Hevsel Bahçelerinin Konut Rezerv Alanı Yapıldığı İddiası

DİKTUM DER Başkanı Aksu, Diyarbakır'daki 8 bin yıllık Hevsel Bahçelerinin konut rezerv alanı olarak belirlendiğini iddia etti Aksu: "Bundan vazgeçilmesi için gerekli tepkiyi göstereceğiz"

Hevsel Bahçelerinin Konut Rezerv Alanı Yapıldığı İddiası
Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu, Diyarbakır'daki 8 bin yıllık Hevsel Bahçelerinin konut rezerv alanı olarak belirlendiğini iddia etti.

Aksu dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Hevsel Bahçelerinin yanısıra Kayapınar ilçesindeki kent ormanı olarak belirlenen bölgenin de konut rezerv alanı kapsamına alındığını savundu.

Dünya Kültür Miras Geçici Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları ile 8 bin yıllık Hevsel Bahçelerinin UNESCO'ya aday gösterildiğini hatırlatan Aksu şöyle konuştu:

"Diyarbakır'ın her tarafı özellikle taşlı arazilerin bulunduğu bölge konut rezerv alanı olarak belirlenmesi gerekirken yeşil alanların bu kapsama alınması tarihi bir hatadır. Bu hatanın gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz. Tüm Diyarbakırlıları ve sivil toplum kuruluşlarını bu konuda tepki göstermeye davet ediyoruz. Tarihi Hevsel Bahçelerine konut yapılmasına müsaade etmeyeceğiz."

Hevsel Bahçelerinin Dicle Nehri kıyısında yer aldığını ve kentin kurulduğu günden bu yana besin kaynağı olan çok önemli bir yeşil kuşak olduğunu ifade eden Aksu "Tarihi Hevsel Bahçeleri kentin akciğeridir ve yapılan araştırmada 240 çeşit kuş türünün bulunduğu belirlenmiştir" diye konuştu. 

HABERLER

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2014, 18:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER