Sürgündeki Ermeniler Diyarbakır'da Buluşuyor

Türkiye'den ayrıldıktan sonra Avrupa'ya sığınan ve o dönemde portre fotoğrafları çekilen Ermenilerin yer alacağı bir sergi Diyarbakır'da düzenlenecek.

Sürgündeki Ermeniler Diyarbakır'da Buluşuyor
 Türkiye'den ayrıldıktan sonra Avrupa'ya sığınan ve o dönemde portre fotoğrafları çekilen Ermenilerin yer alacağı bir sergi Diyarbakır'da düzenlenecek. Fransız Ermeni Sivil Toplum Kuruluşu Yerkir Europe tarafından Marsilya Aram Derneği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen '99 - Sürgün Portreleri - Ermeni Soykırımı'ndan Hayatta Kalanlardan 99 kişinin Fotoğrafı' konulu sergi düzenlenecek.
Sergi,4 Nisan-2 Mayıs 2014 tarihleri arasında Sümerpark Amed Sanat Galerisi'nde görülebilecek. Konu ile ilgili Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenleyen Marsilya Aram Derneği yöneticisi Varoujyan Artim, Diyarbakır'da sergiyi tanıtmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Serginin amacının bu topraklarda doğmuş olan Ermenilerin bu topraklara geri dönmelerini sağlamak olduğunu belirten Artim, "Anadolu'da doğan Ermenilerin tamamı tüm yaşamları boyunca doğdukları toprakların hatırası hep aklında tutmuş. Neredeyse Ermeni demeden önce onlar için önemli olan Diyarbakırlıyım,Muşluyum ya da Sivaslıyım demekti." dedi. 

İlk kez Türkiye'ye geldiğini anlatan Artim, ninelerin ve dedelerinin anlattığı hikayeler aracığıyla Türkiye'yi tanıdığını belirtti. Artık bu şehrin gereçleri kendi gözleriyle görmenin vakti geldiğini düşündüğünü ifade eden Artim,"Sergiyi düzenleyen Aram'dan bahsedersek bu Sivil Toplum Kuruluşu Ermeni'nin belleğine bağlı her türlü bilgiyi ve belgeyi toplar ve arşivler. Bu arşivler çok çeşitli belgelerden oluşuyor.Fotoğraf, Kitap,kişisel belgeler ve videolar arşivlerde yer almaktadır. Özellikle 1915'ten itibaren Türkiye'den canlarını kurtarmak için gitmek zorunda kalan Ermenilerin Fransa'ya gelişlerine dair arşiv belgeleri var. Sergilenecek fotoğraflar düzenlenen resmi belgelerden geliyor. Fransa'ya gelen Ermeni sığınmacıların ellerinden hiçbir kimliğin bulunmadığı ya da olanların da yetersiz olduğu durumlarda Fransız makamlarının kimlik belgesini düzenlemek için çekilen fotoğraflar bunlar. Bu fotoğraflar ve düzenlenen kimlikler onlara yabancı olan orada doğmadığı topraklarda onlara yeni bir kimlik kazandırmış." ifadelerini kullandı. 
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2014, 15:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER