaları indirecez ve hesabını soracağız" diye belirtti.

İnceören'in konuşması ardından İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu Üyesi Av Abdullah Zeytun, 1993 yılında Şırnak'ın Cizre İlçesi Kuştepe köyünde, gece yarısı evinden kaçırılarak katledilen Abdulhekim Tanrıverdi'nin hikayesi paylaştı. Yapılan konuşmaların ardından tüm Tanrıverdi ve tüm kayıplar anısına 5 dakika oturma eylemi yapıldı. 

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2014, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER