Diyarbakır’a Çöp Bidonları Geri Geldi

Diyarbakır’da 20 yıl önce ‘bomba konulur’ endişesiyle sokaklardan kaldırılan çöp bidonları, çözüm süreci ile birlikte tekrar yerlerine konulmaya başlandı.Diyarbakır’da 1990’lı yıllarda yaşanan terör olayları sırasında yol...

Diyarbakır’a Çöp Bidonları Geri Geldi
Diyarbakır’da 20 yıl önce ‘bomba konulur’ endişesiyle sokaklardan kaldırılan çöp bidonları, çözüm süreci ile birlikte tekrar yerlerine konulmaya başlandı.

Diyarbakır’da 1990’lı yıllarda yaşanan terör olayları sırasında yol ve kaldırımlara konulan çöp bidonlarına bomba konulması nedeniyle 1993 yılında Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge Valiliği tarafından konulması yasaklanan çöp bidonları, yasağın kaldırılması ile birlikte tekrar yerlerine konuldu. Çöp konteynırlarının olmaması nedeniyle 20 yıldır vatandaşlar tarafından sokaklarda kaldırım kenarlarına rastgele bırakılan çöpler çevre ve görüntü kirliliğine neden oluyordu. Konuyla ilgili olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hafize İpek, geçmiş yıllarda kentin her yerinde bulunan çöp konteynırlarının güvenlik gerekçesiyle kaldırıldığını belirterek, gelinen süreçte bu yasak kalkınca tekrardan şehrin çeşitli bölgelerine yeniden çöp konteynırlarını koymaya başladıklarını söyledi. İpek, "Yaklaşık 8 yüz civarında çöp konteynırı koymayı planlıyoruz. Bunun büyük bir oranını yine kurumlara ve okullara vereceğiz. Bu anlamdaki çalışmalarımız topyekun bir çalışma. Sadece çöp konteynırları ya da sıcak ısıya dayanıklı kompozit çöp kutularından öte ayrıca bilimsel eğitimsel çalışmalar da yapmayı planlıyoruz. Bunu özellikle eylül ayında milli eğitim ile ortaklaşa Diyarbakır’daki ilköğretim okullarında ve liselerde bu eğitimleri vermeye başlayacağız. Yine mahalle toplantıları yaparak temizliğe karşı duyarlı bir toplum oluşturma adına kentimizin temizliği açısından önemli bulduğumuz çalışmaları yapıyoruz" dedi.

Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ise, yaklaşık iki yıl önce yer altı konteynırı yerleştirme çalışmalarına başladıklarını belirterek, hayata geçirdikleri bu çalışma ile hem zamandan hem de iş yükünden kazanç elde ettiklerini söyledi. Baran, “Belediyemizin kimi işyerlerinde özellikle çöpün çok yoğun olduğu yerlerde iş merkezlerine yakın yerlerde böyle bir çalışma yürüttük. Normal yer üstü konteynırları saatinde atılmadığı zaman bir birikintiye yol açıyor. Bu çalışma hem bunu ortadan kaldırma hem de daha hijyenik çevreyi koruyan temiz tutan bir çalışma oldu. 16 noktada bu konteynırları yaptık. Çalışmamız başarılı geçti. Normalde Diyarbakır’da günde iki defa çöp toplanıyor. Biz bu sistem sayesinde günde bir defa topluyoruz. Doluluk oranına göre bazen iki günde bir topluyoruz bu çöpleri” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2013, 15:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER