Diyarbakır’da Nevin Soylukaya Protestosu

Diyarbakır’da, Müze Müdürü Nevin Soylukaya’nın Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne atanmasına, kentteki çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri tepki gösterdi.Aralarında Ticaret ve Sanayi Odası...

Diyarbakır’da Nevin Soylukaya Protestosu
Diyarbakır’da, Müze Müdürü Nevin Soylukaya’nın Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne atanmasına, kentteki çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri tepki gösterdi.

Aralarında Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Barosu’nun da bulunduğu STK temsilcileri, Diyarbakır’da 18 yıl görev yaptıktan sonra Kars’a ataması yapılan Diyarbakır Müze Müdürü Nevin Soylukaya için İçkale’de bir araya geldi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, uzun yıllardır Diyarbakır’a ve Diyarbakır Müzesi’ne özverili hizmetlerde bulunan Müze Müdürü Nevin Soylukaya’nın müze müdürlüğü görevinden alınarak Kars’a atandığını söyledi. Soylukaya’nın 1995 yılından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Müzesi Müdürlüğü’nde müze araştırmacısı olarak göreve başladığını aktaran Baysal, Soylukaya’nın 2010 yılından itibaren de Müze Müdürlüğü görevini yürüttüğünü dile getirdi. 2000 yılında uygulamasına başlanan İçkale Müze Projesi’nin uluslararası müze standartlarına uygun olması için büyük emekler harcadığını anlatan Baysal, "Bu süreç içerisinde kültürel değerlerin korunması konusunda sadece müze görevi ile yetinmemiş, sivil toplum kuruluşlarında da kente ve bölge ölçeğinde gönüllü olarak çalışmalar yapmıştır. Soylukaya Kent Konseyi’nin aktif üyesi ÇEKÜL Vakfı’nın bölge koordinatörü, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Derneği’nin aktif üyesi olarak koruma çalışmalarında önemli katkılar sunmaktadır. Bu özverili çalışmaları sonucunda, kazandığı önemli deneyimlerle Diyarbakır hakkında vizyon geliştirebilen kültürel ve doğal miras yönetimi ile ilgili yeni yaklaşımlar üretebilen yönetim politikaları ve uygulamaları hakkında birikiminden dolayı 2012 yılı Şubat ayında Büyükşehir Belediyesi’nin önerisi Kültür ve turizm Bakanının onayı ile Diyarbakır Kalesi ve Tarihi Şehri Alan Başkanı olarak atanmıştır” dedi.

Diyarbakır Kalesi’nin dünya kültür mirası listesine dahil edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının da destekleri ile Büyükşehir Belediyesi tarafından Diyarbakır Kalesi ve Dicle Kültür Peyzajı’nın UNESCO Kültür Miras adaylığı için dosya hazırlandığına dikkat çeken Baysal, "Gerek alan yönetim planının hazırlanması ve gerekse UNESCO dosyası Alan Başkanı Nevin Soylukaya’nın koordinasyonunda yürütülmektedir. Soylukaya 18 yıllık deneyimi ile müze ve gerekse kentte kültürel değerlerin korunarak yarınlara aktarılmasında önemli projeleri yürütürken Diyarbakır müze Müdürlüğü’nden alınarak Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü olarak atanmasını kentimiz Diyarbakır açısından büyük kayıp olarak görmekteyiz. Kültür ve turizm Bakanlığının bu atamayı durdurmaya, tüm kamuoyunu da konuya duyarlılık göstermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2013, 15:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER