Kışanak: Kadın Evine Dönmeyecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "Kürt sorunu çözülse bile Kürt kadınları evine dönmeyecek" dedi.

Kışanak: Kadın Evine Dönmeyecek
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, 1990'larda ağır baskı koşullarında birlikte gazetecilik yapan ve şimdi Hollanda'da antropoloji alanında doktora yapan Emine İğdi ve hocalarını kabul etti.
Hollanda'nın Vrije Amsterdam Üniversitesi'nin doktora öğrencisi Emine İğdi, hocaları Lenie Beobwe, Edien Bartels ile birlikte Diyarbakır'a geldi. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret eden İğdi ve hocaları, kendilerini kabul ettikleri için teşekkür etti.


Emine İğdi, antropolog olan hocalarının uzmanlık alanlarının Tunus ve Fas olduğunu, kendisi ile birlikte ilk defa Kürtlere ilgi gösterdiklerini belirterek, "Senin çalışma alanını görmek ve halkını tanımak istiyoruz, diyerek bölge gezisine geldik" diye konuştu. İğdi ve hocalarının soruları üzerine Kışanak, Cumhuriyet tarihi boyunca 17 yerel seçim olduğunu ve bu seçimlerde 60 bin kişi seçildiğini sadece 112'sinin kadın başkan olduğunu söyledi. Son seçimde de 2600 belediye başkanı seçildiğini sadece 26'sının kadın olduğunu anlatan Kışanak, Kürtlerin son dört seçimde var olduğunu söyledi.

1999'da 3, 2004'te 11, 2009'da 16 kadının belediye başkanı olduğunu anlatan Kışanak, "Bu seçimde 102 belediyenin tamamında eşbaşkanlık sistemi var ve kadınlar yönetimde yer alıyor. Ortak görev, ortak sorumlulukla görev alıyor" dedi. BDP çizgisindeki partilerin 2004'ten bu yana eşbaşkanlık sistemini kullandığını, ancak yerel yönetimlerde yeni kullanmaya başladıklarını anlatan Kışanak, "Yerel yönetimlerde kadının varlığı genel seçimlerdeki parlamentodaki varlığından çok daha etkindir. Parlamentoda kadın sayısı artsa da karar mekanizmasında çok olamıyor. Örneğin sadece bir kadın bakan var. Ama yerel yönetimlerde kadın bütçe oluşumundan karar almaya, idari tasarrufta bulunmaya kadar çok daha etkin olabiliyor" diye konuştu.

Kadın eşbaşkan olmanın zor olup olmadığı yönündeki bir soruya da Kışanak, kadınların toplumsal mücadele yürüttüğünü, partide ve diğer toplumsal alanda var olduğunu belirterek, bu anlamda seçilmenin zor olmadığını söyledi. Daha önceki belediye başkanlarının oldukça başarılı olduğunu ifade eden Kışanak, bunun da kendileri için avantaja dönüştüğünü söyledi. Partilerinin kadın konusundaki ısrar ve tutumunu gören birçok ailenin "Bari bizim aileden bir kadın olsun" diye çaba ortaya koyduğunu bunun da kadınların siyasette öne çıkmasını kolaylaştırdığını bildirdi.

Kışanak bir başka soru üzerine ise, "Kişisel olarak kadın aktivisti olmak bana yetiyor" derken, Kadın Hareketi açısından ise "Kürt sorunu çözülse bile evine dönmeyecek mekanizmalarının geliştirildiği, güvenceye kavuşturulduğu düzey" olarak tanımladı.

Kışanak, eski meslektaşı Emine İğdi ve hocalarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 16:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER