Kayıp Yakınları Kayıp Örhan Ailesi İçin Oturdu

Diyarbakır'daki kayıp yakınları 276'ıncı hafta oturma eyleminde kayıp Örhan ailesinin zaman aşımına uğrayan dava dosyasına dikkat çekti.

Kayıp Yakınları Kayıp Örhan Ailesi İçin Oturdu
 
İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemi 276'ıncı haftasında devam etti.


Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınlarının eylemine İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra MEYA-DER, Barış Anneleri Meclisi, KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Yoğun yağmur altında gerçekleştirilen eylemde ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, tüm zorlu şartlara rağmen ısrarla kayıplarının bulunmasını ve faillerinin yargılanmasını istediklerini belirterek, "Aslında bu insanlarımızı kaybedenler belli. Çoğu zaman bu alanda anlattığımız kayıp öyküleriyle bunların kimler olduğunu dile getiriyoruz. Aslında bir nevi savcılıklara suç duyurusunda da bulunuyoruz. Fakat tüm ısrarlarımıza rağmen, bu konuda bir ilerleme sağlanmıyor" dedi.

'UĞUR KAYMAZLARIN HESABI SORULSAYDI BUGÜN BUNLAR YAŞANMAZDI'

İşlenen bu suçlara ilişkin açılan bazı dava dosyalarının da ya zaman aşımına uğradığını veya batı illerine gönderilerek faillerin aklandığını ifade eden İnceören, şöyle devam etti: 
"Açılan bazı davalar buradan batı illerine götürülüyor. Bununla bu davaların üstü örtülmeye çalışılıyor. Son olarak Musa Çitil davasında gördüğümüz üzere failler beraat ettiriliyor. Bir yılı aşkın süredir devam eden barış süreci var. Bu süreçte evet kan dökülmüyor ama siz eğer geçmişte yaptıklarınızla yüzleşmezseniz bu süreci devam ettiremezsiniz. Bakın bu yaptıklarınızla yüzleşmediğiniz için halen birçok sorun yaşanmakta. Cezaevlerinde hasta tutsakların cenazesi çıkmaya devam ediyor. Daha iki gün önce İstanbul'da polis iki cana daha kıydı. Eğer zamanında Uğur Kaymazların, Ceylan Önkolların hesabı sorulmuş olsaydı bunlar yaşanmazdı. Birkaç gün önce Ali Özdemir adlı çocuk Suriye sınırında kafasından vurulmazdı. Yani siz Örhan ailesiyle, Bulut ailesiyle nasıl barışacaksınız? Bu davaların üstünü örterek mi barışacaksınız?"


'KURŞUNA DİZDİLER, YAKTILAR VE TOPLU MEZARA GÖMDÜLER'

İnceören'in konuşmasının ardından 24 Mayıs 1994 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendilerine ulaşılamayan ve bugün 20 yılları dolduğu için soruşturma dosyasının zaman aşımına uğradığı Örhan ailesinin kaybediliş hikayesi, kaybedilen M. Selim Örhan'ın oğlu Adnan Örhan tarafından anlatıldı.

'ZAMAN AŞIMINA DA UĞRATSANIZ, İKİ ELİMİZ YAKANIZDA OLACAK'

Devletin yaşanan tüm bu olayları bildiğini söyleyen Örhan, "Bizi katlettiklerini, kurşuna dizdiklerini ve toplu mezarlara gömdüklerini kendileri de biliyor. Ancak en ufak bir bahane, gerekçe arayarak bunun üstünü kapatmaya çalışıyorlar. Biz o dönemin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduk. Dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı'nın bu suçları işlediğini söyledik. Bunların hesabının sorulmasını istedik. Ancak tüm girişimlerimize rağmen 20 yıl geçmesine rağmen herhangi bir şey yapılmadı. Bugün 24 Mayıs 2014 ve maalesef dosyamız zaman aşımına uğruyor. Biz tanık dinlettik, delil sunduk, ne yaptıysak savcılar delil yetersizliğinden dosyayı açmadılar. Siz dosyalarımızı zaman aşımına uğratabilirsiniz, Musa Çitil gibilerini beraat ettirebilirsiniz. Siz dosyalarımızı zaman aşımına uğratsanız da, iki elimiz sizin yakanızda olacak. Biz sizi vicdanlara teslim ediyoruz ve hiçbir zaman affetmeyeceğiz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları Örhan ailesi anısına 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. 
Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2014, 21:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER