Huzurun protokolü!

Şehir'de gerilim yaratan bazı siyasi partiler arasındaki kavgalar üzerine dün, "Huzur zirvesi" gerçekleştirildi. Parti İl Başkanları Valilikte bir araya gelerek, protokol imzaladı.

Huzurun protokolü!
 Son günlerde kent merkezi ve ilçelerde, bazı siyasi partiler arasında tırmanış gösteren ve silahlı kavgaya varan gerilim, 30 Mart seçimleri için kaygı verici noktada gelirken dün, Diyarbakır'daki 8 Parti İl Başkanı İl Valiliğinde bir araya geldi. BDP, AK Parti ve HÜDA-PAR İl Başkanlarının da hazır bulunduğu "huzur zirvesi" iki saat sürdü.

Toplantıya, İlçe Kaymakamları ile İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ve İl Jandarma Alay Komutanı Hilmi Atabay'da katıldı. Büyükşehir Belediye ve 17 İlçe Belediye Başkanı olmak üzere 18 Belediye Başkanı ile 800 mahalle muhtarı için Diyarbakır sandık başına gidecek.

Seçim kurulunun henüz ildeki seçmen, sandık, alan ve çevrelerinin sayısını belirlenmediği öğrenildi.

İmzalanan protokolle ilgili konuşan İl Valisi Kıraç, "Adına ister güven, huzur ve barış ortamının devamı şeklinde bir mutabakat ister bir centilmenlik anlaşması deyin, bu toplantıyla niyetimizi ortaya koyuyoruz. Çözüm süreciyle bölgede son bir yıldır şiddet ve ölüm yaşanmıyor. Seçim sürecinin de bunu perçinlemesini istiyoruz. Umarız başlatılan barış süreci seçimlerle yeni bir ivme kazanır." dedi.

Son günlerde kent merkezi ve ilçelerde, bazı siyasi partiler arasında tırmanış gösteren ve silahlı kavgaya varan gerilim, 30 Mart seçimleri için kaygı verici noktada gelirken dün Diyarbakır'daki 8 Partinin İl Başkanları İl Valiliğinde bir araya gelerek, huzur protokolu imzaladı. BDP, AK Parti ve HÜDA-PAR İl Başkanlarının da hazır bulunduğu toplantı iki saat sürerken, İl Valisi Mustafa Cahit Kıraç "Çözüm süreciyle bölgede son bir yıldır şiddet ve ölüm yaşanmıyor. Seçim sürecinin de bunu perçinlemesini istiyoruz. Umarız başlatılan barış süreci seçimlerle yeni bir ivme kazanır." dedi.

8 PARTİ İL BAŞKANI KATILDI

Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen "Seçim güvenliği" toplantısına Vali Yardımcısı Mehmet Yiğit, İl Jandarma Komutanı Albay Hilmi Atabey, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ve ilçe kaymakamlarının yanı sıra, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, İl Jandarma Alay Komutanı Hilmi Atabay, AK Parti İl Başkanı Aydın Altaç, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, CHP İl Başkanı Muzaffer Sayın, BBP İl Başkanı Mehmet Yağız, Hüda-Par İl Başkanı Şeyhmuz Tanrıkulu, MHP İl Başkanı Mehmet Teyyar Karakoç, Saadet Partisi İl Başkanı Ali Can Ergin, Yurt Partisi İl Başkanı Metin Gümüş katıldı.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA

Vali Kıraç, toplantıdan sonrasınra siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla yaptığı açıklamada, Diyarbakır'daki siyasi parti il başkanlarıyla 30 Mart'ta yapılacak mahalli seçimlerle ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını söyledi. "Adına ister güven, huzur ve barış ortamının devamı şeklinde bir mutabakat ister bir centilmenlik anlaşması deyin, bu toplantıyla hem seçmen hem vatandaş hem de siyasi partilerin görevlilerine çağrıda bulunma niyetimizi ortaya koyuyoruz" diyen Vali Kıraç, seçimlerin ülke için hayırlara vesile olmasını diledi.

800 MAHALLE 18 BELEDİYE SEÇİMİ

Vali Kıraç, İl Seçim Kurulunca ildeki seçmen sayısı, sandık sayısı, sandık alanları ve adayların kesin listesinin henüz belirlenmediğini, bu nedenle konuya ilişkin herhangi bir çalışma yapmadıklarını söyledi.

Diyarbakır'da biri büyükşehir 17'si ilçe olmak üzere 18 belediye başkanı seçiminin yapılacağını kaydeden Kıraç, "30 Mart tarihi itibarıyla özel idarelerimiz tüzel kişiliklerini kaybedeceğinden 12 beldemizdeki mahaller artık yeni bir statüye kavuşuyor. 800 mahalle seçimi, 18 de belediye başkanı seçimini 30 Mart'ta yapacağız. Son verilere göre ilimizdeki nüfus sayısı bir milyon 607 bin 434'e ulaştı. Bunun 963 bin 457'si merkezde, 643 bin 980'i de diğer ilçe ve beldelerde yaşamını sürdüren vatandaşlar" diye konuştu.

Vali Kıraç, toplantıda Anayasanın 79. ve 127. maddeleri, 2972 sayılı Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkındaki Kanun, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) bu seçimlere yönelik aldığı kararların ilde nasıl uygulanacağına yönelik parti başkanlarıyla bir protokol imzaladıklarını belirtti.

"Bu protokol milli iradenin sandığa yansımasının kabulü, halkın iradesinin sandığa yansımasının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını içeriyor" ifadelerini kullanan Vali Kıraç, bu nedenle toplantıda seçimin güvenli ortamda geçmesi için görev yapacak güvenlik birimlerinin de yer aldığını vurguladı.

PARTİ FLAMALARI VE BAYRAKLAR

Vali Kıraç, toplantıda ele alınan konulara ilişkin şunları kaydetti: "Toplantıda partilerin yasalarla YSK'nın kararlarına uygun davranmaları gerektiğini görüştük. Bu kapsamda 298 sayılı yasanın 60. maddesinde öngörülen siyasi partiler ve adayların seçim bürolarına il ilçe ve belde parti başkanlık binalarına 50 metrelik mesafede, açık ve kapalı yer toplantıları, taşıtlarda ve miting alanı ile çevre afiş, poster, flama ve benzeri propaganda materyallerini asabilecekler. Seçim irtibat büroları ve parti binaları önüne asılacak bayrak ve flamalarda sınırlama yok ancak 50 metre mesafeyi geçmeyecek şekilde olmasına karar verdik. Ayrıca partilerimizin mutabakatla ön gördüğü bir çağrıda bulunarak parti il binaları ve seçim büroları dışında partilerin ortak kullanabilecekleri, malzemelerini asabilecekleri alanların tespitinin il seçim kurulundan istenmesine karar verildi. İlde şu anda fiilen cadde ve sokaklarda asılı bulunan ve yasanın öngörmediği noktalardaki parti flamalarının ve bayrakların 2 gün içerisinde ilgili partiler tarafından indirilmesine oy birliğiyle karar verdik."

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Vali Kıraç, seçim dönemi siyasi partiler ve adayların hem miting yapacaklarını hem de söylemlerini dile getireceklerine işaret ederek, bu kapsamda hoparlör kullanılırken mümkün olduğu kadar hastane, okul ve mabetlerin önünde yüksek ses oluşacak şekilde kullanılmaması, günün belli saatlerinde de mahalle aralarında bu şekilde halkın rahatsız edilmemesi yönünde karar aldıklarını belirtti.

Seçime katılan adayların tanıtım amacıyla hazırladıkları broşür, afiş, poster, el ilanı, bayrak, flama ve benzeri materyallerin yapımında çevreye uyumlu malzemelerin seçilmesine dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Kıraç, naylon türü malzemelerin doğaya zarar vermesi nedeniyle geri dönüşümü olan cinsten malzemelerin materyal olarak kullanılmasına karar verdiklerini dile getirdi.

Vali Kıraç, 29 Mart'ta seçim propagandası süresinin bittiğini, o tarihten sonra herhangi bir uyarıya gerek kalmadan tüm seçim propaganda malzemelerinin toplatılması gerektiğini ifade ederek, şöyle dedi:

ÇEVRE GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI

"Seçim irtibat büroları aydınlık, çevre güvenliğinin kolay sağlanabileceği, acil yardım araçlarının rahat ulaşabileceği, trafik akışının etkilemeyeceği noktalardan seçilmelidir. Büroların mümkün olduğunca kepenkli olmasına, farklı parti bürolarına çok yakın olmamasına, güvenlik kameralarının bulunmasına, açılış kapanış saatleri dışında bir eleman bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Seçim süresince hem valiliğimiz hem de ilgili güvenlik birimleriyle partilerimiz arasında sıcak diyaloğun olması için ilgili güvenlik birimlerinin seçtiği bir yetkili telefonunun hem de partilerimizle 24 saat irtibat kuracak bir irtibat görevlisi isminin belirlenmesine ve irtibat telefonlarının 24 saat açık kalacak şekilde tutulması kararı aldık. Partilerimizin yapacağı programlarda mitinglerde konvoylarda, toplantılarda güvenlik ihtiyacını karşılayacak birimlerin zamanında haberdar edilerek bu tür toplantılarda alınacak tedbirlerin üst seviyeye çıkarılmasına ayrıca kullanılacak araçların trafiği aksatmaması ve program sonrasında gelişi güzel yerlere bırakılmamasına özen gösterilmesi konusunda mutabakata vardık. Bunları ortak bir metin haline getirerek arkadaşlarımızla imzaladık."

SON GÜNLERDEKİ KAVGALARIN TIRMANIŞI

Bir gazetecinin , "Son günlerde bazı partiler arasında yaşanan gerginlikler toplantıda görüşüldü mü?" sorusu üzerine Vali Kıraç, bu konunun da toplantıda ele alındığını söyledi.

Bu tür gerginliklerde parti yöneticilerinin olaya vakıf olana kadar belli bir zaman geçtiğine dikkati çeken Kıraç, "Benimsenmeyen, istenmeyen hadiselerin ne olduğunu tespit ettik. Bundan sonra hem partilerimiz bu konu üzerinde hassasiyetle duracak hem de partilerin birbirleriyle ilişkilerinde diyaloğu daha da artıracak bir çalışmayı da takip edeceğiz. Güvenlik birimlerimiz de seçim sürecince daha duyarlı olarak partilerden gelecek bu tür güvenlik taleplerini kısa sürede yerine getirip gerekli müdahaleyi yapacaklar" şeklinde konuştu.

Vali Kıraç, bu toplantının başka illerde yapılıp yapılmadığına ilişkin soruyu da valilik olarak tertipledikleri bir toplantı olduğunu ancak diğer illerde de bu tür toplantıların yapılmasının muhtemel olduğu şeklinde yanıtladı. Bu tür toplantıların parti yönetimlerinden talep gelmesi halinde tekrarlanabileceğini vurgulayan Kıraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

SEÇİMLER DEMOKRASİ ŞÖLENİDİR

"Güvenlik Şube Müdürümüzün başkanlığında parti temsilcilerinden oluşan bir ekiple de zaman zaman bir araya gelerek ek talepler ek ihtiyaçlar görüşülecek. Biz bir arada yaşıyoruz. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurları. Onlarla bu tür sorunları her platformda, her konuda oturup konuşur, gereken tedbirleri alırız. Çözüm süreciyle bölgede son bir yıldır şiddet ve ölüm yaşanmıyor. Seçim sürecinin de bunu perçinlemesini istiyoruz. Seçimler demokrasinin şölenidir. Seçimsiz bir demokrasi olmaz. Birey haklarını sandıkta savunacaktır. İnsanların oylarını yansız, tarafsız, baskı altında olmadan sandıklara götürüp atmalarını ve kimlerin kendisini yönetmesini istiyorsa onları seçmeleri için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Tüm arkadaşlarda bu iradeyi gördüm. Umarız başlatılan barış süreci seçimlerle yeni bir ivme kazanır, Türkiye başlattığı bu yolu sonuçlandırır."

DİYARBAKIR SÖZ GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 12:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER