Yasak Kalktı, Evlerimiz nerede?

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki 6 mahallede geçen yıl (2 Aralık) ilan edilen sokağa çıkma yasağı, Dabanoğlu, Savaş ve Fatihpaşa mahallelerinin bazı sokakları için kaldırıldı.

Yasak Kalktı, Evlerimiz nerede?
 Sokaklara akın eden vatandaşlar, harabe haldeki evlerini görünce adeta şoke oldu. Yasağın devam ettiği diğer mahallelerdeki evlerinin akıbetini görmek isteyenler ise yüksek binalara çıkarak evlerini bulmaya çalıştı. Ancak büyük bir hüzün yaşadılar. Dökümcüler Sokağı'ndaki bir evin damına çıkan Ömer Ayrıç, evinin ve sokağının yok olduğunu söyledi. 6 yaşındaki oğlu Şeyhmus'la birlikte evlerinin kaldırıldığı sokağa bakan Ayrıç, oğlunun “Baba, evimiz nerede?” sorusuna cevap vermekte güçlük çekti. “Oğlum yeni ve daha güzel evimiz olacak, merak etme.” demekle yetindi. Özkan Doğanay da evinin ve işyerinin yanı sıra bütün çocukluk ve gençlik anılarının yok olduğuna dikkat çekti: “Geride küçük bir taş bile görünmüyor.”

Sur ilçesinin sokaklarında açılan hendekleri kapatmak ve bombalı barikatları yok etmek amacıyla düzenlenen operasyon kapsamında 2 Aralık 2015'te sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.  Operasyonların sona erdiği 9 Mart'ta bazı sokaklarda yasak kaldırıldı.

Diyarbakır Valiliği, dün de yoğun çatışmaların yaşandığı Savaş ve Hasırlı Mahallesi bitişiğindeki sokaklarda yasağın bittiğini duyurdu. Savaş Mahallesi'nin Dökümcüler, Değer, Dicle, Bıyıklı Mehmetpaşa; Dabanoğlu Mahallesi'nin Arman, Kadı Cami, Çakmak, Yiğit Ahmet, Develi, İbrahim Bey, Yukarı Karataş, Dabanoğlu-2 ve Fatihpaşa Mahallesi'nin Direkhane Sokak'tan Söğütlü Sokak'ın girişine kadar olan kısım bu kapsamda yer aldı. Valilikten gelen haberle birlikte vatandaşlar, bu sokaklara akın etti. Kimi evinin kimi işyerinin durumunu görmek istedi. Ancak her yerin çatışmalardan dolayı büyük zarar gördüğü ortaya çıktı.

Bazı aileler, buna neden olanlara tepki gösterdi. Bazı binaların giriş ve üst katlarında bulunan kan izlerini temizlemeye çalıştılar. Burada ikamet edenler eşyasını taşırken bazıları da kiradan kurtulmak için evlerinin temizliğine başladı.

Asıl dramı bu sokakların biraz aşağısında bulunan Hasırlı ve Savaş Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşlar yaşadı. Mahallelerini terk etmek zorunda kaldıktan sonra bir daha göremeyen yüzlerce vatandaş, yasağın kalktığı sokaklardaki binalara çıkarak ev ve işyerini aradı.

Özkan Doğanay yaşadığı şoku şu sözlerle aktardı: 

“Sur'u temizliyorlar, kaldırıyorlar diyorlardı ama bu kadarını beklemiyordum. Şu boş alanda benim evim ve işyerim vardı. Şimdi boş arazi. Geriye bir taş bile kalmamış. Ne çocukluk anılarım ne gençlik anılarım… Ne sokağım ne de komşularımın evi ve sokağı… Bu nasıl bir şeydir Allah'ım?”

Evden geriye bir duvar kaldı, bari ona dokunmasalar

Dökümcüler Sokağı'nda bulunan yüksek bir binanın damına çıkarak Hasırlı Mahallesi'ndeki evini bulmaya çalışan Ömer Ayrıç ise evinin ve sokağının tamamen kaldırıldığını, sadece ağabeyinin evinin bir duvarını gördüğünü söyledi. Ağabey Aslan Ayrıç, “O duvarın yanında da iş makinesi var. Bari o duvarı yıkmasalar.” diye ekledi.


Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2016, 17:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER