KIŞANAK: otizmli bireylerin eğitimi için arsa yeri gösterecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Otizm Farkındalık Semineri`nde yaptığı konuşmada, otizmli bireylerin eğitim sorunu için arsa bulunmamasını yadırgadığını belirterek, “İmar planı içerisinde eğitim tesis alanı olarak ayrılmış çok sayıda arsa var. Dernek başkanımız bir haftaya kadar bize gelsin biz ona bütün yerlerin parsel ...

KIŞANAK: otizmli bireylerin eğitimi için arsa yeri gösterecek
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen Otizm Farkındalık Semineri'nin açılışında konuşan Diyarbakır Otizmle Mücadele Derneği (Dom-Der) Başkanı Adnan Aydın,sosyal devlet olmanın koşullarından birinin de bireyleri her bakımdan huzur ve güven içinde insanca yaşam standartlarını yükseltmek olduğunu söyledi. Ailesinin desteğini kaybetmiş olan otizmli bireylerin yaşayabilecekleri şekilde düzenlenmiş kurum bulunmadığını belirten Aydın, ihtiyaçlarına ilişkin bilgi verdi.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da insanların adeta sorunlarıyla baş başa kaldıını her aile ve bireyin sorun ve sıkıntılarını kendi çabasıyla aşmaya çalıştığını belirtti. Son yıllarda özelikle engelli bireylerle ilgili kısmi yasal düzenlemeler yapıldığını, kısmi kamusal katkılar sunulduğunu ancak hala bu alanda çok ciddi sorunlar bulunduğunu ifade eden Kışanak, bunun asıl nedeninin eğitim ve farkındalık konusu olduğunu belirtti. "Aslında farkında değiliz, empati yapmıyoruz" diyen Kışanak, "Otizm bireylerinin ne yaşadığını, onların ailelerinin ne yaşadığını her hangi bir deneyimde, herhangi bir sosyal temasta ortaklaşmada bulunmuyoruz. Eğer bizim de ailemizde, komşumuzda, yakınımızda varsa, belki ne yaşadığını ne sıkıntı içerisinde olduğunu, nelere ihtiyacı olduğunu fark edebiliyoruz" dedi. Farkındalık eğitimlerini artıracak çalışmaların mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Kışanak, Büyükşehir Belediyesi olarak da bu çalışmalara her zaman destekleyeceklerini söyledi. Hem toplumda hem de kamu kurumlarında farkındalığın yaratılması gerektiğinin altını çizen Kışanak, her kamu kurumunun yapabileceği çok şey bulunduğunu söyledi. Sağlıktan kentsel kentsel hizmetlerden yararlanmaya kadar pek çok ihtiyaçları bulunduğunu ifade eden Kışanak, "Onlar bizden farklı olmakla birlikte bizimle aynı ihtiyaçlara sahipler" dedi. Kışanak şöyle devam etti:

"Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda yapılabilecek bütün çalışmalara katkı sunmaya bunları güçlendirmeye hazırız. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımız ve bünyesindeki çalışmaları bundan sonra otizm bireylerini de kaplayacak şekilde genişletmek için gayret edeceğiz. Şimdiye kadar bu konuda yapılmış kısmi çalışmalarımız var fakat yeterli olmadığının farkındayız. Bunu daha artırmak lazım.”

Sosyal politikalar konusunda duyarlı olduklarını ancak kurumsal altyapı kapasitelerinin zayıp olduğunu ifade eden Kışanak, Sümerpak Ortak Yaşam Alanı'nda farklı kesimlere hizmet ürettiklerini ancak buranın da yetmediğini söyledi. Çalışmalarını fiziki mekanlar yaratma konusunda da sürdüreceklerini belirten Kışanak, spor aktiviteleri için de mekanlar yaratacaklarını bildirdi.

Arsa sorunu olmasını yadırgadım

Kendisini hayrete düşüren sorunun okul için arsa bulunamadığı olduğuna işaret eden Kışanak, "Okulla ilgili arsa sorununun çözülememesi demek ki tamamen yaklaşımla ilgili bir problemdir. Bu şehirde otizm bireylerin eğitimlerini ve sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir arsa bulamadık demek bu şehirin kamu yöneticileri adına bence utanılacak bir durumdur" diye konuştu. Kışanak sözlerini "Böyle bir durum yok arkadaşlar. Herkes çok iyi biliyor ki son derece büyük kamu arazileri var. Ve yine biliyorum ki bu kentte yapılan imar planı içerisinde eğitim tesis alanı olarak ayrılmış çok sayıda arsa var. Ben sizlerin önünde, açık söylüyorum; dernek başkanımız bir haftaya kadar bize gelsin biz ona bütün yerlerin parsel numaralarını vereceğiz. Beraber gidelim Valilikle, Milli Eğitimle bu sorunu çözelim. Bu kadar kolay çözülebilecek bir konu. Sorun olması doğrusu yadırgadım."

Ancak birlikte başarabiliriz

Sosyal politikalarla ilgili çalışmalarının xtek taraflı sadece yani hizmet sunan bir çalışma anlayışı olmadığını belirten Kışanak, "Birlikte çalışan birlikte ortaklaşarak çalışmaları yürüten bir anlayışa sahibiz. O nedenle özelikle sizlerden ailelerimizden katılım bekliyoruz. Bunu birlikte başarabiliriz. Çünkü öbür türlüsü her halükarda bir eksiklik yaratacaktır. Bir kamusal yerel hizmet olarak sunacağımız her çalışmada mutlaka sizin içerisinde olmanız lazım" diye konuştu.

Ailelere ve öğretmenlere iki ayrı oturumda farkındalık semineri verildi.

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2014, 20:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER