Bakanlık Çiftçiye Verdiği Desteği Faiziyle İstiyor

Bakanlığın 2012 yılında hububat için verdiği desteğin, faiziyle birlikte çiftçiden geri istediği bildirildi. Tüccar ve fabrikaların yüzde 2’lik stopaj vergilerini ödemediği için çiftçilere verilen desteğin geri istenmesine tepki gösteren Diyarbakır Tahıl Ürünleri Birliği Başkanı Mevlut Medeni, “Çiftçilerimiz neden tüccar ve fabrikaların kurbanı ediliyor? Yetkililerden beklentimiz bu haksız uygulamanın üzerine gidip, üretici ve çiftçilerimizin bu mağduriyetini gidermelidir” dedi.

Bakanlık Çiftçiye Verdiği Desteği Faiziyle İstiyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, çiftçiye verdiği desteği faiziyle birlikte geri istediği bildirildi. Bölgedeki çiftçiler, yüzde 2’lik stopaj vergilerini ödemeyen firmalar yüzünde mağdur oldu. Maliye Bakanlığı’nın geriye dönük incelemesi neticesinde çiftçilerin satmış olduğu hububatların prim fark ödemesi, tüccar ve fabrikaların yüzde 2’lik stopaj vergisini yatırmadıkları gerekçesiyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2012 yılında buğday, arpa, mercimek (hububat) için çiftçilere verilen desteğin, faiziyle birlikte geri istendiği söylendi. Çiftçiyi mağdur eden bu uygulamaya tepki gösteren Diyarbakır Tahıl Ürünleri Birliği Başkanı Mevlut Medeni, başta Tarım Müdürlüğü, Valilik olmak üzere tüm yetkililerden bu haksız uygulamanın üzerine gidip, çiftçilere destek olmalarını istedi.


‘ÇİFTÇİLER BAZI FİRMALARA KURBAN EDİLİYOR’

Bazı fabrika ve tüccarların yüzde 2’lik stopaj vergilerini yatırmamasından kaynaklı çiftçilerin kurban edilmek istendiğini ifade eden Medeni, “Çiftçilerimiz bazı firmaların, tüccarların ve fabrikaların kurbanı edilmek isteniyor. Burada çiftçilerin hiçbir suçu günahı yok. Çiftçilerimiz, hâsılat döneminde ürettikleri ürünleri makbuz karşılığında bir firmaya satıyor. Çiftçilerimiz, Avrupa Birliği fonları kapsamında Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçilere sağladığı prim desteğinden faydalanmak için, bu makbuzları Tarım il ve ilçe müdürlüklerine teslim ediyor. Eğer bu firmalar stopaj vergilerini ödemiyorsa, çiftçinin ne günahı var? Çiftçinin görevi mi ki bu firmaların stopaj vergisini takip etsin. Yapılanlar akıllara zarar!” şeklinde konuştu.

‘TARIM VE ÇİFTÇİLİK YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Diyarbakır üretiminin yüzde 50-60’ını hububattan sağladığını kaydeden Medeni, yapılan yanlış uygulamalarla çiftçilik ve tarımcılığın yok edilmek istendiğini vurguladı.

Medeni, çiftçilere verilip de faiziyle birlikte geri istenilen destekler, geri ödenmediği takdirde çiftçilerin 5 yıl boyunca destekten men edildiğini vurguladı.

Davalık ve mağdur olan yüzlerce çiftçinin olduğunu hatırlatan Medeni “Tarım Bakanlığı neden Maliye Bakanlığı’nın avukatlığını yapıyor ki? Bu sorunun çözülmesi için Tarım İl Müdürlüğü’nün stopaj vergisini ödemeyen tüccar ve fabrikaları teşhir etsin. Bu firmalara kimse satış yapmasın. Bunların hata ve eksikleri neden çiftçiden çıkarılıyor? Çiftçinin bundan suçu günahı var mı? Tarım Komisyonu tespit yapsın. Faturada uygunsuzluk varsa cezasını firma çeksin. Sahte faturaların cezasını çiftçi çekmesin” dedi.

MAĞDUR ÇİFÇİLER ŞAŞKIN

Bu uygulamaya maruz kalan, mağdur çiftçilerden Diyarbakır’da çiftçilik yapan Vedat Ateş, “Bu sorun bizden kaynaklı değil. Ürünümüzü ektik ama ürünü sattığımız firmadan kaynaklı bir sorunla karşı karşıya kaldık. Mağdur durumdayız. Bir de geri prim ödemesi tebligatıyla karşılaşınca şoke olduk. Birçok ilde aynı sorunun yaşanıyor. Çiftçilerin mağduriyetinin önlenmesi için yetkililer nezdinde girişimlere başladık. Çiftçiler bu konuyla ilgili dava da açtı. Yetkililerden, bu konunun üzerine gidip bize yardım etmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

‘YANLIŞ UYGULAMALARDAN VAZGEÇ’ ÇAĞRISI 

Çiftçilerin yanlış uygulamalarla tarlalara ve doğaya ciddi zarar verdiğini kaydeden Medeni, Diyarbakır Tahıl Ürünleri Birliği olarak, çiftçilere destek olmaya hazır olduklarını belirtti. 

Anızların yakılmasıyla doğadaki tüm canlıların yok olduğunu ve topraktaki mikro organizmaların da yok olduğuna dikkat çeken Medeni, “Bu uygulamalarla topraklar ciddi zararlar görüyor. Çiftçilerimizden ricamız bu yanlış uygulamalardan vazgeçmeleridir. Biz bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Yine danışmanlık adı altında bazı mühendisler gidip kendi çıkarları doğrultusunda çiftçileri yanlış yönlendiriyor. Çiftçilerimiz bu uyanıklara prim vermesin. Çitçilerimiz, pratikte kendi tarlalarında eğitim görerek üretim yapmaya çağlıyoruz” çağrısında bulundu.

GÜNEYDOĞU GÜNCEL GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2013, 11:33
YORUM EKLE
YORUMLAR
ALİ CAN
ALİ CAN - 11 yıl Önce

lütfen bu sorunu çözün biz çok mağduruz

SIRADAKİ HABER