Diyarbakır'daki İşkence Davası

Bismil'de 20 yıl önce, Abdülkadir Kurt'u gözaltında iken işkence yaparak öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan ve olay tarihinde asteğmen olan Salih Üner'in 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili gerekçeli karar açıklandı.

Diyarbakır'daki İşkence Davası
Bismil'de 20 yıl önce, Abdülkadir Kurt'u gözaltında iken işkence yaparak öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan ve olay tarihinde asteğmen olan Salih Üner'in, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili gerekçeli karar açıklandı.

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararda, 19 Nisan 1992'de Bismil İlçesi Ağıllı köyünde PKK'lılar ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 PKK'lının ölü ele geçirildiği ve operasyondan sonra PKK'lılara yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle aralarında Abdülkadir Kurt'un da bulunduğu bir grup köylünün gözaltına alındığı belirtilerek, Adli Tıp Kurumu raporundan da anlaşılacağı üzere Kurt'un, işkence yapılarak öldürüldüğü kaydedildi.

Salih Üner'in, gerekçeli karara yansıyan ifadelerinde, "Rambo' lakaplı Asteğmen'in kendisi olduğunu anlatarak, "Bu şekilde bir suç işlemedim. Öldürecek olsam silahla öldürürdüm. Gerçekten üzücü bir durumdur. O şekilde ölümü kimse hak etmez" diye kendisini savundu.

Mahkeme, gerekçeli kararında, otopsi tutanağında da yer aldığı şekilde Kurt'un vücudunda göğüs, koltuk altı, sol diz kapağı, sol kalça ve sol uyluk zedelenmesi tespit edildiğine işaret ederek, ölüm nedeninin "rektum yırtılmasına bağlı iç ve dış kanamaya bağlı ölüm" olduğunu belirtti.

Mahkeme kararında, sanık üzerine isnat edilen suçlamaları kabul etmediği yönünde savunma yapsa da değer verilmesinin mümkün olmadığı kanaatine varılarak, "Mahkememizin ortaya çıkan vicdani kanaatine göre suçu işleyen kişinin Salih Üner olduğu sonucuna ulaşılmış ve bu nedenle sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir" denildi.

Müebbetten 20 yıla

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 3 yıl önceki karar duruşmasında, mahkeme heyeti, "Rambo" lakabıyla tanınan sanık Salih Üner'i TCK'nın "eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Aynı davada yargılanan diğer sanıklar asteğmen Osman Ulusoy ile erler Hasan Demir, Zafer Kes, Turan Demir, Hüseyin Gökalan, Nihat Kayakuşu, İsmail Açıkel, Rasim Demirel, Hasan Doğan, Erkan Demircan, Ali Albayrak, Faruk Altal, Şenol Şen ve Mustafa Gündoğdu da "üzerilerine atılı suçu işledikleri sabit olmadığından" beraat etmişti.

Mahkeme heyeti, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan tutuksuz sanık Üner hakkında "4616 sayılı yasa hükümleri göz önüne alınarak tutuklama kararı verilmesine yer olmadığına" karar vermişti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararı, dosyadaki eksiklikler nedeniyle bozarak, yargılamanın yeniden yapılmasını kararlaştırmıştı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin "bozma" kararının üzerine dosya yeniden görülmeye başlandı. Mahkemenin verdiği "yakalama kararı" üzerine, tutuksuz yargılanan sanık Üner, yakalanmış ve sevk edildiği mahkemece tutuklanmıştı.
Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2013, 00:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER