Şengalli çocuklar oyuncaklarını kendileri yapacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyemizin Fidanlık Yaşam Alanı’nda kalan Şengalli ailelerin çocukları, uygulanacak bir projeyle oyuncaklarını kendileri yapacak..

Şengalli çocuklar oyuncaklarını kendileri yapacak
 Diyarbakır Büyükşehir Belediyemiz, Başak Sanat Vakfı’nın desteğiyle hazırladığı “Kendi Oyuncağını Kendin Yap” Projesi’nin uygulama çalışmalarına başladı. Proje kapsamında, ilk etapta 14-20 yaş arası 12 eğitmen eğitilecek, ardından eğitmenler çocuklara öğrendiklerini aktaracak. 8-12 yaş arası çocukların faydalanacağı Ahşap Oyuncak Atölyesi hafta içi her gün faaliyet yürütecek.

 

Atölyenin Eğitmeni Baran Demir, projenin akademisyen Seçil Yaylalı tarafından hazırlandığını ve ilk olarak Suruç’ta uygulandığını ifade etti. Başak Sanat Vakfı’nın malzeme desteğiyle hayata geçirilecek olan projenin uygulaması hakkında kısaca bilgi veren Baran Demir,  çalışmanın devam etmesi için eğitmen yetiştireceklerini, daha sonra eğitim alan bu eğitmenlerin çocuklarla çalışacağını söyledi. Atölyeye gelen her çocuğun kendi oyuncağını yapacağını belirten Demir, çocukların gruplar halinde atölyeye kabul edileceğini anlattı Oyuncağını yapan çocuğun atölye aşamasını tamamlayacağını, böylelikle kampta bulunan tüm çocuklara ulaşılacağını ve her çocuğun ahşaptan bir oyuncağının olacağını kaydeden Demir, “Yaşam Alanı’nda çocukların uğraşacağı ve zaman geçireceği aktiviteler kısıtlı. Bu anlamda çocukların kendi oyuncağını yapması ve sonrasında yaptığı oyuncak ile oynaması aklının üretime yönelmesi açısından önemlidir” dedi.

 

‘Travmaları atlatmalarına yardımcı olmalıyız’

Savaştan dolayı topraklarını terk etmiş kişileri bu tarz çalışmalara katmanın oldukça zor olduğuna değinen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önce tiyatro atölyesi açtık. Sürekli etkinlikler düzenlemeye çalıştık. Ama şunu fark ettik: Bu tarz çalışmalar bazen onlar için lüks olabiliyor. Çünkü onların önünde halletmeleri gereken daha önemli işler var. Bizler onları ne kadar çok bu çalışmalara katarsak, yaşadıkları travmaları atlatmalarında yardımcı oluruz.”

 

‘El becerileri gelişecek’

Yaptıkları etkinliklerde sürdürebilirliğe önem verdiklerini ve bu temelde çalışmalarını yürüttüklerini aktaran Demir, projeyle çocukların el becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştireceğini, eğitmenlerin de Şengal’e dönmelerinin ardından bu işi devam ettirebileceğini vurguladı. Bu tarz çalışmaların çocuklar için oldukça önemli olduğunu dile getiren Demir, “Çocuklar için bir çalışma yeterli olmaz. Başka etkinliklerinde olması lazım. Çocuklar konusunda yetişkinler daha duyarlı davranmalıdır.” diye konuştu.

 

Suvari de çocuklarla oyuncak yaptı

 

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari de, “Kendi Oyuncağını Kendin Yap” ahşap oyuncak atölyesini ziyaret ederek, atölye çalışmaları hakkında bilgi aldı. Suvari bir süre çocuk ve gençlerle birlikte ahşap oyuncak yaptı. Atölyede ileriki dönem eğitmen olarak yer alacak olan Şengalli Haşim Namet’in ahşaptan yaptığı ve enjeksiyonlarla hareket ettirdiği araç büyük ilgi topladı.

 

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2015, 19:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER