Diyarbakır'da Sürücülere Önemli Uyarı

Amed Sürücü Kursları Dernek Başkanı ve Öz Diyar Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Zeynar Canpolat, sürücülere önemli uyarılarda bulundu.

Diyarbakır'da Sürücülere Önemli Uyarı
 Amed Sürücü Kursları Dernek Başkanı ve Öz Diyar Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Zeynar Canpolat, araçlarda kış mevsiminin ağır şartlarına uygun olarak yapılması gereken kışlık bakımın yasal bir zorunlulukta olduğunu hatırlattı.

Amed Sürücü Kursları Dernek Başkanı ve Öz Diyar Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Zeynar Canpolat, havaların ülke genelinde soğuması ve kar yağışı nedeniyle sürücülere önemli uyarılarda bulundu.

Avrupa'da kış mevsiminin erken başlamasının Türkiye'de de kışın erken başlayacağı sinyalini verdiğini hatırlatan Canpolat, Diyarbakır'da da uzun yıllar sonra Aralık ayının başlarında böylesine kar yağışı olduğunu dile getirdi. Kış mevsimi ve kar yağışı nedeniyle sürücüleri uyaran Canpolat, "Sürücülerimiz araçlarının bakımını yaptırarak, kar lastiklerini takmalı, eksiklerini gidermeliler" dedi.

"ARACINIZIN KIŞLIK BAKIMINI YAPIN VE TÜM EKSİKLİKLERİ GİDERİN"

Bu sene daha sert bir kış yaşanacağının uzmanlar tarafından sık sık belirtildiğini kaydeden Amed Sürücü Kursları Dernek Başkanı ve Öz Diyar Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Zeynar Canpolat, sürücülerin araçlarının kışlık bakımını yaptırarak, kar lastiklerini takmaları ve tüm eksikliklerini gidermeleri gerektiğini ifade etti.

"KIŞLIK BAKIM KEYFİYET DEĞİL, ZORUNLULUK"

Uzmanlarca yıllardır yapılan çalışmaların ve tecrübelerin sonunda ortaya çıkan kış mevsiminin ağır şartlarına uygun olarak yapılması gereken kışlık bakımın yasal bir zorunlulukta olduğunu da hatırlatan Canpolat, havaların soğumasıyla Diyarbakır'da da kışın sert yüzünü iyice göstermeye başladığını belirtti.

Diyarbakır'da önceki gece saatlerinde başlayan kar yağışının, meteoroloji uzmanlarının tahminine göre daha süreceği yönünde görüşler bulunduğunu kaydeden Canpolat, "Bu demek oluyor ki uzun ve yorucu bir kış bizi bekliyor. Kışın olan kazaların nedenlerinden; yollardaki buzlanma, aracımızı yolun durumuna göre kullanmamak ve kış koşullarına göre araçlarımızı hazırlamamak başta gelmektedir" dedi.

KAZALARI ASGARİYE İNDİRMEK MÜMKÜN

Kışın olan kazaların asgariye indirmek için aracın lastiğinden, zincirine, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımlarının yapılması gerektiği konusunda uyaran Canpolat şöyle dedi:

"Ayrıca, akülere asit, radyatörlere ise antifriz biran önce konulmalıdır. Balatalar, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek araçlarımızı kışa hazır hale getirilmeliyiz. Bilhassa kar lastiği kullanmak aracın yolu daha iyi kavramasını, kısa mesafede durmasını ve güvenilir bir şekilde hızlanmasını sağlayacağından her aracın kullanmasında büyük fayda vardır. Dişleri aşınmış bir lastikle kışa girmek başınıza büyük dertler açabilir. Hatta yedek lastiğinizi bile kontrol etmeyi ihmal etmeyin"

"ZİNCİR ARACIN EMNİYET KEMERİDİR"

Özellikle karlı ve buzlu yollarda zincirsiz yola çıkılmaması uyarısı yapan Canpolat, "Nasıl ki insanlar emniyet kemeri taktığında kendini güvende hissediyorsa, araç ta zincir taktığı zaman güvenli oluyor. Zincir aracın emniyet kemeridir. Araca zincir bağladıktan sonra isterseniz buzda olun fark etmez ama iyi şoför olmak ta gereklidir. Araçlarda zincir bulunması da zorunluluktur" dedi.

"DİYARBAKIR'DA HER 20 SÜRÜCÜDEN ANCAK BİRİ ZİNCİR TAKMASINI BİLİYOR"

Diyarbakır'da zincir takma alışkanlığının pek bulunmadığını dile getiren Canpolat, "Kişi zincir takmaya üşeniyor. Özellikle Diyarbakır'da bu alışkanlık yok denecek kadar azdır. Çok zor durumda kaldığı zaman zincir takılıyor. Zincirin doğru takılması da önemlidir. Zincir takmak çok kolay olduğu gibi tabi ki bilmeyen için zordur. Diyarbakır'da maalesef her 20 sürücüden ancak biri veya ikisi doğru zincir takabiliyor. Bilmeyen zincir takacağı zaman aracı krikoya alıyor. Normalde eğitimi almış olsa krikoya kaldırmasına gerek yoktur. Bir iki dakika içerisinde doğru şekilde zincir takılabilir. Özellikle biz kendi sürücü adaylarımıza bunu anlatıyoruz. Belki hayatlarında çok sık karşılarına çıkmaz ama öyle bir anda çıkar ki hayat bile kurtarılır" şeklinde konuştu.

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2013, 21:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER