Diyarbakır'da 'enerji Hanım Projesi' Tanıtıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı inisiyatifiyle, enerji verimliliğinin sağlanması ve bireylere anlatılması amacıyla oluşturulan 'Enerji Hanım Projesi', Diyarbakır’da tanıtıldı. Toplantıda konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve...

Diyarbakır'da 'enerji Hanım Projesi' Tanıtıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı inisiyatifiyle, enerji verimliliğinin sağlanması ve bireylere anlatılması amacıyla oluşturulan 'Enerji Hanım Projesi', Diyarbakır’da tanıtıldı. Toplantıda konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Mine Lök Beyaz, Diyarbakır’da yüksek bir oranda kaçak elektrik kullanıldığını, hatta bazı vatandaşların elektrikle hayvanlarını ısıttığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı inisiyatifle oluşan 'Enerji Hanım Projesi', Diyarbakır’da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın eşi Selma Yıldız, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç’ın eşi ve çok sayıda kadın katıldı. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte katılımcılara, enerji verimliliğinin sağlanması konusunda çeşitli bilgiler verildi.

Programın kapanış konuşmasını yapan Milletvekili Mine Lök Beyaz, bölgede kaçak elektrik kullanımına dikkat çekti. Beyaz, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır ile ilgili her zaman özel olarak ilgilenmektedir. Diyarbakır'ın çok ciddi elektrik problemi var. Biz bu anlamda Sayın Başbakanımızın talimatıyla, Diyarbakır’da bir özelleştirme sürecine girdik. 1 Temmuz’dan itibaren özel şirket Diyarbakır'daki elektrik dağıtımını devir alacak. Köklü yatırımlar yapmamız gerekiyor; bunların tümü planlandı. Diyarbakır’da kayıp kaçak elektrik oranı yüzde 74. Bu oranla Türkiye’de birinciyiz. Bu durum beni çok üzüyor. Sayın Başbakanımızın Şanlıurfa'da ifade ettiği gibi, 'biz haramı ve helali bilen bir toplumuz' demişti. Diyarbakır, 639 yılında İslam ile şereflenen Anadolu'nun ilk kentidir. Bundan dolayı Diyarbakır'a kaçak elektrik kullanımı hiç yakışmıyor. Biz Diyarbakırlı kadınlar olarak, bunun üstesinde gelmeliyiz. Çözüm sürecini başlatan irade, Sayın Başbakanımızın iradesidir. Başbakanımız, elini değil, bedenini taşın altına koymuştur. Bu salonda çok güzel bir söz yazılmış; 'Enerjini Topla Türkiye' Ben de diyorum ki; 'enerjini topla Diyarbakır.' Diyarbakır'ın enerji potansiyeli çok fazladır. Çözüm süreciyle birlikte, gerçekleştirdiğimiz ve devam ettirdiğimiz sivil, sosyal restorasyonlarla birlikte Diyarbakır'ı hep birlikte hak ettiği yere getireceğiz. Diyarbakır’da kayıp kaçak oranı en fazla tarımsal sulamalarda yaşanıyor. GAP Eylem Planı kapsamında Silvan Barajı’nı yapıyoruz. Bu proje, GAP’ın en büyük 2. projesidir. Bazı köylerde kaçak elektrik kullanımında çok ilginç görüntülerle karşı karşıya kaldım. Gittiğim bir köyde, vatandaşın birinin hayvanını elektrikle ısıttığına tanık oldum. Bundan dolayı toplumsal bir bilinçlendirme yapmamız gerekiyor. İşin çözümü trafolar kurmak değildir. Bu salonda bir hanımefendi, kışın elektrikleri kesildiğinden dolayı ısınamadığını dile getirdi. Oysaki elektrik, ısınmak için bir yöntem değildir. Bazen öyle evlere gidiyorum, küçücük bir odada iki tane klimanın olduğunu görüyorum. Nedeni ise, elektriğin bedava olduğu düşüncesidir. Elektrik bedava değildir. Dünyada 1 milyar 600 milyon kişi elektriği hiç görmemiş” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından, toplantıya katılan kadınlara çekiliş yöntemiyle; televizyon, buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi gibi çok sayıda ev eşyası dağıtıldı.

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2013, 17:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER