Demirtaş’tan Gündeme İlişkin Değerlendirmeler

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son günlerde kaçırılan vatandaşların PKK tarafından kaçırıldığı iddialarıyla ilgili, “Bu kişileri eğer PKK alıkoymuşsa kısa sürede serbest bırakılmalarını BDP olarak...

Demirtaş’tan Gündeme İlişkin Değerlendirmeler
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son günlerde kaçırılan vatandaşların PKK tarafından kaçırıldığı iddialarıyla ilgili, “Bu kişileri eğer PKK alıkoymuşsa kısa sürede serbest bırakılmalarını BDP olarak talep ediyoruz. Geri çekilme sürecinde zaman zaman sıkıntılar olabilir. Bu saatten sonra PKK’dan süreci sekteye uğratacak bir girişim beklemiyorum” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği bir programa katılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan’ın “PKK’lıların yüzde 85’i hala çıkmadı” açıklamasını karşılık Demirtaş, birinci sürecin tamamlandığını ifade etti. Demirtaş, "Birinci aşama dediğimiz şey çatışmaların yüzde 100 durması, ölümlerin yüzde yüz durması ve bu çatışmasızlık halinin sürdürülebilir bir hale gelmesiydi. Şimdi bildiğimiz kadarı ile PKK’lıların yüzde 80'i belki daha fazlası yerlerini terk etmiş ve ilerliyorlar. Bunların ne kadarının sınır hattını geçtiğini, ne kadarının hala seyir halinde olduğunu bilemiyoruz ama çok büyük bir kısmı yerlerini terk etmiş durumdalar. O yüzden birinci aşama son kişi kalıncaya kadar devam ediyor anlayışı yanlıştır. Ülkenin demokrasiye kavuşması için, ya da demokratik siyasetin önünün açılması için sınırda çetere tutup son PKK’lı geçti mi geçmedi mi diye bekleyecek mi bu devlet. Bu yanlış bir anlayıştır. Bize göre birinci aşama tamamlanmış ve hükümetin reform yapabileceği siyasi atmosfer oluşmuştur, önemli olan budur" dedi.

"KAÇIRILANLARI PKK ALIKOYMUŞSA SERBEST BIRAKILMALARINI BDP OLARAK TALEP EDİYORUZ“

Bir gazetecinin “Son günlerde PKK şantiye şefi ve işçi kaçırdığı iddia ediliyor. Böyle bir şey var mı?” sorusuna Demirtaş, "PKK’lılar bazı yerlerde işçiler ve teknisyenleri alıkoyma eylemleri yapmışlar ama bunlar onlar tarafından mı yapılmış emin değiliz ama böyle kabul edersek şöyle bir sıkıntı var şu anda biz tabii ki işçilerin, teknisyenlerin, işadamlarının alıkonulmasını tasvip etmiyoruz. Ama hükümeti de şu konuda hep uyardık PKK’lılar savaşı bırakıp, çatışmayı bırakıp ülkeyi terk ederken siz neden yeni karakollar yapıyorsunuz. Madem bu ülkeye barış, kardeşlik eşitlik gelecek bu ülkenin parasını niye yeni karakollara yatırıyorsunuz. Aceleniz ne niye böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsunuz. Başbakan yeni karakolların yapımına devam edeceğini söylüyor bende soruyorum bu karakolları Kuşadası’na niye yapmıyorsunuz, Bodrum’a niye yapmıyorsunuz, Rize ilçelerine niye yapmıyorsunuz, ya da Edirne’ye niye yapmıyorsunuz? Şimdi demek ki ülkenin doğusu ile ilgili hala güvenlik algınız ve stratejiniz var bu yanlış bir şey. Bu kalıcı barış konusunda zihin dünyasında bir engel olduğunu ve kalıcı barış ile ilgili bir güvensizlik olduğunu gösteriyor ki bence hükümetin bunu gözden geçirmesi lazım. Biz ülke sınırları korunmasın demiyoruz sınır hattında her devlet kendi güvenlik tedbirlerini alır bu normaldir ama biri gelip bana Tunceli, Ağrı, Şırnak’ta iç bölgelerde yapılan karakolların niye yapıldığını anlatsın ben merak ediyorum, nasıl bir ihtiyaç var. PKK’lılar ülkeyi terk ederken yeni yapılan 130 karakolun kime ne faydası var. Başbakan bu konuda ısrarlı olmamalıdır. Bu kişileri de eğer PKK alıkoymuşsa kısa sürede serbest bırakılmalarını BDP olarak bekliyoruz talep ediyoruz” diye cevap verdi.

"BİZ HÜKÜMETLE SİYASETTE NİKAH KIYMIŞ DEĞİLİZ, HİÇ KUSURA BAKMASINLAR"

Parlamentonun tatile girmeden hızlı bir çalışma yapması gerektiğini belirten Demirtaş, "Parlamento 3 ay tatil yaparsa bazı yasalar zora girebilir çünkü daha sonrasında bütçe çalışması var ve Ocak sonrası seçim çalışması var. Bu nedenle parlamento tatile girmeden faaliyet yürüte bilse veya kısa bir tatil yapa bilse çok daha katkı sunucu olur Türkiye’nin siyasetine. Ama bizim AK Parti ile beraber oturup çalışma gibi bir projemiz yok. AK Parti iktidar partisi, biz muhalefet partisiyiz. Bizim işimiz hükümetin yanlışlarını eleştirmektir. Biz hükümetle siyasette nikah kıymış değiliz hiç kusura bakmasınlar. Müzakere aynı zamanda bir mücadele şeklidir" diye konuştu.

"AKİL İNSANLAR GRUBUNU KUTLUYORUM TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Dün Akil İnsanlar Heyeti'nin Başbakan Erdoğan ile bir araya gelerek raporları sunmalarının sorulması üzerine Demirtaş, "Akil insanların çalışması önemliydi ve fedakarca bir çalışmaydı. Ben bütün Akil insanlar grubundaki insanları kutluyorum ve teşekkür ediyorum. Türkiye’nin barışına iyi niyet ile katkı sundular. Farklı farklı dünya görüşüne ve düşüncelerine sahip olmalarına rağmen Türkiye’de barışı anlatmaya çalıştılar, çözüm sürecine desteği anlatmaya ve arttırmaya çalıştılar. Önemli bir rol ve misyon yüklendiler hatta bir çok yerde haksız saldırılara maruz kaldılar buna rağmen bıkmadan usanmadan çalıştılar. Fakat şöyle bir yanlışlığı vardı bu işin, bu çalışma Başbakanlığa bağlı bir çalışma değil sivil özgür bir çalışma olmalıydı. Ama maalesef ki öyle yürüdü. Akil insanlar bu saatten sonra biraz daha özgün ve özerk olarak Başbakan’a ait bir kurum görüntüsünden çıkarak özgürce faaliyetlerini sürdüre bilmeliler buna ihtiyaç var çünkü. Nihai raporların bir kısmını okuya bildik, bütün bölge raporlarını göremedik ama ben önemli ölçüde Türkiye’nin fotoğrafını yansıttığını düşünüyorum. Talepler kaygılar beklentiler objektif olarak yansımış diye ben düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"SÜRECİ SEKTEYE UĞRATACAK BİR PROVOKASYON GİRİŞİMİ BEKLEMİYORUM”

Tunceli’de köy tarandığı iddiaları ile ilgili de konuşan Demirtaş, "Geri çekilme sürecinde zaman zaman küçük ve büyük sıkıntılar olabilir önemli olan bunları aşabilmektir, bunları doğru bir şekilde tahlil edip önümüze bakabilmektir. Ben öyle hiç kimsenin büyük bir provokasyon içerisinde olduğunu düşünmüyorum. PKK ilk günden beri bu geri çekilme sürecini ve demokratik çözüm sürecini ciddiyet ile yürüttü. Bu saatten sonra da hiçbir şekilde ben o taraftan bir provokasyon girişimi, süreci sekteye uğratacak bir girişim beklemiyorum, düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2013, 23:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER