Meşe ağacından kestane üretilecek

Kentte istihdam olanaklarını artırmak ve yurttaşları üretime katmak amacıyla kurulan Belediyemiz Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, yaptığı araştırmaların ardından meşe ağacından kestane üretme çalışmalarına başladı....

Meşe ağacından kestane üretilecek
 İki ay önce meşe ağacından kestane üretmek için gerekli araştırmaları yapan ve altyapı çalışmalarını tamamlayan Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığımız, geçen hafta Dicle’nin Zeydan Köyü’nde (Uğrak) meşe ağaçlarını aşıladı. Proje kapsamında ilk denemede 15 meşe ağacı aşılandı. Aşıların tutması halinde ağaçlar 3 yıl sonra meyve (kestane) vermeye başlayacak.

Bölgede bir ilk olan meşe ağacından kestane üretme projesi başarıya ulaşması durumunda proje, birçok ilçemizin kırsal alanında hayata geçirilecek.

İlk aşılama gerçekleşti

Belediyemizin ziraat mühendisleri Gülbahar Bozaslan Tunç, Tahir Alan ve doktora tezini meşe ve mazı ağacı üzerine yapan Sait Kılıç, meşe ağacından kestane üretme projesi nedeniyle Dicle’nin Zeydan (Uğrak) köyünde incelemelerinin ardından aşılama işlemini gerçekleştirdi.

Meşe ağacından kestane üretme projesi hakkında bilgi veren belediyemiz ziraat mühendisi Gülbahar Bozaslan Tunç, iki ay önce Dicle’nin Zeydan Köyü muhtarının başvurusuyla bu projenin başladığını söyledi. Yapılan müracaatın ardından gerekli çalışmalara başladıklarını kaydeden Tunç, çalışmalar kapsamında ilk olarak inceleme ve araştırma yaptıklarını ifade etti.

Yaptıkları araştırmalar sonucunda daha önce Kulp ilçesinde kestanenin yetiştiğini tespit ettiklerini ve burada inceleme başlattıklarını belirten Tunç, “Yaptığımız araştırmalarda kestane ve meşe ağacının aynı familyadan olduğunu öğrendik. Bu iki ağaç aynı türden ve daha önce bu proje farklı yerlerde hayata geçirilmiş. Bölgede de belediye olarak ilk kez böyle bir projeyi uygulayacağız.” dedi.

15 gün içinde belli olacak

Kestane ağacıyla ilgili yaptıkları araştırmalarda yıllık yağış oranına baktıklarını belirten Tunç, kestanenin bölgedekine göre farklı bir iklimde yetiştiğini, ancak bunun kestanenin yetişmesinde bir sorun teşkil etmeyeceğini ifade etti. Tunç, kestanenin yetişmesi için yağış miktarlarını baz aldıklarını ve yıllık yağış oranının 600-1600 milimetre olması durumunda ağacın meyve vereceğini aktardı. Bölge ve ilin yüksek yerlerinde yağış miktarının bunu karşıladığı bilgisini veren Tunç, proje kapsamında bölge ve ilin yağış miktarlarını öğrenme şansı yakalayacaklarını aktardı. 

Deneme amacıyla ilk olarak 15 meşe ağacını aşılayacaklarını aktaran Tunç, meşe ağaçlarının kestaneye dönüşmesinin 15 gün içinde belli olacağını söyledi. 15 günlük süreçte aşıladıkları ağaçların takibini yapacaklarını ifade eden Tunç, ağaçların tutması durumunda 3 yıl içinde de verim alacaklarını bildirdi.

Tutması halinde meşe ağaçları aşılanacak

Meşe ağaçlarının kestaneye dönüşmesi projesinin başarıya ulaşması durumunda projelerini genişleteceklerini dile getiren Tunç, dağlık alanlarda bulunan meşe ağaçlarının büyük bir kısmına aşılama yapmayı planladıklarını söyledi.

Meşe ağacına kestaneyi aşıladıkları için ağacın korunması gerektiğini bildiren Tunç, “Ağaç özellikle mera hayvanları olmak üzere gelebilecek tüm zararlardan korunmalıdır. Onun için ağacın çitlerle etrafı sarılmalıdır. Ağaçların korunması için çiftçi ve köylülerin özenli olması gerekiyor.” diye konuştu.

Ekonomiye büyük katkısı olacak

Projenin özellikle bölge ve ilin ekonomisine büyük katkısı olacağını kaydeden Tunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Meşe ağacından kestane meyvesi alınması sonucunda birçok kişi bu projeden faydalanacağı anlamı taşır. En önemlisi de bölgemizde ve ilimizde bilindiği gibi mevsimlik tarım işçiliği oldukça yaygın. Projeyle, mevsimlik tarım işçiliğinin bir nebzede olsa önüne geçeceğiz.”

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2015, 17:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER