Kışanak ve Anlı, Diyarbakır Valisi Kıraç ile Görüştü

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, belediye iftar çadırına yönelik saldırı ile ilgili Diyarbakır Valisi Kıraç'la görüştü.

Kışanak ve Anlı, Diyarbakır Valisi Kıraç ile Görüştü
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, belediye iftar çadırına yönelik saldırı ile ilgili Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'la görüştü. Kışanak, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Bu sıradan bir asayiş sorunu değildir, bu sıradan bir provokasyon meselesi değildir, sokakta insanları satırlarla doğrama girişimidir. Bu kadar açık ve net bir saldırganlık var ortada" dedi.
Dağkapı Meydanı'ndaki iftar çadırına yönelik saldırı ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı bu Sabah Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç ile görüştü. Görüşme sonrasında basına bir açıklama yapan Eşbaşkan Anlı, Diyarbakır'ın uzun süreden beri ilk defa böyle bir provokasyonla karşı karşıya olduğunu söyledi. Anlı, "Aslında Diyarbakır büyük bir tehlikeyi atlattı. Şu an 5 arkadaşımız hastanede kimisi yoğun bakımda. Protesto adı altında bir araya gelen provokatörler önce çadırımızı tahrip etmesi, bir de orada tepki gösterenin ya da kendi halinde bulunan insanlara saldırmasıyla Diyarbakır, Ortadoğu'daki diğer şehirler de yaşanan görüntüler de büründürülmek isteniyor. Oysa Diyarbakır'ın bir kimliği var, Diyarbakır'ın barış derdi var. Diyarbakır'ın bütün farklılara, bütün kimliklere saygısı var. Onun için biz bütün yurttaşlarımıza, bütün halkımıza hem Ramazan ayının münasebeti ile rahmet ve bereketi ile göz önüne alarak Diyarbakır'a yakışır bir şekilde hassas davranmalarını, duyarlı davranmalarını bekliyoruz. Hiçbir şekilde Diyarbakır'da provokasyonlara izin vermeyeceğiz. Diyarbakır'da bu tür yaşanabilecek olaylara karşı başta görevlilerin, bu işte sorumlu olanların son derece ciddi bir şekilde olaya yaklaşması gerektiğini" dedi.

"DİYARBAKIR FİLİSTİN İLE KÜRTLER FİLİSTİN İLE EN BÜYÜK DAYANIŞMAYI GÖSTERMİŞTİR"

Yaşanan saldırıyı kınadıklarını dile getiren Anlı, şöyle devam etti:

"Bu saldırıyı kınıyoruz. Diyarbakır, Gazze'ye kardeş bir şehirdir, Diyarbakır Filistin ile Kürtler Filistin ile en büyük dayanışmayı göstermiştir. Bunun için bedel ödemiştir. İsrail'de, Gazze'de yaptığı terörü herkesten daha yüksek sesle ve pratiğimizle biz kınıyoruz. Yine Suriye'de, Irak'ta yaşananların da göz önüne alınması, ihmal edilmemesi gerektiğini diliyoruz. Bir kez daha Diyarbakır'ın Ramazan ayında barış içerisinde, paylaşım içerisinde, bu tür provokasyonlara karşı duyarlı bir şekilde bizimle birlikte olmalarını bekliyoruz."

"SALDIRI İNANÇ VE DEĞERLERİMİZLE İZAH EDİLEMEZ"

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Vali Kıraç'ı durumun önemini, provokasyonun büyüklüğü ve polisin tutumdaki eksikliğini iletmek için ziyaret ettiklerini söyledi. Kışanak, "Gerçekten durumun vahametinin farkına varması lazım. Bu büyük bir provokasyondu. Diyarbakır bunu ucuz atlattı. Bu saldırı kesinlikle ve kesinlikle ne Diyarbakır kimliğiyle, ne inancımızla, ne İslami değerlerimizle, ne Filistin halkıyla olan duygusal bağımızla, asla izah edilemeyecek bir saldırıdır. Tamamen organizedir, provokatör ve Ortadoğu'daki duruma benzer bir görüntüyü Diyarbakır'da yaratma çabasıdır. İnanç değerlerimize saygılı olan, inanç değerlerimizle birlikte yaşayan tüm yurttaşlarımızı bu konuda Hassa olmaya, tutum almaya ve bu provokasyonların, bu provokatörleri boşa çıkarmaya yönelik bir yaklaşım ve davranış içerisinde olmaya davet ediyorum. Aynı şekilde valiliği, emniyeti buradaki kamu otoritesi de durumun vahametini anlamaya ve buna uygun bir tutum almaya davet ediyoruz. Görüşmemizin nedeni buydu. Bu böyle sıradan bir asayiş sorunu değildir, bu sıradan bir provokasyon meselesi değildir, sokakta insanları satırlarla doğruma girişimidir. Bu kadar açık ve net bir saldırganlık var ortada ve bu da asla ama asla bu kentin kimliğiyle, kültürüyle, inancımızla bağdaşmayan bir durumdur. Olayın üzerine hassasiyetle gitmeleri ve gerekli tedbirleri almaları konusunda görüşlerimizi ifade etmek için bu ziyareti yaptık" şeklinde konuştu.

Sosyal medyada bazı paylaşımlar olduğunu, bazı radyolardan çağrılar yapıldığını kışkırtıcı yayınlar yapıldığını belirten Kışanak, önlem almamasının anlaşılabilir bir durum olmadığını söyledi. Kışanak şöyle devam etti:

"Biz böyle şeylerin üzerinden yıllar geçtikten sonra Devlet Denetleme Kurulu'nun raporlarından öğrenmek istemiyoruz. Bugün tutum alınmalı, bugün doğru yerde durulmalı, gerekli önlem ve tedbirler alınmalıdır. Bu kentin bu tür provokasyonları boşa çıkarabilme kapasitesi var. Halkımızın, bütün sivil toplum örgütlerimizin, kurumlarımızın bunu boşa çıkarabilecek gücü ve kapasitesi vardır. Ama devlet kurumlarının üzerine düşen görev ve sorumluluğu yapması gerekiyor."

"OLAYIN BAĞLANTILARI AÇIĞA ÇIKARILMALI"

Bakanlığa da müracaatta bulunacaklarını ifade eden Kışanak, "Bu tür olayların ve bu olayın perde arkasını araştırmalarını bağlantılarını bulup açığa çıkarmalarını isteyeceğiz. Bu kentte 5 iftar çadırımız var. Ramazan ayı boyunca biz insanlarla soframızı paylaşmak, iftarı birlikte açarak bunun manevi huzurunu yaşamak istedik. Bu Kent buna laiktir, bundan sonra da yerine getirecektir. Halkımızın bu konudaki duyarlılığını, hassasiyetini biliyoruz her gün iftar çadırlarımız dolup taşıyor bundan sonrada böyle olacak" ifadelerini kullandı. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2014, 17:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER