Tahir Elçi Saldırısında ŞOK Müfettiş Raporu: İstihbaratçılar Seyretmiş

İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişler, Tahir Elçi'nin öldürülmeden önce, iki polisi şehit eden PKK'lıları takip eden Diyarbakır İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin olaya hiç tepki göstermediğini tespit etti.

Tahir Elçi Saldırısında ŞOK Müfettiş Raporu: İstihbaratçılar Seyretmiş
 
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin soruşturmada ilginç bir detay ortaya çıktı.

Elçi öldürülmeden önce iki polisi şehit eden PKK'lıları takip eden Diyarbakır İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin olaya hiç tepki göstermediği, hareketsiz kaldıkları öğrenildi. Bunun üzerine müfettişler, emniyetten saldırganlarla ilgili teknik ve fiziki takip planlarını istedi.

Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği 4 müfettişin başlattığı soruşturma devam ediyor. Diyarbakır'da kendilerine tahsis edilen bir odada çalışmalarını yürüten müfettişlerin, emniyet müdürlüğünden olay anı ve öncesindeki istihbaratla ilgili ayrıntılı bilgi talep ettiği öğrenildi.

Talep yazısında özellikle saldırganlarla ilgili bilgi ve belge istendi. Olaydan sonra açıklama yapan İçişleri Bakanlığı, Elçi öldürülmeden önce iki polisi şehit eden PKK'lıların bir gün önce Urfa Caddesi'nde polis ekibine silahlı saldırı düzenleyen kişiler olduğunun tespit edildiğini ve olay günü polisin takibinde olduklarını belirtmişti.

Alınan bilgiye göre, 2 polisi şehit eden PKK'lıları, Diyarbakır İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne ait bir aracın takip ettiği ancak saldırı sırasında olaya müdahale etmediği tespit edildi. Mobese görüntülerini inceleyen müfettişler, polislerin şehit edilirken istihbaratçıların içinde bulundukları arkadaki araçtan inmediklerini belirledi. 

Diyarbakır Barosu: Elçi'nin dosyası bizden gizleniyor

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu ve avukatlar, başkanları Tahir Elçi'nin katledilmesiyle ilgili adliye önünde basın açıklaması yaptı. Yaklaşık 400 avukatın cübbeleri ile geldiği basın toplantısına Elçi'nin eşi Türkan Elçi de katıldı. Açıklama öncesi  Elçi anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapılırken, polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü. Baro adına açıklamayı okuyan Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, ısrarlı taleplerine rağmen soruşturma dosyasını inceleyemediklerini söyledi. “Olayda silah kullanan tüm kolluk görevlilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınmasını istiyoruz.” diyen Özmen, Elçi'ye doğru ateş eden polislerin de tutuklanmasını istedi.

Tahir Elçi'nin öldürülmesinde baş şüphelinin polis olduğunu savunan Özmen, taleplerini şöyle sıraladı: “Hukuken alınmış bir gizlilik kararı olmadığı halde, adeta soruşturmaya fiili gizlilik konulmuştur. Tarafımıza verilen tutanak ve belgelerden soruşturmanın etkili bir şekilde yürütülmediği anlaşılmaktadır. Dosya içerisinde bulunan yazılı, sesli ve görüntülü bütün materyallerin tarafımıza gecikmeksizin verilmesini istiyoruz. Soruşturmanın polis teşkilatı dışında kurulacak bağımsız bir ekip tarafından yürütülmesini talep ediyoruz. Elçi'nin öldürülmeden önce ve sonrasında tüm polis telsiz kayıtlarına el konulmasını; emniyet, jandarma ve MİT'e ait kamera görüntülerine el konulmasını istiyoruz. Ticari taksinin GPS kayıtlarına da el konulmasını, bunun yanı sıra, Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokak'ta bulunan tüm güvenlik kameralarına el konulmasını talep ediyoruz.”

Yapılan basın açıklamasının ardından avukatlar adliye binası önünde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylem sırasında Türkan Elçi'nin yere serilen pankarttaki eşinin fotoğrafına uzun süre bakması dikkat çekti.
Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2015, 12:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER