Esrar tarlasına toprak reformu

Diyarbakır’da sahipsiz tarlalara esrar ekildiğini belirleyen yetkililer, toprakları köylülere zimmetledi.

Esrar tarlasına toprak reformu
Diyarbakır'da baronların ve PKK'nın uyuşturucu tarlalarına peş peşe yapılan operasyonlar ilginç bir durumu ortaya çıkardı. Akşam gazetesinden Devrim Tosunoğlu'nun haberine göre; bölgede son iki yılda yaklaşık 50 ton esrar ele geçirildi. Ancak her soruşturmada güvenlik güçleri yaptıkları araştırmada tarlaların resmiyette sahipsiz olduğunu belirledi. Asıl failler "Tarla benim değil" diyerek ve tarlaların üzerlerine kayıtlı olmadığını kanıtlayarak soruşturmadan sıyrıldı.

DİYARBAKIR 4 İLÇEDE 60 KÖY

Emniyet Müdürlüğü uyuşturucu ile mücadelede hazine arazisi olarak görülen tarlaların kullanıldığını ve operasyonlar sırasında kimselerin esrarın hammadesi olan hint keneviri ekilen toprağa sahip çıkmadığını rapor haline getirdi. Rapor İçişleri Bakanlığı'na sunuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı ile Tapı Kadastro Genel Müdürlüğü protokol yaptı. Buna göre yapılan çalışmalarda Diyarbakır'da Lice, Hani, Hazro ve Kulp ilçelerindeki 60 köyde Tapu Kadastro Müdürlüğü hazine arazilerini kayıt altına aldı. Araziler tek tek belirlenip köylüye zimmetlendi. Projeye göre köylüler bundan sonra arazilere sahip çıkacak, karşılığında ise tarlaları istediği gibi ekip biçecek.

KÖYLÜLERİ TARIMA TEŞVİK ETTİLER

Bu proje kapsamında arazilerinde hint keneviri ekimini engelleme sözü verdi. Bundan böyle zimmetli arazide ne ekilip biçildiğinden o köylüler sorumlu olacak. Tapu verilen köylü arazisinde zehir ekildiğinde hesabını verecek. Yetkililere göre uygulama hem zehir tacirlerinin alanını daralttı hem de bölge halkını tarıma teşvik etti.

YILDA 50 TON ESRAR ELE GEÇİRİLDİ

Diyarbakır ile Bingöl arasındaki kırsalbölge uçsuz bucaksız kenevir tarlaları yer alıyor. Terör örgütü "Siz tarlalarınızı ekin, biz burada oldukça devlet buraya gelmez" diyerek bu bölgelerde köylülerin hint keneviri ekmelerini sağlıyor. Uyuşturucu yetiştiricileri de PKK'ya hem lojistik destek, hem de gelirden pay veriyor. Bu bölgedeki 60 köy ve mezrada bir yılda tonlarca esrar yetiştiriliyor.

Geçtiğimiz perşembe sabahı Diyarbakır'da MİT istihbaratıyla polis ve jandarmanın ortak operasyonunda 3 ton 45 esrar ele geçirilmişti. Bölgede sık sık yapılan helikopter destekli operasyonlarda son iki yılda yaklaşık 50 ton esrar ele geçirildi.
Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2013, 11:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER