Lisanlı Depoculuk Masaya Yatırıldı

Diyarbakır'da kurulması planlanan 100 bin ton kapasiteli Lisanslı Depoculuk için çalışmalar son sürat devam ediyor.

Lisanlı Depoculuk Masaya Yatırıldı
 Diyarbakır Ticaret Borsası tarafından Karacadağ Kalkınma Ajansının destekleriyle Diyarbakır'da kurulması planlanan 100 bin ton kapasiteli Lisanslı Depoculuk için çalışmalar son sürat devam ediyor. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal fizibilite çalışması tamamlanan lisanslı depoculuğun bölgenin en önemli ihtiyaçlarından olduğunu söyledi.


Lisanslı Depoculuk Çalışma Grubu tarafından tamamlanan fizibilite çalışmaları Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Remzi Ekinci tarafından, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Ebubekir Bal, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel sekreteri İlhan Karakoyun, DTB Başkan vekili Şehmus Ayhan, DTB Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boylu, Karacadağ Kalkınma Ajansı uzmanlarından Dr. Hasan Maral tarafından masaya yatırıldı.


 
Karacadağ Kalkınma Ajansı toplantı salonunda Diyarbakır'da yapılması planlanan 100 bin tonluk Lisanlı Depoculuk için yeni yol haritaları belirlenmesi için çalışmalara başlandı. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Remzi Ekinci, çalışmalar kapsamında, Lisanslı Depoculuğun dünü ve bugünü itibari ile Dünyada ve Türkiye'deki durumu ve gelişimi, Diyarbakır ilinin üretim ve depolama kapasiteleri, ihtiyaç analizleri, Diyarbakır ilinde bu kapsamda yapılacak dev tesisin hedefleri, kapasitesi, hedef grupları, maliyet unsurları, Teknik analizleri, Mali analizleri, ileri 10 yıllık projeksiyonu ve iş kümesi analizleri hakkında elde edilen bulguları çalışma grubuna sundu. 
BAKANLIKLAR VE AB FONLARI İLE DESTEKLENMELİ

Ekinci, Diyarbakır ilinde en büyük üretimin, Merkez ilçeler, Bismil, Çınar, Silvan ve Ergani ilçelerinde gerçekleştiği, depolama ihtiyacının 685 bin tonun üzerinde olduğunu belirterek,"157 bin 300 ton depolama kapasitesi mevcut. Oluşan açığın kapatılmasına yönelik olarak 100 bin ton kapasiteli modern lisanslı deponun büyük önem taşıyor. Bu nedenle özellikle Tarımsal üretim ve Tarıma dayalı sanayinin gelişimi için ihtiyaç duyulan bu tesisin hayata geçirilmesi için birçok bakanlık ve Ab fonları seferber edilmesi gerekiyor" dedi.

BÖLGENİN ROL'Ü ÇOK ÖNEMLİ

Diyarbakır ilinin mevcut tarımsal üretim potansiyeli ve ileride GAP'ın aşamalar halinde tamamlanması ile daha da artacak potansiyel ışığında Lisanslı Depoculuğun çok büyük önem taşıdığı belirten Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, bu konuda yapılması gereken çalışmaların bir an evvel tamamlanması gerektiğini belirterek, "Tesisin gerek Diyarbakır ili tarımsal üretim ve gerekse tarıma dayalı sanayinin gelişimi ile bölgesel rekabet edilebilirliliğin artması, elde edilen ürünlerin daha sağlıklı depolama imkanı sağlanması, alıcı ve satıcı arasında güvenin sağlanması ile Diyarbakır ilinin iç ihracat kapasitesi ve Orta Doğu coğrafyasındaki tarım ürünleri tedarik ve ticaretinde de önemli rol üstlenmesi ve pay sahibi olunması yönünde çok önemli bir adım olacak" diye konuştu. 
Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 21:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER