Susuzluk Köylüleri Çileden Çıkardı

Kavurucu sıcakların yaşandığı Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Dallıdağ köyü, 2 aydır büyük bir su çilesi çekiyor.

Susuzluk Köylüleri Çileden Çıkardı
 Kavurucu sıcakların yaşandığı Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Dallıdağ köyü, 2 aydır büyük bir su çilesi çekiyor. Köyün ihtiyacını karşılayan su kuyu, 2 yıl önce kurumuş. Geçtiğimiz yıl, köy meydanına çekilen Çeşme de adeta ip gibi akıyor. Köyde ikamet eden 600 kişi, saate ancak 15 litrelik bir bidonu doldurabilen çeşmeye mahkûm oldu. Çözüm için müracaat edilen belediye ise köye sadece 15 tonluk bir tanker su gönderdi. Köy meydanındaki Çeşme başında toplanan halk adeta isyan etti. Her gün Çeşme başında su nöbeti tutan kadınlar, "600 insan ile 4 bin hayvana 15 ton su yeter mi?" sözleriyle yetkililere seslendi.
Ergani ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Dallıdağ köyü, bugünlerde büyük sıkıntı çekiyor. Köye 1996 yılında açılan kuyunun kuruması nedeniyle kaymakamlık geçen yıl yeni bir kuyu kazdırmış. Su bulunmuş ama bir süre sonra bu kuyu da kurumuş. Köy halkı defalarca kaymakamlık, valilik, belediye ve Diyarbakır Sı kanalizasyon İdaresi’ne (DİSKİ) başvurmuş ancak sonuç alamamış. Tüm çabalarına rağmen su sorununu çözemeyen köy halkı oldukça öfkeli. Köy muhtarı Şeyhmus Çelik, öncelikle Başbakan’a seslendiğini belirtiyor: "Halimizi görsünler, suyumuz yok. Köyde 500'den fazla kişi yaşıyor. 2 binden fazla büyükbaş hayvan, 2 bin tane küçükbaş hayvan var. Allah rızası için bu milletin derdini çözsünler. Yazıktır, günahtır. Ramazan ayında bile iftarımızı açacak su bulamadık. Ergani Belediyesi bizi DİSKİ'ye yönlendirdi ama DİSKİ de sorunu çözmedi. Kadınlar akşama kadar burada su için sıra bekliyor."

"HER SEÇİMDE BAŞBAKAN İÇİN ÇALIŞTIM, YAZIKLAR OLSUN"

Köy sakinlerinden Mahmut Çelik de, bugüne kadar bütün seçimlerde Başbakan Tayyip Erdoğan’a destek verdiklerini vurguladı. Çelik, “Ölümüne kadar onun yanında oldum. Ama hükümet köyümüze bir hizmet getiremedi. Her seçimde en az 5 bin TL sokaklarda harcıyorum Erdoğan’a oy toplamak için. Bugün halimize bakın, köyün haline bakın. Bütün ilçeleri, köyleri büyükşehire bağladılar. Buraları DİSKİ'ye vermiş. DİSKİ'ye kim bakıyor, büyükşehir belediye başkanı Gülten Kışanak. Gittim onunla görüştüm. Diyor ki, özgürlük, hak hukuk... Nerede hak hukuk? Bakın milletin haline bakın. Başbakan eğer bir ihaleyi bu köye yapamıyorsa yazıklar olsun. Bu millet ona hep hizmet etti. Oy verdik. Yazık, bu milletin bu haline bakın." şeklinde konuştu.

BELEDİYE SON BİR AYDA BİR TANKER SU GÖNDERDİ

Köy sakinlerinden Şevket Bıçak ise köye son bir ayda belediye tarafından sadece 15 tonluk bir tanker suyun gönderildiğini söyledi. Bıçak, "Biz 150 haneyiz. Hayvanlarımız sıcaktan ve susuzluktan sarılık oldu. Hayvanın tanesi 5 bin TL'dir, yazıktır günahtır. Ayda bir tanker su olur mu? Hangi parti olursa olsun. Yolumuz bir, dinimiz bir, bayrağımız, sancağımız bir. Halimizi görsünler. Günde 15 litrelik bir bidon su için nöbet mi bekleyeceğiz. İnsanları anlarım da hayvanlara nasıl yetecek 15 litre su? Su olmazsa iman da olmuyor Müslümanlık ta olmuyor. Abdest bile alamıyoruz." ifadelerini kullandı.

Her gün çeşmenin başında su bekleyen Müşrika Türk ise susuzluktan rezil olduklarını dile getiriyor. Türk, "Erdoğan görsün bu rezilliği. Belediyenin verdiği 15 ton su köy halkı ve hayvanlarına nasıl yetecek? Köyde çocuklara Kur'an öğretecek imam da yok. Cami de kapalı ve camide de su yok." dedi.

"RAMAZAN'DA FİTRELERİMİZİ VERİP İMAM KİRALADIK2

Köyün ihtiyar heyetinden Mehmet Emin Çelik ise sayısız kez dilekçe verdiklerini ama sonuç alamadıklarını kaydetti. Susuzluğun yanı sıra 6 aydır köy camiinde imam da olmadığını vurgulayan Çelik, “Ergani'nin camilerinde ikişer hoca var. Bize hoca vermiyorlar. Ramazan'da fitrelerimiz verip bir hoca kiraladık. Bir aylığına camide görev yaptı. Su yok, abdest alınmıyor. Bunu başbakan görsün. Millet perişan. AK Parti’ye sesleniyorum hangi yüzle köye geleceksiniz, oy isteyeceksiniz?" şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2014, 15:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER