Şehzadeler Konağı Turizme Kazandırılacak

Diyarbakır'ın en önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Şehzadeler Konağı da restorasyon projesi ile turizme kazandırılacak.

Şehzadeler Konağı Turizme Kazandırılacak
 Diyarbakır'ın Sur ilçesi Uğurlu Sokağının Meydanın güney yakasındaki tarihi bir konaktan kalma yıkıntılar arasında dikkat çeken Erken Dönem Osmanlı mimarlık örneklerinden ters T türüyle inşa edilen ve tüm konaklardan ayrılan Şehzadeler Konağı restorasyon projesi ile turizme kazandırılması hedefleniyor.
Diyarbakır'ın en önemli sivil mimari örneklerinden biri olan, "Şehzadeler Konağının Projelendirilmesi Projesi" kapsamında Rölöve, Restitisyon, Restorasyon ve Elektrik-Makine projelerinin çizimleri gerçekleştirilerek, ilerleyen dönemde yapılması planlanan restorasyon projesi ile konağın turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Diyarbakır Valiliği Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Uygulama Merkezi tarafından çalışmaları takip edilen projenin, Kalkınma Bakanlığının Karacadağ Kalkınma Ajansı aracılığıyla sağlanan destekleri ile 2014 yılı Ekim ayı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Proje ile 948,20 m2'lik alanın çizim çalışmaları yapılacak olup "Şehzadeler Konağının Projelendirilmesi Projesi" ne 115 Bin TL kaynak ayrıldı.

VALİ KIRAÇ: DİYARBAKIR'DA BİR TARİHİ YAPI DAHA AYAĞA KALDIRILIYOR

Diyarbakır sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olan Diyarbakır Şehzadeler Konağının hem büyüklük, hem de işlevsellik açısından kentte önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Kıraç, bu ve benzeri konakların proje çizimlerinin yapılarak ilerleyen dönemde restorasyon çalışmaları ile birlikte yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapıların işlevlendirilerek ayağa kaldırılacağını söyledi.

Yoğun çalışmalar neticesinde projelendirilen ve hali hazırda devam eden çizim projesi ile sivil mimari örneklerinin Diyarbakır için önemine değinen Vali Kıraç, Diyarbakır Evlerinin ayrı bir sanat eseri olduğunu belirtti. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, yazın sıcak günlerinin serinlik kaynağı, kışın soğuk günlerinin güneşle barışık bu yapılarını koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmayı kendilerine bir borç bildiklerini ifade ederek benzer projelerin hızla devam edeceği müjdesini verdi.

VALİ KIRAÇ; DİYARBAKIR, ANADOLU'NUN EŞSİZ MİMARİ ESERLERİNİ BAĞRINDA BARINDIRIYOR

Sayıları giderek azalan geleneksel Diyarbakır evlerinin, iklimin ve kültürel etkilerin sonucunda tasarlanmış mimari yapılar olduğunu belirten Vali Kıraç, malzeme olarak kara bazalt taşın kullanıldığı bu sivil mimari şaheserlerinin Anadolu'nun geleneksel ev mimarisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Zengin-fakir ayrımının bir bakışta yapılamadığı, ancak içeri açılan sokak kapısından girdikten sonra bu durumun fark edilebildiği ender bir tasarıma sahip, kültürel anlamdaki zenginliğin göstergesi evlere gereken önemin verilmesinin Diyarbakır için yapacakları hayati vazifelerden biri olduğunu söyledi.
Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2014, 18:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER