Kışanak: Artık hiçbir kadın kendini çaresiz hissetmeyecek

Büyükşehir Belediyemiz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kutlamalarına bugün başladı. Kadın Politikaları Daire Başkalığımızın düzenlediği etkinliğe belediyemiz ve ilçe belediyelerin kadın çalışanları katıldı. Erbanelerin çalındığı, halayların çekildiği etkinlikte konuşan Belediye Eş Başkanımız Gültan Kışanak, “Artık hiçbir kadın kendini yalnız ve

Kışanak: Artık hiçbir kadın kendini çaresiz hissetmeyecek
 Diyarbakır’da 1 Mart’tan itibaren kutlanılmaya başlanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bugünde renkli görüntülerle devam etti. Belediyemiz binası önünde bir araya gelen, aralarında yöresel kıyafetler giyen kadınların da bulunduğu topluluk, Eş Başkanımız Gültan Kışanak’la beraber davul zurna eşliğinde halay çekti. Sık sık “Jin, jiyan, azadi” (kadın, yaşam, özgürlük) sloganının atıldığı etkinlik,  kadın cinayetine kurban giden Şemse Allak için yapılan Şemse Allak Parkı’na yürüyüş ve konuşmalarla devam etti.

Parkta ilk konuşmayı Kadın Politikaları Daire Başkanımız Yüksel Acer yaptı. Rojava ve Kobani’de zafer kazanan kadınları selamlayan Acer, 2014 yılında ve son üç ayda katledilen kadınları andı. Belediyenin kadın dayanışması ve mücadelesini kurumsallaştırmak amacıyla kadın meclisi kurma kararı aldığını ilan eden Acer, 8 Mart Pazar günü İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek mitinge katılım çağrısında bulundu.

‘Temel görevlerden biri de kadına yönelik şiddeti durdurmak’

Aynı içerikteki konuşmanın Kürtçenin Kurmanci lehçesinde yapılmasının ardından konuşan Belediye Eş Başkanımız Gültan Kışanak, Şengal’de, Rojava’da, Kobani’de yeni yaşamı kurma mücadelesi veren ve bunu başaran binlerce kadının olduğunu, kadın olmanın onurunu ve gurunu yaşadıklarını kaydetti. Kadınların yaşam haklarını elinden alan katilleri lanetleyen Kışanak, belediyeye ulaşan hiçbir kadını katliamcı sisteme terk etmeyeceklerini belirtti. Kışanak, tüm kadınlara yalnız olmadıklarını, seslerini çıkardıkları anda onları duymaya hazır olduklarını duyurdu.

Kadına dayatılan köleci ilişkileri ve kadınların ikinci sınıf insan muamelesi görmesini reddettiklerini vurgulayan Kışanak, “Biz kadınlar özgür ve eşit bireyler olarak toplumsal yaşamın içerisinde, hayatın her alanında var olma mücadelesini bugüne kadar verdik. Bundan sonrada daha güçlü bir mücadele çabası ve gayreti içinde olacağız. Kadın dayanışmasını yükselteceğiz, kadın örgütlenmesini büyüteceğiz. Hiçbir kadın kendini yalnız ve çaresiz hissetmeyecek.” dedi.

Sadece kentsel hizmet vermekle görevlerini tam olarak yerine getirmiş sayılmadıklarını ifade eden Kışanak, temel görevlerinin kadına yönelik şiddeti durdurmak olduğunu, kadını yaşamın her alanında eşit imkânlara kavuşturmak ve dayatılan köleci zihniyetti kırmak olduğunun altını çizdi.

‘Sel olup İstasyon Meydanı’na akalım’

Yeni yaşamı kadın bakış açısıyla örgütleyeceklerini dile getiren Kışanak, 8 Mart’ta kentte düzenlenecek mitinge çağrıda bulunarak, sözlerine şunları ekledi: “Tüm kadınları, 8 Mart’ta dünyanın dört bir yanından gelen kadın arkadaşlarımızla buluşmaya davet ediyorum. Dünya kadın yürüyüşüne en güçlü katılımı Diyarbakır’dan sağlayacağız. Ve tüm dünya Diyarbakır’daki kadın yürüyüşünü konuşacak. Bütün kadınları bir sel olup İstasyon Meydanı’na akmaya çağırıyorum. Öylesine görkemli bir yürüyüş, miting yapmalıyız ki tüm kadınlar cesaret alsın. Kadın dayanışması ve örgütlülüğünün gücünün tüm dünyaya göstermek için hep beraber İstasyon Meydanı’nda özgürlük sloganlarımızı atacağız ve özgürlük halaylarımızı çekeceğiz. Ve özgür yaşamı inşa edeceğiz.”
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2015, 19:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER