Zümrüt: Halk Çetelere Pabuç Bırakmayacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik şoförlerin saldırısı BDP İl Örgütü'nün öncülüğünde belediye önünde yapılan açıklamayla protesto edildi.

Zümrüt: Halk Çetelere Pabuç Bırakmayacak
 BDP İl Eşbaşkanı ZÜBEYDE ZÜMRÜT'ün çağrısı ile Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik saldırı gerçekleştirenler proteste edildi. Açıklamaya Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Muş Milletvekili Demir Çelik, Silvanlılar Derneği Başkanı Celalettin Birtane, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ile meslek örgütü temsilcileri, belediye çalışanları ile halk katıldı.

 

"Halka hizmet anlayışımızı hiçbir güç engelleyemez", "Uyuşturucu, fuhuş ve hür türlü ahlaksızlıkla mücadeleye devam edeceğiz" "Yeşil Silvan Derneği: Saldırıyı kınıyoruz" yazılı pankartlar açıldı, açıklama sırasında konuşmacıların sözleri saldırıyı protesto edenlerin sloganlarıyla kesildi.

İlk açıklamayı yapan BDP İl Eşbaşkanı ZÜBEYDE ZÜMRÜT, Büyükşehir Belediye Yasası'yla birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet alanının il sınırlarına kadar genişlediğini hatırlatarak, "Bu yasa çerçevesinde Belediyemiz tüm ilçelere hizmet götürmektedir, götürmelidir de" dedi. Halkın talebi doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi'nin diğer ilçelerde olduğu gibi Silvan'a da yeni çözümler getirdiğini belirten Zümrüt, "Büyükşehir Belediyemizin ulaşıma dönük yeni çalışmalar başlatmasının ana nedeni halkın kaliteli hizmetten faydalanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda Büyükşehir Belediyemiz ilçeler ile Diyarbakır arasında bir süredir yolcu taşıma amaçlı otobüs seferleri başlatmış bulunmaktadır" diye konuştu. Zümrüt şöyle devam etti:

ÇETELER ÇIKARLARINI HALKIN ÖNÜNDE GÖRÜYORLAR

"Büyükşehir Belediyemizin ulaşıma yönelik geliştirdiği yeni çalışmayı kendi menfaatlerinin aleyhine gören bazı çıkar amaçlı gruplar ve bir takım çetevari yapılanmalar ile buna karşı çıkan Silvan Minibüs Hattı Kooperatifi ile bazı dolmuş sahip ve şoförleri, halkın hizmet kalitesinden faydalanmasını engellemeye çalışmaktadırlar. Bu kesim kendi çıkarlarını halkın çıkarlarının önünde görmektedirler."

Bunların belediyeye fiili saldırıda bulunduğunu anımsatan Zümrüt, saldırıda belediye çalışanlarının yaralandığını belediye otobüslerinin tahrip olduğunu, zabıtanın saldırıyı engellemeye dönük çabasına rağmen saldırının artarak devam ettiğini söyledi. Zümrüt, "Olay yerin gelen polis saldırıyı seyretmekle kalmamış, halkın saldırganlara cevap vermesi üzerine polis gaz bombaları ile halka ve belediyeye saldırmıştır. Polislerle birlikte belediyeye saldırın bu çeteyi nefretle kınıyor ve lanetliyoruz" diye konuştu.

SALDIRILARA KARŞI KOYACAĞIZ

"Bu halk çetelere ve menfaatçilere pabuç bırakacak bir halk değildir. Parti olarak bu çetelere bunlarla hareket edenlere asla izin vermeyeceğiz. Halkımızın hizmetlerden en üste seviyede faydalanması için ne gerekiyorsa yapacağız" diyen BDP İl Eşbaşkanı ZÜBEYDE ZÜMRÜT, polisin tutumunun kabul edilebilir olmadığının altını çizdi. Zümrüt, "Bu halk yıllarca bedel ödedi, göç ettirildi, zindanlara dolduruldu ama asla iradesini açığa çıkarmakta geri adım atmadı" dedi. Zümrüt konuşmasını şöyle tamamladı:

"Demokratik özerkliği inşa süreci ile beraber bu durumların gelişmesi tesadüf değildir. Bu saldırıların tamamen inşa sürecine karşı geliştirildiğini belirtmek istiyoruz. İnşa sürecinde meşru savunmayı bizler halkımızla beraber nerde ve kimden gelirse gelsin karşı koyacağımızı söylüyoruz."

ÇELİK: BELEDİYE ŞAHSINDA ÖZGÜRLÜK HAREKETİNE SALDIRIDIR

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik de BDP, HDP ve DTK olarak saldırıyı kınadığını söyledi. Rojava'yı siyasi ve diplomasi alanında alt edemeyenlerin çeteleri besleyerek Rojava devrimini boğmaya çalıştığını ifade eden Çelik, benzer bir saldırının da Kuzey'de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi şahsında Kürt özgürlük hareketine yapıldığına işaret etti. Çelik, sistemin Kürt özgürlük hareketini alt edemediğini geçmişten bugüne kadar uyguladığı yöntemleri bir başka şekilde sürdürmek istediğini söyledi. Çelik, saldırının "Hamidiye Alayları'ndan, 1970'lerin paramiliter faşist güçlerinden, 1990'ların Hizbullahı'ndan, koruculuk sisteminden medet umanların oyunu" olduğunu belirtti.

Belediye önünde kurulan çadır eylemlerine de gönderme yapan Çelik, PKK'nin çocuk kaçırmayı bırakın genç kaçırmaya bile ihtiyacı olmadığını biliyorlar. Çocuğumuz düğüne gider gibi dağa gidiyorsa bunu düşünmesi gereken Başbakan Erdoğan'dır, hükümettir" dedi.

Çelik, hükümetin çıkardığı Yeni Büyükşehir Yasası uygulayan belediyeleri tebrik etmesi gerekirken çetelerle belediyeyi itibarsızlaştırmaya çalıştığını ifade etti. Demir Çelik her şeye rağmen halkın kendisini yöneteceğinin altını çizdi.

BİRTANE: SALDIRI SİLVAN'IN TARİHİNE DE YAPILDI

Silvanlılar Derneği Başkanı Celalettin Birtane de yapılan saldırıyı kınayarak, "Saldırı yapanlar Silvan'la alakası yoktur" dedi. Silvan halkının tarihinde halkı için özgürlüğü için direniş bulunduğunu belirten Birtane, Silvan'ın halkı için başkentlik yapan bir yer olduğunu söyledi. Birtane, saldırıyı yapanların, Büyükşehir Belediyesi'nden, Diyarbakır halkından ve Silvan halkından özür dilemesi gerektiğini söyledi. Birtane, saldırının aynı zamanda Silvan'ın tarihine yapıldığını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2014, 18:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER