Yakalama Kararı Bulunan 65 Yaşındaki Kadın Hastanede Parmak İzi Verince Tutuklandı

Diyarbakır'da 1990'lı yıllarda PKK'ya katılan iki çocuğunun akıbetini öğrenebilmek için örgüt üyeleriyle görüştüğü iddiasıyla hakkında örgüt üyesi olmaktan dava açılan ve bu nedenle 2 yıl 3 ay tutuklu kaldıktan sonra için tahliye edilen 65 yaşındaki Makbule Özbek hakkında verilen karar Yargıtay tarafından bozuldu.

Yakalama Kararı Bulunan 65 Yaşındaki Kadın Hastanede Parmak İzi Verince Tutuklandı
 Diyarbakır'da 1990'lı yıllarda PKK'ya katılan iki çocuğunun akıbetini öğrenebilmek için örgüt üyeleriyle görüştüğü iddiasıyla hakkında örgüt üyesi olmaktan dava açılan ve bu nedenle 2 yıl 3 ay tutuklu kaldıktan sonra için tahliye edilen 65 yaşındaki Makbule Özbek hakkında verilen karar Yargıtay tarafından bozuldu. 2004 yılında yeniden yargılama yapan mahkeminin 7.5 yıl hapis verdiği ve 2009 yılından beri polis tarafından aranan Özbek, özel bir hastanede verdiği parmak izinden yola çıkan polis tarafından yakalandıktan sora tutuklandı.
Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi'nde yaşayan 6 çocuk annesi Özbek ailesinin Nihat ve Nilüfer isimli iki çocuğu 1993 ve 1994 yıllarında dağa çıkarak PKK'ya katıldı. Çocuklarından uzun yıllar haber alamayan anne Makbule Özbek, 1998 yılında oğlu ile kızının yaşayıp yaşamadığını, nerede olduklarını bulmak için örgüt üyeleriyle görüştü. Özbek, bu girişiminden dolayı 1998 Eylül ayında polis tarafından gözaltına alınıp tutuklandı.

Olayla ilgili soruşturma yapan Cumhuriyet savcısı hazırladığı iddianamede Özbek'in örgüt üyeliğinden yargılanmasını istedi. Yargılama yapılırken Özbek tutuklulukta geçirdiği 2 yıl 3 ay süre ve suç vasfının değişme ihtimali nedeniyle tahliye edildi. Yargılamayı yapan Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi Özbek'i savcının görüşünün aksine örgüte yardım yataklık suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırarak, cezanın kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verdi. Bunun üzerine Cumhuriyet savcısı suçun örgüt üyeliği kapsamında kaldığını belirterek, kararı temyize gönderdi. 2004 yılında dosyayı karara bağlayan Yargıtay 9'uncu ceza dairesi savcının temyiz başvurusunu yerinde bularak, yerel mahkemenin kurduğu hükmü bozdu. Dosyanın Yargıtayca bozulmasının ardından Özbek'in yargılanmasına 2004 yılında mahkemede yeniden başlandı. 2009 yılında dosyayı karara bağlayan mahkeme Özbek'e örgüt üyeliğinden 7,5 yıl hapis cezası verdi.

HASTANEDEKİ PARMAK İZİ YAKALATTI

Hakkında örgüt üyeliğinden verilen 7,5 yıllık hapis cezasından dolayı zor günler yaşayan, hasta ve yaşlı olduğu için tekrar cezaevine girmek istemeyen Makbule Özbek, kendisini arayan polisten yıllarca kaçtı. . Yakalanmamak için zaman zaman akrabalarının yanında kalan ancak kalp rahatsızlığı, şeker ve yüksek tansiyondan dolayı sık sık hastanelerde gitmeyi ihmal etmeyen Makbule Özbek, bu yıl hastanelerde uygulamaya konulan parmak izi verilip tedavi edilme uygulamasına takıldı. Önceki gün Diyarbakır'daki bir özel göz hastanesine giden Makbule Özbek, tedavi olduktan sonra geldiği evinin kapısı önünde kendisini bekleyen polisler tarafından yakalanarak 2 yıl 6 aylık cezasının infazı için cezaevine konuldu.

CUMHURBAŞKANI AF ETSİN

Avukatı Gülşen Özbek, Makbule Özbek'in PKK'ya katılan kızından ve oğlundan haber alabilmek için girişimde bulunduğunu belirterek, Her annenin çocuklarının akıbetini öğrenme hakkı vardır. Kendisi de zaten bu duygudan yola çıkıyor. 2009 yılından beri arandığını ve hakkında verilmiş cezadan haberdardı. Ancak çok hastaydı. Kalp rahatsızlığı, böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon rahatsızlıkları vardı. Sık sık hastanelere tedavi olmaya gidiyordu. Son olarak gittiği özel bir göz hastanesinde tedavi olmak için parmak izi verince 2 yıl 6 aylık cezasının infazı için polis tarafından evinin önünde yakalanıp cezaevine konuldu. Hastanedeki uygulamanın ne kadar hukuki olduğu ise tartışma konusudur. Yasada açık şekilde bulunuyor. Kim olursa olsun tedavi amacıyla hastaneye gelirce hekim tarafından onun kimseye bildirilmesi yükümlülüğü yoktur diye. Hastanedeki bu uygulama kişilerin sağlık hizmetlerini almaya engel olmaktır. Hastanelerdeki parmak izi verme uygulamasının hukuka aykırı olduğu görüşündeyiz. Müvekkilim polisler tarafından alınıp cezaevine konulduktan sonra, yaşadığı sağlık sorunlarını içeren raporlarla tahliye edilmesi veya infazının geri bırakılması için Cumhuriyet Savcılığı'na başvurduk. Ancak, Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınması gerektiği için bu süreç çok uzun sürüyor. Cumhurbaşkanı'nın da bu tür mahkumları af yetkisi vardır. Makbule Özbek'in affedilmesi için Cumhurbaşkanı'na da başvuruda bulunacağız.

PARMAK İZİ DEŞİFRE EDİYOR

Makbule Özbek'in eşi 67 yaşındaki Rıfat Özbek, her anne ve babanın çocuklarının akıbetini öğrenme hakkına sahip olduğunu belirterek, İki çocuğumuz PKK'ya katıldıktan sonra anneleri 1998 yılına kadar onlardan haber alamadı. Çocuklarımızın akıbetlerini öğrenebilmek için girişimlerde bulunuyordu. Annelik şefkatiyle, sağ olup olmadıklarını nerede olduklarını araştırıyordu. Ancak birileriyle görüştüğü için bu suç teşkil etmiş ve bu cezaları ona verdiler. Gözaltına alınıp işkencelerden geçirildi. Eşimin yaşlı ve bir çok hastalığı bulunan bir kadın. Sağlık durumuyla ilgili bir çok raporu bulunuyor. Onun evde tedavi edilmesini istiyorum. Cumhurbaşkanı, hükümet, meclisten başta eşim olmak üzere cezaevlerindeki ağır hastaların evlerinde tedavi imkanı sağlanmasını diliyorum. Tansiyon gözlerine vurduğu için sık sık hastaneye gidiyordu. Son olarak gittiği özel bir göz hastanesinde parmak içi verip tedavi olduktan sonra eve gelirken kapının önünde bekleyen polisler tarafından alındı ve cezaevine konuldu. Demekki hastanelerde parmak izi verilen bölüm Emniyet Müdürlüğü'ne bağlıdır. Aranan kişiler burada direkt bulunuyor demekki. Bu yeni uygulama yüzünden yakalandı. Bu uygulamanın amacı demekki hastaları resmen deşifre etmektir dedi.
Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2014, 13:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER