Şehir Plancıları Odası'ndan Kışanak'a Ziyaret

TMMOB Şehir Plancıları Odası Kadın Komisyonu heyeti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ı ziyaret ederek bir süre görüştü.

Şehir Plancıları Odası'ndan Kışanak'a Ziyaret
 TMMOB Şehir Plancıları Odası Kadın Komisyonu heyeti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret ederek bir süre görüştü.
Şehir Plancıları Odası Kadın Komisyonu'ndan Ümit Özcan, Memnune Bahçıvan, Nursun Akıncı ile Diyarbakır Şehir Plancıları Odası'ndan şehir planlamacılar, kadın belediye başkanlarını ziyaret kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti. Ziyarette Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ve İmar ve Şehirleşme Daire Başkanı Murat Alökmen ile şehir plancıları hazır bulundu. Şehirleşme sorunlarının konuşulduğu görüşmede Ümit Özcan kadın başkanlara her türlü desteği vermek istediklerini söyledi. Teknik işlerde çalışan kadınlara yönelik bakış açısının da konuşulduğu görüşmede Eşbaşkan Gültan Kışanak, teknik bilgi donanımına sahip kadınların kendi cinsine yabancılaştığını, kendilerini teknik çalışmanın bir parçası gördüğünü belirterek, "Aslında kadına bu öğretiliyor" dedi.


 
Planlamanın sadece teknik bir konu olarak görüldüğüne dikkat çeken Kışanak, "Ama hiç öyle değildir. Geleceğimiz, sosyal ilişkiler, üretim ilişkileri, kentler onun üzerinden şekillendiriyor. Görünmez bir el her şeyi dizayn ediyor. Çaresiz eli mahkum, arkadan sürükleniyor değiliz. Buna itiraz edersek kendimiz olmaya ve kendimiz için bir şeyler yapmaya karar verirsek, kukla değiliz dersek, hayatı değiştirebiliriz. Her birimiz bulunduğumuz yerden kendi geleceğimize dair karar verme iradesini ortaya koyar ve bunu da eşitlikçi ve özgürlükçü bir yaklaşımla ortaya koyarsak geleceğimizi kendimiz kurgulayabiliriz. Geleceğimizi yeniden yaratabiliriz. ve bu alanda sizlerin çalışmalarınızı son derece olumlu buluyoruz" diye konuştu.

1990'lı yıllarda köylerin yakılıp yıkılmasıyla birlikte Diyarbakır'a hızlı bir şekilde göç yaşandığına dikkat çeken Kışanak, plansız ve programsız binaların yapıldığını ve bunların bugün büyük bir risk oluşturduğunu söyledi. Bu süreçte herkesin kendisini müteahhit ilan ettiğini gelen insanların da çaresiz en ucuza ev bulmaya çalıştığını anlatan Kışanak, "Dönüşüm ama nasıl dönüşüm sorusunu sorarak çalışmalıyız" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR
Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 22:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER