Kadınlar haklarını öğreniyor

EPİDEM tarafından kadınlara yasal hakları konusunda eğitim vermek amacıyla çalışma başlatıldı.

Kadınlar haklarını öğreniyor

 4 ay sürecek eğitim programı sonucunda kadınlara sertifika verileceği belirtildi. EPİDEM yöneticisi Şimel Beğil, kadınlarını haklarının farkında olmadığını belirterek, bu yüzden eğitim çalışması başlattıklarını söyledi



DİYARBAKIR - Yenişehir Belediyesi Kadın Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi (EPİDEM), kadınlara, "Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı (KİHEP)" kapsamında eğitim veriyor. 2 hafta önce başlayan ve 4 ay sürecek olan eğitime okuma yazması olmayan, lise mezunu ve üniversiteli kadınlar katılıyor.

Sabancı Vakfının desteklediği KİHEP eğitiminin sonunda kadınlara katılım belgesi verilecek. EPİDEM KİHEP yönlendiricisi Şimel Beğik, KİHEP ile kadınların anayasal haklarının bilincine vararak hukuki olarak haklarını tanımalarını sağlamak olduğunu belirterek, "Bu eğitimler ile toplumsal cinsiyet rollerini de kırmaya çalışacağız" dedi.

“Haklarının farkında değiller”

Verdikleri eğitim programı ile kadınlara ulaşmaya çalıştıklarını belirten Beğik, "Birçok kadın hakkının olduğunu bildiği halde hiç bir hakkını arayamıyor. Hiç bir hak iddia edemiyor. Çünkü toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlar üzerindeki etkisi çok fazla. Bundan dolayı eğitimler ile bu etkileri kırmaya çalışıyoruz" dedi

“Kadının haklarını tartışıyoruz”


"Kadının hukuki hakları nelerdir?" sorusu üzerinden eğitimin işlendiğini belirten Beğik, "Kadınlar hukuki haklarını aramak istediği zaman nerelere başvurabilir? Nasıl yapabilir? Biz bunları tartışıyoruz. Anayasal haklar ve medeni haklar var. Bunların bilincine varmak gerekiyor. Bunun üzerinden gidiyoruz. Yine bunlarla birlikte kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet var. Kadının doğurganlık hakları, ekonomik hakları var. Biz 4 haftalık program boyunca bu konuları tartışacağız. Ve bunlara karşı strateji geliştirmeye çalışacağız" diye konuştu.

“Haklarımızın peşine düşeceğiz”

Birleşmiş Milletler bünyesinde Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) imza atan 187 ülke olduğunu ve bu ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu belirten Beğik, "Bu sözleşmede daha çok kadın ve erkek eşitliği sağlayan bir sözleşme. Ancak buna imza attığı halde sözleşmeye uymayan birçok ülke var. Yine kadınlar bu haklardan hiç bir şekilde yararlanamıyor. Çoğu ülkelerde hala kadın cinayetleri oluyor ve kadın sünnetleri oluyor" dedi.

Bunlara karşı kadınlar olarak haklarının olduğunu belirten Beğik, "Biz biliyoruz ki hem Türkiye'de hem de dünyada birçok haklarımız var. Onun için biz haklarımızın peşine düşeceğiz. Bu eğitimlerle birçok kadın beraberinde bir sürü kadını uyandırarak, eğitim sayesinde haklarımıza kavuşacağız ve haklarımızı elde edeceğiz" diye konuştu.

“Kimse önüne geçemez”

Kadının haklarının farkında olmamasının toplumun ve devletin eril bir zihniyete sahip olmasından kaynaklandığını kaydeden Beğik, şunları kaydetti:

"Mahkemede haklarımızın peşine düştüğümüz zaman keyfi muamelelere maruz kalıyoruz. Ama bu şekilde olmadığını biliyoruz. Bundan sonra da kadınlara bunları anlatacağız. Bu şekilde eğitimler vereceğiz ki haklarını bu şekilde bileceklerdir. Ona göre gelişme sağlayacaklar ve haklarını arayacaklardır. Hiç kimse bizim haklarımızın önüne geçemez. Ne toplumlar geçebilir ne de devlet geçebilir.”

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2014, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER