Kurutmalık Sebze Sezonu Başladı

Diyarbakır'da mutfak kültürünün vazgeçilmez kışlık lezzetleri arasında bulunan kurutmalık sebzelerin hazırlanmasına başlandı.

Kurutmalık Sebze Sezonu Başladı

 Diyarbakır'da mutfak kültürünün vazgeçilmez kışlık lezzetleri arasında bulunan kurutmalık sebzelerin hazırlanmasına başlandı. Ev kadınları, önce dolmalık patlıcan ve biberlerin içini oyarak boşaltıyor, daha sonra bunları iplere dizerek kuruması için evlerinin balkonlarına asıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler ve Yardım Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yaşlılar Birimi (Mala Dîlbêrên Mezin), kültürler arası aktarımı sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Yaşlılar Birimi'nde yapılan organizasyonda, yaşlılar ve gençler, dolmalık patlıcan ve biber hazırlamak için kolları sıvadı. Dolmalık biberlerin sap ve çekirdeklerini bıçakla çıkaran, patlıcanların içini boşaltan kadınlar, daha sonra bunları iplere dizdi. Biber ve patlıcanlar daha sonra kurutulmak üzere bahçeye asıldı. Kurutulmuş dolmalık biber ve patlıcanlarla kışın yapılacak yemekler yaşlı vatandaşlara ikram edilecek.

Karakoyun: Sosyal Bağları Güçlendirmek İstiyoruz

Sosyal Hizmetler ve Yardım Şube Müdürü Abdurrahman Karakoyun, etkinlikle yaşlılar ile gençler arasındaki sosyal bağı güçlendirip, kültürün yaşlılar tarafından gençlere aktarılmasını hedeflediklerini anlattı. Yüzyıllardır Kürt toplumunun kışlık erzakının bir bölümünü meyve ve sebzeleri kurutarak elde ettiğine dikkat çeken Karakoyun, bu kültürün yok olmayla yüz yüze olduğunu ve şimdi üretilen birçok besin maddesinin kimyasallar içerdiğini vurguladı.

Birçok ürünün dondurulmuş ve GDO'lu olduğunu, bunun da insan sağlığı açısından riskler barındırdığını kaydeden Karakoyun, "Daha önce büyüklerimiz tüm meyve ve sebzelerini doğal güneş sıcaklığı ve ışığından yararlanarak hazırlıyordu. O nedenle ürünlerin çoğu kimyasal madde içermiyordu ve besin maddeleri oldukça sağlıklıydı. Tüm bu sebze ve meyve kurutma işlemleri kolektif bir şekilde yapılırdı. Bu ortaklaşma aynı zamanda komşuluk ilişkilerini güçlendirip dayanışma kültürünü de geliştiriyordu" dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2015, 17:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER