Diyarbakır'da Mühürlenen Kürtçe Okul Yeniden Eğitime Başladı

Diyarbakır'da,15 Eylül'de açılan ancak Valilik tarafından mühürlenen ve mühürleri iki kez sökülmesi üzerine krize neden olan Kürtçe eğitim verecek okul eğitime başladı.

Diyarbakır'da Mühürlenen Kürtçe Okul Yeniden Eğitime Başladı
Diyarbakır'da, belediyeler, Eğitim-Sen ve Kürdi-Der tarafından Kürtçe eğitim verilmesi için 15 Eylül'de açılan ancak Valilik tarafından mühürlenen ve mühürleri iki kez sökülmesi üzerine krize neden olan Kürtçe eğitim verecek okul yeniden eğitime başladı. Yaklaşık 100 öğrencinin eğitim gördüğü Ferzad Kemanger İlkokulu'nda Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin inceleme yaptığını söyleyen Kürdi-Der Genel Başkanı Sebahattin Gültekin, Her hangi olumsuz bir yaklaşım yok. Öğrenciler ilkokulda görülmesi gereken dersler neyse onları Kürtçe görüyorlar şu anda. Milli Eğitim bize gelen yazıda bizi özel okul statüsünde görüyor dedi.

İKİ KEZ MÜHÜRLENİN OKUL YENİDEN EĞİTİME AÇILDI

Diyarbakır'da 15 Eylül'de Kürtçe eğitim verileceği belirtilerek açılan ancak Valilik tarafından iki kez mühürlenip mühürleri DBP'liler tarafından sökülen merkez Bağlar İlçesi'ndeki Ferzad Kemanger İlkokulu, yeniden eğitime başladı. Okulu açan belediyelere bağlı Eğitim Destek Evleri, Eğitim-Sen ve Kürdi-Der'in okul ile ilgili geniş kapsamlı bir dosyayı Valiliğe sunması ve ardından Milli Eğitim Bakanlığından iki müfettişin okulda inceleme yapmasından sonra okul yeniden Kürtçe eğitime başladı. Öğrencilere 4 sınıfta ilk okulda verilmesi gereken okuma-yazma, resim, müzik, matematik ve hayat bilgisi dersleri Kürtçe verilmeye başlandı.

Kürdi-Der Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, okulun önce açıldığını sonra mühürlendiğini belirterek, Basında okul için her hangi bir başvurunun olmadığı belirtildi. Biz kapsamlı bir dosya hazırladık. Öğretmenler, öğrenciler, müfredat, kitap içerikleri hepsini kapsamlı bir dosya halinde Valiliğe götürdük yanımızda parlamenterlerde vardı. Daha sonra Valilik, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan iki müfettiş gönderdi. Bakanlık müfettişleri gelip burada okulu fiziki olarak incelediler ve geçen ay bize bir yazı gönderdiler. Gelen yazıda okulun fiziki eksiklikleri belirtildi. Birde 4 sınıf olması gerekiyordu o zaman 3 sınıftı. Biz 4 sınıfa çıkardık. Bizden istenen müfredat ve okulun fiziki durumu ile ilgili eksiklikler vardı, süreç içerisinde bunları tamamlamaya çalışıyoruzdedi.

MİLLİ EĞİTİM BİZE ÖZEL OKUL STATÜSÜ İLE BAKIYOR

Kürdi-Der Başkanı Gültekin, şu anda 4 sınıfta eğitimi sürdürdüklerini, kendilerine yönelik her hangi olumsuz bir yaklaşımın olmadığını ifade ederek, Zaman zaman polisler gelip bir sorun olup olmadığını soruyor, şimdilik olumlu gidiyor. Şu anda 100'e yakın öğrenci var. Bunlar ilkokulda görülmesi gereken dersler neyse onları Kürtçe görüyorlar şu anda. Eğitime harflerden başlandı, matematik, müzik, resim, hayat bilgisi derslerini görüyorlardedi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden kendilerine gönderilen yazıda Milli Eğitimin kendilerini özel okul statüsünde gördüğünü söyleyen Gültekin, Biz başvuru için geç kalmışız. Eylül ayının başında başvurular bitmiş. Yasalara göre 1 Eylül'den önce başvuru yapmamız gerekiyormuş. Bu statü ile önümüzdeki Eylül'e kadar gidiyoruz. Önümüzdeki 1 Eylül'de bu konuda tekrar başvurular olacak yasal anlamda. Şu anda devlet bizi böyle görüyor dedi.

AÇILMASI KRİZE NEDEN OLMUŞ, VURULAN MÜHÜRLER SÖKÜLMÜŞTÜ

Türkiye'de, 15 Eylül'de yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla Aaa dilde eğitime dikkat çekilmesi amacıyla Diyarbakır, Şırnak'ın Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Kürtçe eğitim verileceği belirtilen okullar açılmıştı. Krize neden olan okullar için Valilikler, Anayasanın 42'inci maddesini gerekçe göstererek bu okulları mühürlemişti. Ancak, Valilikler tarafından binaların kapısına vurulan mühürler Diyarbakır'da DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından sökülmüştü. İki kez vurulan mühürlerin sökülmesi ve yaşanan kriz nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılması ile ilgili başvuru olmadığını belirtmiş ve başvurmaları halinde izin verilebileceğini açıklamıştı. Diyarbakır'da okulun kapısına vurulan mührü söken DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt hakkında daha sonra soruşturma açılmıştı. 

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 15:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER