Kulp'un İçme Suyu Sorunu Çözüldü

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, 6,5 milyon liraya mal olan Kulp İçme Suyu İsale Hattı'nı hizmete açtı.

Kulp'un İçme Suyu Sorunu Çözüldü

  Eş Başkanı , Genel  Fethi Suvari, Genel Müdürü , Yol Yapım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanı Turan Kapan ve Meclis Üyeleri, dün  ilçesine giderek 'nin gerçekleştirdiği İçme Suyu İsale Hattı'nın açılışını gerçekleştirdi. Açılışa,  Belediyesi Eş Başkanı  ile meclis üyeleri de katıldı.



Kışanak, dün ilk olarak  Belediyesi'ne giderek, Belediye Eş Başkanı 'ı makamında ziyaret etti.  Belediyesi meclis üyeleri,  ve  İlçe Eş Başkanlarının hazır bulunduğu ziyarette konuşan Kışanak, el birliğiyle halkın sorunlarını çözmek için çalıştıklarını söyledi. Temel ilkelerinin yerel ve yerinden güçlü yönetim olduğunun altını çizen Kışanak, öz yönetimin ancak böyle ayağa kalkabileceğini belirtti. Öz yönetimin oluşması için köy komünleri, kadın, mahalle meclisi ve gençliğin çalışmalarını kendi çalışmalarının bir parçası olarak gördüklerini dile getiren Kışanak, "Onlarla birlikte güçlenebilir ve çalışmalarımızı yürütebiliriz. İlçe belediyelerimizi de öz yönetimin temel dayanağı olarak görüyoruz." dedi. Büyükşehir Belediyesi'nin bu yapı içinde koordinasyonu sağlayan ortak bir çatı olduğunu vurgulayan Kışanak, bugünkü ziyarette de öz yönetimi nasıl güçlendirebileceklerini konuşacaklarını ifade etti.



Herhangi bir örgütlenme ve planlama yapılmadan çalışmaların yürütülemeyeceğinin altını çizen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda 17 ilçemizde büyük oranda örgütlenmemizi tamamladık. Araç ve gereç konusunda bazı eksikliklerimiz var. Bunları da zamanla çözüyoruz. Toplu taşıma hizmetleri bizim için önemliydi. Bütün ilçelerimize bu hizmeti ulaştırdık. 2 yada 3 hafta sonra 22 adet daha toplu taşıma aracı gelecek. Yeniden düzenleme yaparak ihtiyaç duyulan ilçelere araçların temini sağlanacak. Temmuz ayında 25 yeni araçla toplu taşıma sorunumuz ortadan kalkacak. "'17 ilçemizde örgütlenmemizi tamamladık'

,  ve 'e yol yapımında öncelik verilecek

İlçelerin en temel ihtiyaçlarının su, kanalizasyon ve altyapı sorunu olduğunu bildiklerini aktaran Kışanak, yol konusunda ,  ve 'ün en dezavantajlı ilçeler olduğunu söyledi. Kışanak, "Hem arazi yapısından hem de yıllarca yapılan ihmalden dolayı bu 3 ilçemizde ciddi yol sorunu bulunuyor. O nedenle bizlerde bu yıl yol yapımı konusunda ağırlığımızı bu ilçelere verdik. Kent ve ilçelerimizin yol yapımı için bu yıl 176 milyon bütçe ayırdık. Bütün bütçemizin üçte birini yol yapımına ayırdık ve bu bir rekordur." diye konuştu.

'ta 100 km'lik yol çalışması yapılacak

Bu yıl 'ta 100 km'lik yol çalışması planladıklarının bilgisini veren Kışanak, bunun 37 kilometresinin asfalt geriye kalan 63 km ise stabilize yol çalışması şeklinde olacağını kaydetti. 'un heyelan bölgesi olduğunu, bu nedenle zeminde kaymalar yaşandığını söyleyen Kışanak, onun için menfezlerin açılması ve istinad duvarlarının yapılması gerektiğini, bu çalışmaların oldukça zahmetli ve maliyetinin yüksek olduğunu söyledi. İl Özel İdarenin zamanında çalışma yürütmediğinin farkında olduklarını dile getiren Kışanak, 2015 yılında 100 km'lik yol çalışmasını başarıyla tamamlayacaklarının sözünü verdi.

'100 yılda yapılmayanı birkaç yıl içinde yapacağız'

 ilçesinde su sorununun yaşandığını ve yaptıkları çalışmayla bu sorunu büyük ölçüde aştıklarını belirten Kışanak, sözlerine şöyle devam etti: "Daha önce kuyulardan su alınıyordu. Şu anda 20 km'lik bir depo oluşturuldu. O depodan su ilçe merkezine verilmeye başlandı.  su şebekelerinin yenilenmesi için de çalışma başlattı. Bizler halk olarak ekolojik bir toplumu arzuluyoruz. Çevrenin, doğanın kirlenmemesi ve tahrip olmamasını istiyoruz. Bundan dolayı kanalizasyon ve arıtma sisteminin çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Geçen yıl açıkta akan bazı kanalların toplanıp uzaklaştırılması için  başarılı bir çalışma yürüttü. Bu yıl proje çalışması kapsamında kanalizasyon şebekeleri de yenilenecek."



'El ele verip sorunları çözeceğiz'



İlçelerin tamamında altyapının yok denecek boyutta olduğuna, su depoları ile kanalizasyon şebekelerinin eski ve yetersiz olduğuna işaret eden Kışanak, "Arıtma tesisi hiçbir ilçemizde yok. Büyükşehir Belediyesi olarak büyük bir yükü devir aldık." dedi. Kent ve ilçelerinde 100 yılda yapılmayanı halkın, ilçe belediyelerin, 'nin ve Büyükşehir Belediyesi'nin el ele vererek birkaç yıl içinde hızla tamamlayacağının sözünü veren Kışanak, "Çünkü artık ilçelerimizde arıtma tesisi ve temiz su sorun olmaktan çıkmalıdır. Bizim sosyal sorunlarımız da bulunuyor. Bu nedenle bu sorunları hızlı bir şekilde çözmeliyiz. Yaptığımız olumlu çalışmalar halkımızındır. Varsa eksiklikler o da bizimdir. O eksiklikleri de tamamlamak için önümüze hedef olarak koyacağız. Bu siyasetin ve felsefenin temel yaklaşımı budur." dedi. Kışanak'ın ardından konuşan  Belediye Eş Başkanı  da, belediyenin yaptığı çalışmalar ve hedefler hakkında bilgi verdi.

'un 35 yıllık su sorunu çözülmüş oldu

Konuşmaların ardından  merkeze 20 km uzaklıktaki İçme Suyu İsale Hattı'nın açılışı gerçekleştirildi.  tarafından yapılan tesisle, uzun süre su sorunu yaşayan 'un, 35 yıllık sorunu giderilmiş oldu.

İsale hattı hakkında bilgi veren  Genel Müdürü , içme suyu tesisinin Belediyesi tarafından başlatıldığını, ancak Büyükşehir Yasası'yla çalışmanın 'ye geçtiğini, 'nin de  tarafından kredisi sağlanan bu projeyi hayata geçirdiğini kaydetti. Karatekin, şu bilgiyi verdi: "Gelikasa kaynağından alınıp 20 kilometre uzunluğunda 250 milimetre çapında çelik borularla 1500 metre küp depoya iletiliyor ve buradan da şehre veriyoruz. Proje kapsamında hat boyunca 38 tane vantuz, 37 tane tahliye vanası, 236 metre dere geçişi, 4 tane de havalandırma bacası söz konusudur. Bu projenin en önemli özelliklerinden birisi de otomasyon sisteminin olmasıdır. Dolayısıyla herhangi bir arıza durumunu görme şansımız var. Projenin maliyeti yaklaşık 6,5 milyondur.  ilçemizin 35 yıllık su ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu kapsam da ilçemiz içme suyu konusun da sıkıntı yaşamayacaktır."

: Şu andan itibaren suyumuz 24 saat akıyor

'un en büyük sorunlarından birinin içme suyu sorunu olduğunu belirten Belediye Eş Başkanı , "Şu anda 20 kilometreden suyumuz geliyor ve 24 saat su akıyor. Hepimize hayırlı olsun." diye konuştu.  ilçesinin 35 yıllık su sorununun karşılanacağı bir tesisi hizmette açtıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ise tesisle 'un bundan sonra sağlıklı ve sürekli musluğundan temiz su akan bir ilçe olacağını sözlerine ekledi.



Esnaf ve öğrenciler ziyaret edildi



Açılışın ardından Kışanak, 'ta esnafı,   Hizmet Binası'nı ve  İlçe Teşkilatını ziyaret ederek sorunları dinledi. Öte yandan Kışanak,  Belediyesi'nin , ve  sınavlarında öğrencilere yönelik açtığı kurs merkezini ziyaret ederek öğrencilere sınavlarda başarılar diledi.

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2015, 20:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER