Diyarbakır'da Nitelikli İşgücü İçin Proje Başlatıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odası'nın Proje Ortağı olduğu Meslek Lisesi ve Özel Sektör İşbirliği ile Nitelikli İşgücü Yetiştirme Projesi başlatıldı.

Diyarbakır'da Nitelikli İşgücü İçin Proje Başlatıldı
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Toplantı Salonu'nda yapılan proje tanıtım toplantısında Projenin Faydalanıcısı Burhanettin Yıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fetih Eroğlu mesleki eğitimin en büyük amacının, iyi bir insan yetiştirmenin yanında, nitelikli meslek elemanı yetiştirmek olduğunu söyledi.

Eroğlu, günümüzde güçlü ekonominin en önemli faktörlerinden birinin yetişmiş insan gücü olduğunu belirterek, "Yetkin ve donanımlı insan gücü, aynı zamanda önemli bir rekabet unsurudur. Mesleki eğitimde önemli sıkıntılardan biri, eğitimden istihdama geçişin zorluluğudur. Özel sektör ile mesleki eğitim arasındaki iletişim eksikliğidir" dedi. Eroğlu iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının mesleki eğitime daha fazla duyarlılık göstermesini istedi.

Proje ortaklarından Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Selim Metin Aslan da kendin sorunlarından birinin de işsizlik diğerinin ise nitelikli eleman açığı olduğunu söyledi. Diyarbakır nüfusunun yüzde 57'sinin 25 yaş ve altını oluşturduğuna işaret eden Aslan şöyle devam etti:

Aslan: Eğitim sistemi tedbir almadı

"Türkiye'nin işsizlik ortalaması yüzde 10 iken, Diyarbakır'da yüzde 21 civarlarındadır. Özel sektörde iş yaptığımız zaman firmalarımız eleman bulmakta sıkıntı çekiyor. Ama Diyarbakır'da genç işsizlik oranı yüksek bunun da nedeni kalifiyeli elemanın olmaması sorunundan kaynaklanıyor. Bu önemlidir, bir yandan bu kadar genç nüfusumuz varken, nitelikli eleman arama sıkıntısı yaşıyoruz. Bunun tek sebebi eğitim sistemimizin bu konuda yeterli tedbirleri almamış olmasıdır. Sanayimizin gelişmemiş olması da daha önce böyle bir ihtiyacın görülür olmasını engellemiştir. Son yıllarda sanayimizin ve ekonomimizin gelişmeye başlaması bizlere nitelikli eleman ve bir diğer değişle kalifiyeli eleman açığını da göstermiştir. Altını çizdiğimiz kalifiyeli eleman sorunun bir parça olsun çözülmesini istiyoruz."

Eğitim Materyali ve Kurslar Açılacak

Avrupa Birliği ve hükümet tarafından finanse edilen projede Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret Ve Sanayi Odası proje ortağı olarak yer aldı. Vestel, Fiat, Eca, Volkswagen, Borusan ve Askaynak firmalarının iştirakçisi olduğu projeden Burhanettin Yıldız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri faydalanacak. 12 ay sürecek ve 282 bin 474 Euro bütçeli projede lisenin mesleki ve teknik eğitimin içeriğini geliştirmek, kalitesini artırmak, iştirakçi firmalarla işbirliği protokolleri imzalayarak birlikte çalışma kültürünü geliştirmek, müfredat ve e-öğrenme materyalleri hazırlama amacı bulunuyor. Özel sektörde anket yapılması, öğretmen ve öğrencilere yönelik kursların açılması, yurt içi ve dışına teknik gezilerin düzenlenmesi gibi toplam 9 başlıkta faaliyet yürütülmesi planlanıyor. 

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 15:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER