Kışanak ve Anlı'dan Vali Kıraç'a Ziyaret

Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri" yönündeki sözlerine ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Kışanak, "Burada veya başka bir kentte İstanbul, İzmir ya da Konya'da halkın seçtiği yerel yönetimlerin katkı payı alma hakkının olduğunu ifade eden bir söylemdi. Böyle anlaşılması daha doğru olur" dedi.

Kışanak ve Anlı'dan Vali Kıraç'a Ziyaret
 Belediye Başkanı Kışanak, beraberinde Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanı Fırat Anlı ve Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş ile Vali Mustafa Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti.

Vali Kıraç, burada yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın geçmişinde 33 medeniyeti barındıran bir kent olduğunu belirterek, Valilik olarak Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Diyarbakır'a hizmet edecek tüm aktörlerle sorunların çözümüne yönelik gayret göstereceklerini söyledi.

Kıraç, seçimin ardından göreve başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fırat Anlı'yı arayıp, tebrik ettiğini anımsattı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ise Vali Kıraç'ın Anlı'nın pozisyonuyla ilgili ifade ettiği durumun kamuoyu nezdinde "eşbaşkanlık" olduğunu ifade etti. Bunun üzerine Vali Kıraç gülümseyerek, başkan vekilliğinin daha üst bir görev olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın çıkarlarının her şeyin üstünde olduğunu, halkın bunun için kendilerine görev verdiğini dile getiren Kışanak, "Valimizin bize gerekli desteği sunacağını umut ediyoruz. Yerel yönetimlerde ülkenin yönetim mekanizmaları arasındadır. Ankara'daki hükümet de belediyeler de seçilerek yönetime geliyor. Hep beraber kentimizi iyi bir geleceğe hazırlama gayreti içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.

İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR

Eşbaşkan Fırat Anlı ise seçimlerin geride kaldığını, halkın hizmet beklediğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Yapıcı iş birliğine ihtiyaç var. Maalesef bu konularda istenilen düzeyde değiliz. Tarım ve hayvancılık, ticaret ile kırsal kalkınma konularda fark yaratma inancı içerisindeyiz. Valiliğimizle bu konularda güzel projeleri gerçekleştirme arayışı içerisinde olacağız."

EKSİK BİR DÜZENLEME VAR

Gazetecilerin "Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri" yönündeki sözlerinin hatırlatması üzerine Kışanak, yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları ile ilgili yasal düzenleme yapıldığını anımsattı.

"Yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları arttı. Bu konuda ekonomik kaynakların da artırılması gerektiği yönündeki bir taleptir. Bu aynı zamanda yerel imkanların daha iyi kullanılmasına vesile olacak bir taleptir" diyen Kışanak, şunları kaydetti:

"Bu konuda ekonomik kaynakların da artırılması gerektiği yönündeki bir taleptir. Bu aynı zamanda yerel imkanların daha iyi kullanılmasına vesile olacak bir taleptir. Büyükşehir Yasası'nda yer altı ve yer üstü zenginliklerin, taş ve kum ocakları da dahil olmak üzere kaynakların tamamı merkezi hükümetin yetkisine bırakıldı. Bunun eksik bir düzenleme olduğunu ifade etmek istiyoruz. Burada veya başka bir kentte İstanbul, İzmir ya da Konya'da halkın seçtiği yerel yönetimlerin katkı payı alma hakkının olduğunu ifade eden bir söylemdi. Böyle anlaşılması daha doğru olur diye ifade ediyorum."

YEREL YÖNETİMLER PAY ALIYOR

Vali Kıraç da Kışanak'ın ifade ettiği noktalarda merkezi hükümetin bu tür alanlardan elde ettiği payların bir kısmının yerel yönetimlere aktarıldığını anımsatarak, "Tabi bunun daha üst seviyede verilmesiyle ilgili bir talep olarak algılandı" diye konuştu.

Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti

Barış ve Demokrasi Parti'li (BDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti.
Eş Başkanlar Kışanak ve Anlı makam arabası ile Diyarbakır Valiliğine geldi. Kışanak ve Anlı'yı valilik bahçesinde vali yardımcıları karşıladı. Daha sonra valilik makamına çıkan Kışanak ve Anlı'yı burada Vali Kıraç karşıladı. Valilik makamında açıklamalarda bulunan Vali Kıraç, bu şehri bundan sonra da Türkiye ve dünyaya kazandıracaklarının olduğunu söyledi. Vali Kıraç, "Bu çalışmaları da tabi yerel yöneticiler merkezi idare yöneticileri bölgede çalışan sivil toplum örgütleri Diyarbakır'a fikir üreten akıl yönlendiren Diyarbakır'ı seven insanlarla birlikte hareket etmek durumundayız. Büyükşehir belediyesi başta olmak üzere Diyarbakır'a hizmet edecek aktörlerle birlikte Diyarbakır'ı daha iyi günlere götürmek için gayret göstereceğimizi ifade ediyorum" dedi.

Kışanak ise Vali Kıraç'ın, Fırat Anlı'dan bahsederken 'Başkan Vekili' sıfatının kullanması üzerine "Öncelikle bir düzeltme ile başlamak istiyorum. Valimizin ifade ettiği Fırat Anlı'nın pozisyonu ile ilgili durum kamuoyu nezdinde halk nezdinde bir eş başkanlık pozisyonudur. Biz seçimlere eş başkan adayları olarak girdik. Halkın karşısına böyle çıktık, böyle oy istedik. Bu nedenle biz ikimizde Diyarbakır halkının iradesini eş başkan olarak temsil etme görevi ve sorumluluğu ile mükellef görüyoruz" diye konuştu.

Kendileri için Diyarbakır'ın çıkarları, bu halkın ihtiyaçlarının karşılanmasının her şeyin üzerinde olduğunu vurgulayan Kışanak, "Biz halkımızdan bunun için yetki istedik, bunun için görev istedik. Halkımız da teveccüh gösterdi bu görevi bize verdi. Biz bu görevi en iyi şekilde ifa etmek için, yerine getirmek için büyük bir gayret ve çaba içerisinde olacağız. Tabi merkezi hükümeti temsil eden valilik makamı ve valimizin bu konuda bize gerekli desteği sunacağını umut ediyoruz. En nihayetinde yerel yönetimlerde bu ülkenin bir yönetim mekanizmasıdır. Bir merkezi yönetimimiz var bir de yerel yönetimimiz var. Her ikisi de seçimle iş başına geliyor. Ankara'daki hükümet de Diyarbakır'daki büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerimiz de seçimle iş başına gelen halktan yetki alan sorumluluk alan yönetim mekanizmalarıdır. Umut ediyorum ki aynı anlayış ve yaklaşımla merkezi hükümetin kentimizdeki temsilcisi olan ve bu yerel yönetimlerle kolaylaştırıcı destek olucu yaklaşımı ortaya koyacak bir yönetim anlayışı ile karşılaşırız diye umut ediyorum ve bunu da biliyoruz. Böyle olması gerekiyor. Hep beraber. Kentimizin daha iyi bir geleceğe hazırlanması daha güçlü bir ekonomiye kavuşması sorunlarını çözmesi konusunda gayret ve çaba içerisinde olacağız" şeklinde konuştu.

Fırat Anlı da seçimlerin geride kaldığını hatırlatarak, "Şimdi Diyarbakır'da halk çok ciddi bir şekilde hepimizden hizmet bekliyor. Diyarbakır'ın birikmiş sıkıntılarının giderilmesinde bundan sonraki sürece ilişkin son derece yapıcı iş birliklerine ihtiyaç var. Maalesef bu konuda isteğimiz noktalarda değiliz. Turizm meselesi kırsal kalkınma tarım ve hayvancılık ticaret gibi başlıklarda Diyarbakır'da büyük bir fark yaratma inancı içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE ÜRETİLEN PETROLDEN PAY İSTEĞİ

Bir gazetecinin sorusu üzerine, daha önce verdiği bir röportajda 'Bölgede üretilen petrolden pay istiyoruz' söylemine açıklık getiren Kışanak şunları söyledi:

"Kastettiğimiz şey şudur, yerel yönetimin görev ve sorumlulukları arttı. Bu konuda ekonomik kaynakların da arttırılması yönündeki bir taleptir. Bu aynı zamanda yerel imkanların daha iyi kullanılmasına vesile olacak bir taleptir. Biliyorsunuz büyükşehir yasasında yeraltı, yerüstü, maden işletmeciliği, taş ocağı da dahil olmak üzere kum ocağı, jeotermal kaynakların tamamı merkezi hükümetin yetkisine bırakıldı. Bunun eksik bir düzenleme olduğunu ifade etmek istiyoruz. Bu kentte ya da başka bir kentte, İstanbul'da, İzmir'de Konya'da halkın seçtiği yerel yönetimlerin de bu konuda bir iradesinin katılımının ve katkı payı alma hakkının olduğunu ifade eden bir söylemdi böyle anlaşılması daha doğru olur diye ifade ediyorum kısaca."

Ziyaret daha sonra basına kapalı devam etti
Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2014, 17:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER