Diyarbakır Valisi Toprak’tan Operasyonlu Veda

Diyarbakır’da, dün geceden beri devam eden, kobro, skorsky ve İnsansız Hava Aracı (İHA) destekli operasyonlarda, piyasa değeri 16 milyon lira olan toplam 3 ton 45 kilogram esrar maddesi ile 601 bin 500 Hint keneviri ele geçirildi.Diyarbakır Valiliği...

Diyarbakır Valisi Toprak’tan Operasyonlu Veda
Diyarbakır’da, dün geceden beri devam eden, kobro, skorsky ve İnsansız Hava Aracı (İHA) destekli operasyonlarda, piyasa değeri 16 milyon lira olan toplam 3 ton 45 kilogram esrar maddesi ile 601 bin 500 Hint keneviri ele geçirildi.

Diyarbakır Valiliği toplantı salonunda düzenlenen basın açıklamasına, Vali Mustafa Toprak, İl Emniyet Müdürü Recep Güven ve İl Jandarma Komutan Vekili Albay Erkan Can katıldı. Operasyon ile ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Vali Toprak, Şehit Jandarma Er Adem Ödemiş operasyonunda Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde 10 jandarma özel harekat timi, 4 polis özel harekat timi, 7 jandarma komando timi, 1 jandarma asayiş komando timi, 14 geçici köy korucusu timi, 5 karma tim, 4 narkotik köpek timi, 2 mayın arama köpek timi, 1 bomba arama köpek timi, 1 iz takip köpek timi, 14 kobra zırhlı aracı, 1 jandarma mekanize komando timi, 6 adli kolluk ekibi, 3 adet olay yeri inceleme timi, 18 kaçakçılık organize suçlarla mücadele personeli ve 9 istihbarat personelinden oluşan kuvvet ile Lice, Kocaköy Hazro ilçe arasındaki bölgede operasyon düzenlendiğini söyledi. Uyuşturucu madde kaynaklarına yönelik olarak gece 01.00’den itibaren operasyonel uyuşturucu maddelere yönelik operasyon icra edildiğini kaydeden Vali Toprak, “Faaliyete Diyarbakır bölge jandarma komutanlığınca bir adet taarruz helikopter kolu yani iki adet kobra zırhlı helikopter ile bir adet skorsky helikopteri, 1 adet insansız hava aracı, 13 kirpi zırhlı aracı ile diğer destek unsurları ile destek sağlanmıştır. Toplam 5 ayrı ev ve eklentileri ile ormanlık arazi ve köy yerleşim arazilerinin civarında yapılan 31 ayrı noktadaki operasyon kapsamında toplam 2 ton 20 kilogram kubar esrar 1 ton 25 kilogram toz esrar olmak üzere toplam 3 ton 45 kilogram esrar maddesi ele geçirilmiştir. 61 dönümlük bir alan üzerinde yeni yetiştirildiği tespit edilen alan üzerindeki 601 bin 500 kök kenevir bitkisi de tespit edilerek yerinde imha edilmiştir. Yine anılan noktalarda narkotik köpek timlerinin tepki vermesi üzerine yapılan kazıda bir adet piyade tüfeği, 3 adet piyade tüfeği şarjörü, 63 adet 7,62 metre piyade tüfeği fişeği, bir adet Belçika brovnik marka 9 milimetrelik tabanca, tabancaya ait bir şarjör ve 37 adet mermi beratta marka bir başka tabanca ve tabancaya ait bir şarjör ve 39 adet mermi, bir adet törörist kıyafeti, 2 adet sırt çantası, bir adet hücum yeleği, bir çift mekap marka ayakkabı ele geçirilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılğı’nın girişimi ile olayla ilgili tahkikata anında başlanılmış ve anılan malzemelerle ilgili olarak 9 şüpheli şahıs tespit edilmiş, bunlardan 3’ü gözaltına alınmış, 6 şüpheli şahsın yakalanma çalışmalarına devam edilmektedir” dedi.

“2012’DE TÜRKİYE GENELİ UYUŞTURUCULARIN YÜZDE 36’SI DİYARBAKIR’DA ELE GEÇİRİLDİ”

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi olarak bilinin TUBİM tarafından yürütülen uyuşturucu fiyat projesi kapsamında Türkiye geneli toplam ve sokak düzeyi uyuşturucu fiyatlarının baz alındığında kenevir bitkisi ile birlikte ele geçirilen uyuşturucu maddelerin toplam piyasa değerinin yaklaşık olarak 16 milyon lira olduğunun tespit edildiğini dile getiren Vali Toprak, “Operasyon sırasında büyük narkotik operasyonunu engellemek maksadı ile çevredeki değişik ilçelerden bölgeye operasyonu sekteye uğratmak amacıyla bazı grupların operasyon bölgesine girdiği tespit edilmiştir. Söz konusu operasyon bölgesine giren 200 kişilik grubun yolu kesmek suretiyle güvenlik görevlilerini engellemeye çalışması, taşlı saldırı ve yine havai fişekle saldırıda bulunulması üzerine güvenlik görevlilerimizden 3 personel el ve yüz bölgelerinden yaralandı. 1 ocak 2013 tarihinden bugüne kadar bu operasyon da dahil Diyarbakır genelinde 9 ton 822 kilogram kubar esrar, 1 ton 380 kilogram toz esrar ve 643 bin 878 adet Hint keneviri ele geçirilmiştir. 2012 yılının geneli itibari ile kubar esrar olarak toplam 354 bin 579 kilogram toz esrar olarak 17 ton 701 kilogram olmak üzere toplam 53 ton 280 kilogram uyuşturucu maddeler, güvenlik kuvvetlerimizin operasyonlarında ele geçirilmiştir. Türkiye genelinde 2012 yılında yakalanan esrarın yüzde 36’sı Diyarbakır ilinde yakalandı. Türkiye genelinde 2012 yılında yakalanan esrar miktarı 146 ton 425 kilogram Diyarbakır’da yakalanan esrar miktarı ise 53 ton 280 kilogramdır. Türkiye genelinde 2012 yılında yakalanan Hint kenevirinin yüzde 22’sinin Diyarbakır ilinde yakalandığı kayıtlara somut bilgiler çerçevesinde geçmiştir. Türkiye genelinde yakalanan Hint keneviri sayısının 22 milyon 925 bin 940 kök olduğu, bunun 5 milyon, 78 bin 633 kökünün de Diyarbakır’da yakalandığı kayıtlarla ortaya çıkmıştır. Bundan böyle de güvenlik gücümüzün birlikte operasyonlarda uyuşturucu ile mücadelede kararlılıkla geri durmadan gereği bundan böylede gerçekleştirilecektir” diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ HASSASİYETİ

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Toprak, “Bugün de yaptığımız operasyon bir terör operasyonu değil narkotik malzeme ile mücadele operasyonudur. Bu konuda bir yanlış algı oluşmaması amacıyla, operasyonun başladığı saatlerde ben valilikten yazılı bir açıklama yaparak bunun bir narkotik madde operasyonu olduğunu açık ve net olarak ifade ettim. Operasyonunu sona ermesinden sonra yolun kapatılması üzerine kiralık olarak jandarmanın kiraladığı aracın şoförünün yol kesintisinde sonra aracı terk ettiği o noktada da aracın yakıldığı tespit edildi. Konu ile ilgili olarak çalışma yürütülüyor” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2013, 00:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER