Diyarbakırlı İş Adamlarından Teşvik Yasası'nın Uzatılması Talebi

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 3305 Sayılı Teşvik Yasası’nın 31 Aralık 2013 tarihten itibaren son bulacağından dolayı Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata, yasanın uzatılmasını talep etti.Geçtiğimiz...

Diyarbakırlı İş Adamlarından Teşvik Yasası'nın Uzatılması Talebi
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 3305 Sayılı Teşvik Yasası’nın 31 Aralık 2013 tarihten itibaren son bulacağından dolayı Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata, yasanın uzatılmasını talep etti.

Geçtiğimiz yıl hayata geçen Teşvik Yasası 31 Aralık 2013 tarihinde sona erecek. Diyarbakır’ın 6. bölge olarak yer alan Teşvik Yasası’nın uzatılmasını talep eden Diyarbakırlı iş adamları, yatırımların artması için yasanın uzatılmasını talep etti. DİGİAD Başkanı Alaaddin Korkutata, yasanın 2015 yılına kadar uzatılması bölge için önemli bir kazanım sağlayacağını söyledi. Düzenlediği basın toplantısında Teşvik Yasası kapsamında Diyarbakır’a yapılan yatırımlarını anlatan Korkutata, Teşvik Yasası’nın çözüm sürecinin önemli sütunlarından olduğunu dile getirdi. 2013 yılında Diyarbakır’da 83 firmanın 150 milyon lira yatırım yaptığını ifade eden Korkutata, "Diyarbakır'dan 2012 yılında alınan 67 Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) ile 66 firma toplamda 345 milyon lira yatırım yapmayı ve 2 bin 640 kişilik istihdam sağlamayı öngörmüştür. Aldığımız bilgilere göre, Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılında yapılan YTB İzlemesi sonucunda bu 66 firmanın yaklaşık 40 milyon lira yatırım yaptığı tespit edilmiştir. Buna göre 2012 yılında alınan YTB'lerin yatırıma dönüşme oranı yüzde 11,6'dır. Diyarbakır'dan 2013 yılının ilk 10 ayında alınan 83 YTB ile 83 firma 680 milyon lira yatırım yapmayı ve 2 bin 505 kişilik istihdam sağlamayı öngörmüştür. 2013 yılında alınan YTB'ler ile yaklaşık 50 milyon lira yatırım yapıldığı ve yine 2013 yılı içerisinde 2012 yılında alınan YTB'ler ile yatırımcıların yaklaşık 60 milyon lira yatırım yaptıkları tespit edilmiştir. 2012 ve 2013 yılında alınan toplamda alınan 150 yatırım teşvik belgesi ile 1 milyon lira yatırım yapılması ve 5 bin 54 kişilik istihdam sağlanması öngörülmüştür. Tespit edebildiğimiz kadarıyla 2013 yılı itibariyle toplam 150 milyon lira yatırım gerçekleşmiştir. Bu da Yatırım Teşvik Belgesine bağlanan yatırım tutarının yaklaşık yüzde 15'ine tekabül etmektedir" dedi.

"TEŞVİK SİSTEMİ 2014 VEYA 2015 YILINA KADAR UZATILMASI GEREK"

Korkutata, yeni teşvik sisteminde belirlenen en üst oranlardan yararlanabilmek için 2013 yılı sonuna kadar en az yüzde 10 yatırım yapılması zorunluluğu dikkate alındığında, yer tahsisi için başvuruda bulunan yatırımcılar yeni teşvik sisteminin avantajlarından faydalanamayacaklarını ifade etti. Korkutata, "Bu nedenle yeni teşvik sistemindeki oranların 2014 veya 2015 yılı sonuna kadar devam etmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Yeni Teşvik Sisteminde süre uzatımının yapılmasıyla, yapımına başlanan altyapı çalışmaları bitirilecek, yeni veya ek OSB alanları oluşturulacak ve buna bağlı olarak yatırım, üretim, ihracat ve istihdam arttırılacaktır. Özellikle Son beş beş yıldır bölgemizdeki günden güne artış gösteren bu yatırımların ve ekonomik çalışmaların bu atmosferde devam etmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Böyle olduğu takdirde hem bölgemiz kazanacaktır dolaylı olarak hem de ülkemize katkı sunulmuş olacaktır" diye konuştu.

AK Parti ve Cemaat arasında yaşanan tartışmalara değinen Korkutata, cemaat üyelerine çete yakıştırmasına tepki göstererek, yaşanan gerginliğin kısa bir süre sonra sona ereceğine inandığını söyledi. Korkutata, "Son günlerde Türkiye’de önemli problemler yaşanıyor. Türkiye bir hukuk devletidir. En kısa sürede bu sorunların çözüleceğini inanıyoruz. Geleceği gören ve olayları hız bir şekilde analiz eden ülkenin her yerinde yetişmiş binlerce insanımız var. Yaşanan sorunun geçici olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz üzerindeki bu kaosun biteceğine inanıyorum. Hepimizin bildiği gibi bu camia içerisinde bir çok farklı kesimler bulunuyor. Bütün gayretini millet, memleket ve insanlığın geleceği için harcayan camia üyelerini farklı lense etmek vicdanlara sığmıyor. Gerek yurtiçi ve gerek yurtdışında gittikleri her yere hoşgörüyü, huzuru, tebessümü götürüp, insanlara kucak açmış bu insanlar her alanda başarılı olmuşlar. Bu insanlara çete yakıştırmasının yapılmasını doğru bulmuyorum” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2013, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER