Kürt Stk'lardan Okulları Boykot Çağrısı

Diyarbakır’da bir araya gelen bazı Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri, 15 Eylül günü başlayacak eğitim öğretim yılını 1 hafta süreliğine boykot etme çağrısında bulundu.

Kürt Stk'lardan Okulları Boykot Çağrısı
 Diyarbakır'da bir araya gelen bazı Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri, 15 Eylül günü başlayacak eğitim öğretim yılını 1 hafta süreliğine boykot etme çağrısında bulundu.

Aralarında Demokratik Toplum Kongresi, Halkların Demokratik Parti, Demokratik Bölgeler Partisi, Eğitim-Sen, İnsan Hakları Derneği, Göç-Der, Kürdi-Der gibi kuruluşların bulunduğu STK'lar bir araya gelerek, 15 Eylül'de açılacak okulların 1 haftalığına boykot edilmesi çağrısında bulundu. DTK binası önünde STK temsilcileri adına açıklamayı yapan Kürdi-Der Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Gültekin, okulların boykot edilmesini ana dilde eğitime dikkat çekmek amacıyla yapılacağını söyledi. Eğitim öğretim yılının ilk haftasında çocukların okula gitmeyeceğini belirten, Gültekin, Diyarbakır, Yüksekova ve Cizre'de Kürtçe eğitim verecek okulların açılacağını söyledi. Boykot ve Kürtçe okul açılmasının süreci sekteye uğratacak adımlar olmayacağını dile getiren, Gültekin, devletin bu konuda herhangi bir engellemede bulunamayacağını söyledi. Açılacak Kürt okullarının Milli Eğitim Bakanlığı ile hiçbir ilişkisinin olmayacağını vurgulayan Gültekin, bu okullarda Türkçe eğitim de verileceğini aktardı. Gültekin, "Son 30 yılda yaşanan savaş ve mücadelede gelinen aşamada artık Kürt halkının katliamla, inkarla, asimilasyonla yok edilemeyeceğini gösterdi. Kürt sorununun temel kaynağını teşkil eden anadilde eğitim hakkı konusunda Cumhuriyetin kuruluş felsefesi hala devam etmektedir. Şuan bu asimilasyon süreci yani okulların açılması başlangıcı aşamasındayız. Kürt halkı artık bu asimilasyon politikayı artık kabul etmiyor. Kürt sorunun geldiği aşamada göz önüne alınarak, anadilde eğitim konusunda kesinlikle adımların atılması gerekiyor. Eğer anadilde eğitim ve öğretim yoksa Kürt sorunu nedir, Kürt sorununu nasıl adlandıracağız? Biz bu süreçte, Kürt sorununun gündeme gelmesi ve yıllardır halkımıza uygulanan asimilasyon politikalarına karşı 15 Eylül'den itibaren 1 hafta okulları boykot edeceğiz. Halkımız çocuklarını bir hafta okula göndermeyecek. Yine bu müzakere sürecinde hem anadilde eğitime temel olsun hem de devlete bir uyarı niteliğinde pilot bölge olarak belirlediğimiz, Diyarbakır, Yüksekova ve Cizre'de Kürtçe eğitim veren okullar açılacak. Bunlar sürece sekteyi uğratmak için değil, bilakis süreci daha gelişmesini sağlamak amacıyla kuruldu. Kürt diliyle anadilde eğitim başlarsa, bu ülke parçalanmayacak. Bu ülkede kardeşlik daha da gelişecek. Demokratik bir ülke oluşturulacak. Okulun müfredatı, bildiğimiz ilkokulların müfredatı şeklinde olacak. Eğitim Kürtçe olacak ama Türkçe de olacaktır. Bu okullar, Türkçeyi ret etmiyor. Ama dersler Kürtçe olacak. Mili Eğitim ile hiçbir bağlantısı yok. Bu, halkın defakto bir girişimidir. Bunla ilgili bu süreçte devletin her hangi bir engellemesinin olmayacağın düşünüyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından grup dağıldı
Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 15:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER